ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επενδυτικό ενδιαφέρον για την Εθνική Τράπεζα

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του μήνα

Με ήδη υπαρκτό ενδιαφέρον, η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται να εισέλθει σε διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της στην Κύπρο. Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του μήνα η σχετική προεργασία θα ολοκληρωθεί και θα κληθούν οι επενδυτές να λάβουν τα σχετικά στοιχεία από την Credit Suisse που ανέλαβε το όλο εγχείρημα.

Οι πληροφορίες λένε πως παρόλο που πρόκειται για ένα μικρό μέρος του ισολογισμού της ελληνικής τράπεζας, εντούτοις η μητρική εταιρεία έχει θέσει ως βασικό όρο να μην επηρεαστούν αρνητικά τα κεφάλαια της από τη συγκεκριμένη πράξη.

Τους τελευταίους μήνες, επενδυτές εξετάζουν την περίπτωση της τράπεζας που έχει στο πελατολόγιο της σημαντικές επιχειρήσεις της κυπριακής αγοράς και συνολικά δάνεια περίπου 800 εκατ. ευρώ ή 2,1% της αγοράς. Πάντως, τα τελευταία χρόνια η τράπεζα μείωσε σημαντικά τα ανοίγματά της στην αγορά.
Έντονο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής τουλάχιστον δύο επενδυτικά σχήματα. Το ένα αφορά την Societe Generale Λιβάνου της οποίας μεγαλομέτοχοι είναι Λιβανέζοι επιχειρηματίες, όπως ο Nabil Sehnaoui (52%), η Kafinvest Holding Lebanon SAL (19,4%) ενώ η Societe Generale SA ελέγχει 16,8% και η NSKINV Ltd 11,5%. Εκτελεστικός πρόεδρος της τράπεζας είναι ο Antoun Sehnaoui.

Επίσης, ενδιαφέρον εκτιμάται πως θα επιδείξει και το ίδιο επενδυτικό σχήμα που πρόσφατα ενδιαφέρθηκε έντονα και για την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου, και το οποίο περιλαμβάνει την Atlas Merchant Capital του πρώην CEO της Barclays Bob Diamond και την Elements Capital Partners, κυπριακή εταιρεία συνδεδεμένη με την York Capital.
Ενδιαφέρον πιθανόν να επιδείξει και επενδυτικό ταμείο ρωσικών συμφερόντων το οποίο επιδιώκει να αποκτήσει τραπεζική άδεια σε ευρωπαϊκή χώρα. Κάτι αντίστοιχο επιχειρήθηκε πριν μερικά χρόνια μέσω της cdb bank, αλλά τελικά οι Ρώσοι δεν έπιασαν τους στόχους που είχαν τεθεί με αποτέλεσμα το ποσοστό τους στην τράπεζα να περιοριστεί σημαντικά.

Στους επενδυτές ενδέχεται να περιληφθούν και Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι ναι μεν φαίνεται να έχουν τα κεφάλαια, ωστόσο, αναζητούν συνέταιρο ο οποίος θα έχει την απαιτούμενη τραπεζική εμπειρία για να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτουν οι εποπτικές Αρχές. Ερωτηματικό παραμένει αν η διαδικασία κινήσει το ενδιαφέρον της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία έχει δεδηλωμένη θέση για αύξηση του μεριδίου αγοράς της.

Η όλη διαδικασία έρχεται μετά από κινήσεις που έγιναν στο παρασκήνιο για απορρόφηση της Εθνικής από την Eurobank στα πλαίσια μίας ευρύτερης συναλλαγής μεταξύ των δύο τραπεζών στην περιοχή των Βαλκανίων η οποία τελικά δεν ευδοκίμησε, μάλλον προς τέρψη των εμπλεκομένων στην Κύπρο.

Τα δεδομένα της τράπεζας

Η τράπεζα έκλεισε το 2015 με κέρδος 9,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με κέρδος 6,5 εκατ. ευρώ το 2014. Τα επιτοκιακά της έσοδα ανήλθαν σε 44,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 76,2 εκατ. ευρώ το 2014 και τα επιτοκιακά έξοδα μειώθηκαν σε 15,6 εκατ. ευρώ από 36,9 εκατ. ευρώ.

Η απομόχλευση στην τράπεζα είναι ενδεικτική αφού τα συνολικά περιουσιακά της στοιχεία στο τέλος του 2015 μειώθηκαν σε 951,3 εκατ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, κυρίως λόγω της μείωσης των δανείων σε πελάτες από 1,3 δισ. ευρώ σε 704 εκατ. ευρώ. Η μείωση επήλθε ουσιαστικά από δάνεια που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα και τα οποία το 2014 ανέρχονταν σε 761,2 εκατ. ευρώ και το 2015 σε 137,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια με συνδεδεμένες εταιρείες με την Εθνική Τράπεζα. Αναλυτικότερα μειώθηκαν τα εξής ανοίγματα: Ethniki Leasing SA 274,5 εκατ. ευρώ, Ethniki Factors SA 315 εκατ. ευρώ, Ethniki Hellenic General Insurance 45 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, δραστική μείωση παρουσίασαν και οι καταθέσεις από συνδεδεμένες τράπεζες οι οποίες από 761,1 εκατ. ευρώ περιορίστηκαν σε 139,5 εκατ. ευρώ. Η μητρική τράπεζα στο τέλος του 2014 είχε κατατεθειμένα 761,1 εκατ. ευρώ στην κυπριακή θυγατρική τα οποία μειώθηκαν σε 139,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014. Αντίστοιχα, η κυπριακή θυγατρική είχε κατατεθειμένα στη μητρική εταιρεία 188,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014 τα οποία μειώθηκαν σε 6,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι καταθέσεις που αξιολογούνταν από τους Moody’s σε Caa1 – Caa3 να μειωθούν από 188,6 εκατ. ευρώ σε 6,3 εκατ. ευρώ το 2015.

Η τράπεζα είχε στην κατοχή της τίτλους του κυπριακού δημοσίου αξίας 84,5 εκατ. ευρώ οι οποίοι όμως ωρίμαζαν εντός τριμήνου, ενώ διέθετε προς πώληση περιουσιακά στοιχεία ύψους 4 εκατ. ευρώ, ανάμεσα τους η συμμετοχή στην JCC Payment Systems ύψους 870 χιλ. ευρώ, η Εθνική Ασφαλιστική 1,2 εκατ. ευρώ και η συμμετοχή στη Master Cαrd 1,9 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα είχε δείκτη Common Equity Tier 1 24,89% στο τέλος του 2015 με τα Risk Weighted Assets να ανέρχονται σε 714,8 εκατ. ευρώ.

Διατηρεί παρουσία

Πάντως, όπως ειπώθηκε και παλαιότερα, η Εθνική Τράπεζα θα επιδιώξει να διατηρήσει παρουσία στην κυπριακή αγορά αφού πέραν των εργασιών της θυγατρικής, η μητρική εταιρεία διατηρεί στην Κύπρο ένα γραφείο αντιπροσωπείας μέσω του οποίου εξυπηρετεί μεγάλες εταιρικές δανειοδοτήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η Εθνική Τράπεζα Κύπρου λειτουργεί μέσω 13 υποκαταστημάτων -9 λιανικής, 2 IBUs, 1 satelite branch και ένα special credit unit. Παράλληλα, λειτουργεί γραφείο αντιπροσωπείας στη Μόσχα.

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πόσο η τράπεζα θα διατηρήσει συμμετοχή στην τράπεζα, όπως θα κάνει η Πειραιώς με τη δική της θυγατρική, εφόσον βέβαια μετουσιωθεί σε πράξη το ενδιαφέρον.

Τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου για το 2015
Επιτοκιακά έσοδα 44,7 εκατ.
Επιτοκιακά έξοδα 15,6 εκατ.
Κόστος προσωπικού 13 εκατ.
Προβλέψεις 5,6 εκατ.
Κέρδος 9,6 εκατ.

 

 

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση