ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άσπονδοι συνέταιροι Τράπεζα Κύπρου και CNP

Αν οι δύο πλευρές θα κάνουν κινήσεις σε μετοχικό επίπεδο θα φανεί σύντομα

Απαλλαγμένη από ένα ενδεχόμενο βάρος το οποίο θα μπορούσε να ανέλθει συνολικά στα 300 εκατ. ευρώ είναι πλέον η Τράπεζα Κύπρου μετά την απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Δικαστηρίου να μην κάνει αποδεκτό σχετικό αίτημα της CNP Assurances.

Την ίδια ώρα, και οι δύο πλευρές δηλώνουν πως στο επιχειρηματικό κομμάτι τίποτα δεν έχει αλλάξει και πως συνεχίζουν κανονικά τους σχεδιασμούς τους στο ασφαλιστικό τοπίο. Η μεν Τράπεζα Κύπρου κατά πρώτο λόγο, μέσω των δύο θυγατρικών της Eurolife και Γενικές Ασφάλειες, που ελέγχει αποκλειστικά, και κατά δεύτερο λόγο μέσω του 49.9% που ελέγχει στη CNP Cyprus Insurance Holdings Ltd.

Για τις δε CNP Asfalistiki και CNP Cyprialife και πάλι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά χωρίς να επηρεάζονται οι σχεδιασμοί τους, όπως δήλωσε στην «Κ» ο CEO του Ομίλου Τάκης Φειδίας. «Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στις εργασίες μας και συνεχίζουμε να υλοποιούμε τα στρατηγικά μας σχέδια», πρόσθεσε.
Από εκεί και πέρα, μετά και τη σχετική απόφαση απομένει να διαφανεί σε επίπεδο μετόχων αν θα υπάρξουν εξελίξεις. Κατά πόσο δηλαδή θα επιχειρήσει η Τράπεζα Κύπρου να πωλήσει το ποσοστό που ελέγχει στις δύο ασφαλιστικές το οποίο κληρονόμησε από τη Λαϊκή ή αν ο γαλλικός κολοσσός CNP Assurances θα επιδιώξει να πωλήσει το πλειοψηφικό πακέτο που ελέγχει στις κυπριακές ασφαλιστικές 51.1% σε κάποιο επενδυτή και να αποδεσμευτεί πλήρως από την κυπριακή αγορά. Είναι γνωστό άλλωστε, πως ο γαλλικός Όμιλος συνηθίζει να συνεργάζεται με τραπεζικά ιδρύματα και γι’ αυτό προχώρησε στη σχετική συμφωνία με τη Λαϊκή Τράπεζα τον Ιανουάριο του 2009. Η σχετική συμφωνία θεωρητικά ολοκληρώνεται το 2028.

Το ιστορικό

Όπως είναι γνωστό, η CNP κίνησε διαδικασία διαιτησίας στο Λονδίνο υποστηρίζοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι διάδοχος της Λαϊκής Τράπεζας σε σχέση με δύο συμβάσεις που είχε με τη Λαϊκή. Τη Σύμβαση Μετοχών και τη Σύμβαση Διανομής, και ότι οι εν λόγω Συμβάσεις (ιδίως η Σύμβαση Διανομής) έχουν παραβιαστεί.
H Τράπεζα Κύπρου βρέθηκε μέτοχος της CNP Cyprus Insurance με 49,9% όταν αυτό αποκτήθηκε ως μέρος της εξαγοράς ορισμένων δραστηριοτήτων της Λαϊκής Τράπεζας. «Οι Συμβάσεις που είχαν συναφθεί μεταξύ της CNP και της Λαϊκής Τράπεζας είναι αδύνατον να λειτουργήσουν στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που προκύπτουν από τα γεγονότα του Μάρτη 2013», σχολιαζόταν στην ετήσια έκθεση της τράπεζας.

Ρυθμίζουν την αγορά

Eurolife και CNP Cyprialife κατέχουν το 51% της αγοράς ασφαλειών ζωής με συνολικά ασφάλιστρα 307 εκατ. ευρώ. 27% η Eurolife και 24% η CNP Cyprialife. Αντίστοιχα, Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και CNP Asfalistiki ελέγχουν το 26% του γενικού κλάδου με ασφάλιστρα 425 εκατ. ευρώ. Το 15% αναλογεί στην CNP Asfalistiki και το 11% στις Γενικές Ασφάλειες.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X