ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:01
 

Χωρίς επαρκή εποπτεία ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2012, περισσότερο έμπλεξε την κατάσταση παρά την ξεκαθάρισε

Όταν το 2012, μετά από πολλά χρόνια διαβουλεύσεων ψηφιζόταν ο νόμος Περί της Ρύθμισης των Επιχειρήσεων Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών και Συναφών Θεμάτων, απώτερος σκοπός ήταν η ρύθμιση και εποπτεία ενός τομέα καθοριστικού μεν για την κυπριακή οικονομία, ο οποίος όμως την ίδια ώρα, δεν έχαιρε και της καλύτερης φήμης στο εξωτερικό.

Μετά από πολλές επίσημες και ανεπίσημες διαβουλεύσεις, ο νόμος τέθηκε σε ισχύ περιλαμβάνοντας όμως, διάφορες πρόνοιες που προκαλούσαν τουλάχιστον προβληματισμό. Κατ’ αρχάς από τη νομοθεσία εξαιρέθηκαν δικηγορικά και λογιστικά γραφεία που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, αφού αποφασίστηκε να αυτορυθμίζονται και σ’ αυτό το κομμάτι. Τέσσερα χρόνια μετά την αρχική ψήφιση της νομοθεσίας, μόνο το 20% περίπου των εταιρειών του τομέα εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αν κανείς δει τα μεγέθη των εταιρειών αυτών, τότε το συγκεκριμένο ποσοστό μειώνεται κοντά στο 10%.

Ως αποτέλεσμα, αυτό που θα έπρεπε να οδηγήσει σε ένα ξεκαθάρισμα της αγοράς, στο οποίο θα επιβίωναν μόνο οι σοβαρές εταιρείες, ουσιαστικά οδήγησε στη νομιμοποίηση όλων των παροχέων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ο πρόεδρος του Cyprus Fiduciary Association Χρίστος Μιχαήλ, σχολίασε πως η αγορά θα πρέπει να έχει κοινούς ρυθμιστικούς κανόνες αν όχι και κοινή εποπτεία. Σήμερα, όπως είπε, Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, Σύνδεσμος Ελεγκτών και Κεφαλαιαγορά εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες αδειοδότησης και εποπτείας του επαγγέλματος. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά υπάρχουν εταιρείες που σήμερα λειτουργούν χωρίς τη στοιχειώδη ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς τα στελέχη της να πληρούν κάποια βασικά απαιτούμενα κριτήρια. Είναι ξεκάθαρο πως ο νομοθέτης δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που διέπουν το επάγγελμα σε αντίθεση με άλλες χώρες στις οποίες η ύπαρξη ασφαλιστικής κάλυψη είναι προαπαιτούμενο, σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Αποτελεί στρατηγικό στόχο του Συνδέσμου, το εποπτικό πλαίσιο του τομέα να είναι κοινό έστω κι αν υπάρχουν τρεις επόπτες», σχολίασε ο κ. Μιχαήλ.

Όπως δίδεται έμφαση στον τομέα του τουρισμού, αντίστοιχη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στον τομέα των υπηρεσιών καθώς συμβάλει τα μέγιστα στην κυπριακή οικονομία, ανέφερε. Ευελπιστούμε πως στα πλαίσια της ευρύτερης μεταρρύθμισης, θα δούμε κάποιες αλλαγές που θα ενισχύσουν και το δικό μας τομέα.

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X