ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπό εξέταση το αναπτυξιακό έργο της George Vasiliou Ltd

Η εταιρεία προγραμματίζει ενοποίηση ανάπτυξης μεγάλων και σύνθετων χρήσεων στη Πέγεια

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υπό εξέταση βρίσκεται η χορήγηση πολεοδομικής άδειας για την μεγάλη ανάπτυξη της εταιρείας George Vasileiou Ltd. που προγραμματίζει στην Πέγεια.

Η ανάπτυξη περιλαμβάνει την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων δύο στρατηγικών χρήσεων (Κέντρο Ερευνών και Κέντρο Αποκατάστασης) και την ανέγερση οικοδομών υποστηρικτικών χρήσεων (γυμναστήριο, μικρής κλίμακας εμπορικό κέντρο, κλπ) και οικιστικής ανάπτυξης, ως συμπληρωματική χρήση.

Η αιτούμενη ανάπτυξη προτείνεται σε ιδιωτική ιδιοκτησία συνολικού εμβαδού 243.000 τ.μ., η οποία βρίσκεται εκτός του ορίου ανάπτυξης του Δήμου Πέγειας και εφάπτεται νότια της οικιστικής ζώνης. Συγκεκριμένα, η υπό αναφορά ιδιοκτησία εμπίπτει, στο μεγαλύτερο μέρος της, στη Ζώνη Προστασίας Ζ1, ενώ πολύ μικρό τμήμα της (περίπου 0.4% της συνολικής έκτασης), εμπίπτει στη Ζώνη Προστασίας Ζ3 (περιμετρικά του Δάσους της Πέγειας). Το τμήμα της ιδιοκτησίας που εμπίπτει στη Ζώνη Προστασίας Ζ3, εμπίπτει επίσης και εντός περιοχής του Δικτύου Natura 2000.

Σύμφωνα με τα αρμόδια τμήματα σημειώνεται πως στο Τμήμα αυτό, δεν προτείνονται οποιεσδήποτε οικοδομές.

Εκτός ορίου Ανάπτυξης

Σημειώνεται παράλληλα πως οι ενοποιημένες αναπτύξεις μεγάλων και σύνθετων χρήσεων, θα χωροθετούνται σε περιοχές εκτός Ορίου Ανάπτυξης, ενώ είναι δυνατό να επιτραπούν (νοουμένου ότι δεν επηρεάζονται ουσιωδώς οι ανέσεις της περιοχής) και σε Ζώνες Παραθεριστικής Κατοικίας.

Για την ανάπτυξη έχει εκπονηθεί μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) και δέουσα περιβαλλοντική εκτίμηση (επειδή όπως αναφέρεται μικρό τμήμα της ακίνητης ιδιοκτησίας εμπίπτει εντός περιοχής NATURA 2000). Οι μελέτες έχουν ήδη εξεταστεί σε πρώτο στάδιο, σε συνεδρίες των αρμόδιων Επιτροπών και έχουν υποβληθεί από μέρους των αιτητών συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν, ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Περαιτέρω σχετική πληροφόρηση σε ότι αφορά στη διαδικασία αξιολόγησης των μελετών και σε άλλα εξειδικευμένα θέματα περιβάλλοντος (είδη πανίδας και χλωρίδας στην περιοχή, κλπ.), μπορεί να δοθεί από το καθ’ ύλην αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι υποβάλλονται, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Δήλωσης Πολιτικής, Κυκλοφοριακή Μελέτη, Μελέτη Σκοπιμότητας και Τεχνοοικονομική Μελέτη Βιωσιμότητας (η οποία εξετάζεται από Τριμελή Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και της Πολεοδομικής Αρχής).

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση