ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο

Μειώθηκε κατά 3,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2016

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τον Σεπτέμβριο 2016 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε επιδείνωση με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 3,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2016. Η μείωση οφείλεται στη χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και της μεταποίησης.

Ωστόσο, ο ΔΟΣ τους τελευταίους μήνες κυμαίνεται σταθερά πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του (100 μονάδες), διαγράφοντας συνέχιση της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα.

Η υποχώρηση του κλίματος στις υπηρεσίες οφείλεται στις αρνητικότερες αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση το τελευταίο τρίμηνο και στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προσδοκιών τους για τη ζήτηση το επόμενο τρίμηνο. Η επιδείνωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο σχετίζεται με πιο απαισιόδοξες απαντήσεις αναφορικά με τις
πωλήσεις των επιχειρήσεων τους τελευταίους και τους επόμενους τρεις μήνες.

Στη μεταποίηση, η χειροτέρευση του κλίματος προέρχεται κυρίως από πιο απαισιόδοξες απαντήσεις σχετικά με τις τρέχουσες παραγγελίες και τα τρέχοντα αποθέματα τελικών προϊόντων καθώς και από τις εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή το επόμενο τρίμηνο.

Το κλίμα στις κατασκευές καταγράφηκε λιγότερο αρνητικό λόγω πιο αισιόδοξων απαντήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και την απασχόληση το επόμενο τρίμηνο. Η οριακή βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές προέρχεται κυρίως από τη θετικότερη στάση τους προς την αποταμίευση. Ωστόσο, το οικονομικό κλίμα στις κατασκευές και ανάμεσα στους καταναλωτές κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τους υπόλοιπους τομείς.

Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών και καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και των προσδοκιών τους για διάφορα οικονομικά μεγέθη. Τα στοιχεία συλλέγονται μηνιαία, βάσει εναρμονισμένων ερωτηματολογίων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και καλύπτουν τους τομείς των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου, των κατασκευών, της μεταποίησης καθώς και καταναλωτές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση