ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορυφώνονται οι διεργασίες για πώληση Εθνικής Τράπεζας

Τις επόμενες μέρες η Credit Suisse ολοκληρώνει την προετοιμασία των εγγράφων

Με την Credit Suisse να ολοκληρώνει την επεξεργασία των εγγράφων που απαιτούνται για να ανοίξει και επίσημα η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Τράπεζας της Κύπρου, οι διεργασίες από πλευράς εν δυνάμει επενδυτών εντείνονται.
Κάποιοι εκ των ενδιαφερόμενων μάλιστα, φαίνεται να προχώρησαν και σε μεταξύ τους επαφές και διαβουλεύσεις εξετάζοντας το ενδεχόμενο υποβολής από κοινού πρότασης.

Την ίδια ώρα, στελέχη της Εθνικής Τράπεζας από Κύπρο και Ελλάδα, ενημέρωσαν σχετικά με τις εξελίξεις την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου την περασμένη βδομάδα.

Η διαδικασία με την παραχώρηση στοιχείων στους ενδιαφερόμενους επενδυτές μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και την ερχόμενη βδομάδα ώστε μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξει κατάληξη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σε αντίθεση με τη διαδικασία που έτρεξε στην Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου, στην περίπτωση της Εθνικής, η τράπεζα δεν χρήζει ανακεφαλαιοποίησης αφού στο τέλος του 2015 είδε δείκτη κεφαλαίων Common Equity Tier 1 24,89% o οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ τα Risk Weighted Assets ανέρχονταν σε 714.8 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις ώστε να είναι ακόμα καλύτερα προετοιμασμένη για τη διαδικασία που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα.

Ισχυρά χαρτιά για την τράπεζα θεωρούνται τόσο η κερδοφορία που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια όσο και το δυνατό πελατειακό χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις του εγχώριου επιχειρηματικού γίγνεσθαι.
Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται πως ενδεχομένως η Ελληνική Τράπεζα να επιδείξει ενδιαφέρον, αφού από τη μία αναζητά τρόπους να αυξήσει το πελατολόγιό της αλλά και την κερδοφορία της και από την άλλη να μειώσει την υπερβάλλουσα ρευστότητα που διαθέτει και η οποία στο παρόν στάδιο της αποφέρει αρνητικό επιτόκιο.

Από την άλλη, είναι ευρέως γνωστό πως επιδιώκει να εξεύρει τρόπους μείωσης του υφιστάμενου προσωπικού της και η προσθήκη ακόμα 265 περίπου υπαλλήλων με ετήσιο κόστος που ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ θα ήταν αντίθετη με τους σχεδιασμούς της. Η προσθήκη όμως ενός δανειακού χαρτοφυλακίου της τάξης των 700 εκατ. ευρώ θα συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που τέθηκε τα τελευταία χρόνια για αύξηση των μεριδίων αγοράς και που μέχρι στιγμής δεν επιτεύχθηκε παρά τις προσπάθειες που έγιναν, όπως για παράδειγμα μέσω εξαγοράς της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου ή παραχώρησης δανείων στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές πληθαίνουν. Πέραν της Societe Generale Λιβάνου, της σύμπραξης Atlas Merchant Capital- Elements Capital Partners και ρωσικού επενδυτικού ταμείου, οι πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλα ταμεία. Συγκεκριμένα, ακούγονται τα ονόματα καναδέζικου επενδυτικού ταμείου αλλά και Ομίλου ελληνικών συμφερόντων ο οποίος επένδυσε πρόσφατα στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα και είχε επίσης επιδείξει ενδιαφέρον και για την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου. Αναμένονται επίσης οι κινήσεις ομογενών επιχειρηματιών σε συνδυασμό με ντόπιους επιχειρηματίες, οι οποίοι ναι μεν ενδιαφέρονται αλλά ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο σχήμα μέσω του οποίου θα κινηθούν.
Οι οδηγίες που είχε δώσει το 2015 η Κεντρική Τράπεζα για ring fencing των κυπριακών θυγατρικών από τις μητρικές τους στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα εμφανείς και στην περίπτωση της Εθνικής αφού η μεγάλη μείωση σε δάνεια και καταθέσεις οφείλεται ακριβώς σε συναλλαγές με τη μητρική εταιρεία και συνδεδεμένες με αυτή ελληνικές εταιρείες.
Εξελίξεις στη μητρική

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα και στη διοίκηση της μητρικής τράπεζας οπόταν και θα επιλεγούν ο νέος πρόεδρος και τα νέα μέλη του Δ.Σ. από την περασμένη Δευτέρα, άρχισε το σκανάρισμα των βιογραφικών πρώτα-πρώτα για να αποκλειστούν όσα δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις του νόμου και κατόπιν να επιλεγούν οι καταλληλότεροι για τις θέσεις.

Οι αποφάσεις στη μητρική ενδεχομένως να είναι καθοριστικές και για τις εξελίξεις στην κυπριακή θυγατρική, κυρίως σε σχέση με το ενδεχόμενο η ελληνική τράπεζα να διατηρήσει ένα ποσοστό συμμετοχής στην κυπριακή τράπεζα, αναλόγως και των προσφορών που θα υποβληθούν και των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στα κεφάλαιά της.

Η τωρινή πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Λούκα Κατσέλη, ήταν αυτή που ουσιαστικά προανήγγειλε στους υπαλλήλους της τράπεζας στην Κύπρο το ενδεχόμενο πώλησης της θυγατρικής, όταν βρέθηκε στο νησί το περασμένο καλοκαίρι. Η κ. Κατσέλη προεδρεύει και του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας στην Κύπρο.
Παράλληλα, στην μητρική ετοιμάζεται σχέδιο για εθελούσια έξοδο περίπου 2.000 υπαλλήλων.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X