ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος της μαρίνας Αγίας Νάπας

220 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος του έργου και θα ολοκληρωθεί εντός πέντε χρόνων

ΚΥΠΕ

Τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από τη μαρίνα της Αγίας Νάπας θα είναι μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα, και συνοψίζονται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εισροή άμεσων και έμμεσων εσόδων προς το κράτος και την προσέλκυση επιπρόσθετου, ποιοτικού τουριστικού ρεύματος, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός μιλούσε κατά τη διάρκεια της τελετής κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της μαρίνας Αγίας Νάπας, έργο που ανέλαβε η εταιρεία M.M.Makronisos Marina Ltd, μέτοχοι της οποίας είναι η Gemini Real Estates Ltd του Αιγύπτιου επενδυτή Naguib Sawiris και ο κυπριακών συμφερόντων όμιλος εταιρειών Caramondani Group.

Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ανέγνωσε την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε τις απολογίες του Νίκου Αναστασιάδη για το γεγονός ότι δεν παρευρίσκεται στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της μαρίνας Αγίας Νάπας, σημειώνοντας πως απουσιάζει για να παραστεί στην κηδεία «του νομπελίστα ηγέτη του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ενός ανθρώπου που επεδίωξε να αντιστρέψει τον ρουν της ιστορίας και να φέρει την ειρήνη στην περιοχή του, ενός ανθρώπου που αποτελεί πρότυπο εμπνευσμένου και τολμηρού πολιτικού για όλους μας».
Πρόσθεσε ότι η μαρίνα Αγίας Νάπας είναι ένα «έργο που είχαν οραματιστεί όσοι εδώ και δεκαετίες είχαν προβλέψει τις προοπτικές που διανοίγονταν για την Αγία Νάπα και την καθοριστική συμβολή της στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας. Η μαρίνα της Αγίας Νάπας αποτελεί μία ακόμη απόδειξη πως ο σχεδιασμός μας για να καταστήσουμε τη χώρα μας προορισμό ποιοτικών επενδύσεων παίρνει καθημερινά σάρκα και οστά».
Πρόκειται, σημείωσε, «για μία συγκροτημένη πολιτική την οποία εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια και είναι με ικανοποίηση που βλέπω πως οι στόχοι υλοποιούνται. Προσβλέπω δε σύντομα να είμαστε σε θέση να δούμε την υλοποίηση και άλλων μεγάλων έργων που θα δώσουν νέα πνοή στην οικονομία της χώρας μας», είπε και εξέφρασε τη ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η μαρίνα της Αγίας Νάπας έχει «κατακυρωθεί με τη μέθοδο Design, Build, Finance, Operate, Transfer».

Τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, «θα είναι τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα, και συνοψίζονται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εισροή άμεσων και έμμεσων εσόδων προς το κράτος. Κυρίως όμως προσβλέπουμε στην προσέλκυση επιπρόσθετου, ποιοτικού τουριστικού ρεύματος», είπε και σημείωσε πως «όταν ολοκληρωθεί η μαρίνα Αγίας Νάπας θα κηρυχθεί ως επίσημο σημείο εισόδου στη Δημοκρατία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του που ανέγνωσε ο Υπουργός Οικονομικών συνεχάρη και ευχαρίστησε τους «φίλους Naguib Sawiris και Σταύρο Καραμοντάνη» και ευχήθηκε οι δικές τους προσδοκίες και οι προσδοκίες «όλων μας για αυτό το σπουδαίο έργο να ευοδωθούν».
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Naguib Sawiris εξέφρασε την ελπίδα ότι η Εκκλησία θα ευλογήσει το έργο της μαρίνας της Αγίας Νάπας γιατί, όπως εξήγησε, είναι «άνθρωπος της πίστης και σε ό,τι και να κάνω βασίζομαι στον Θεό».

Επίσης, εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα «όλα να κυλήσουν ομαλά και το έργο να αποτελέσει πηγή χαράς σε πολλούς ανθρώπους και να δώσει εργασία σε αρκετά άτομα. Ελπίζουμε πως όσοι θα επισκέπτονται τη μαρίνα θα είναι ικανοποιημένοι και θα αισθάνονται την άψογη εξυπηρέτηση σε μια πανέμορφη χώρα όπως η Κύπρος».

Ανέφερε ακόμα ότι «δεν ερχόμαστε στη χώρα για να ανταγωνιστούμε κανένα. Ψάξαμε και είδαμε ότι υπήρχε ένα κενό στη συγκεκριμένη αγορά, αφού υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος τουριστών που επιζητεί καλύτερες εγκαταστάσεις, θέλει διαμονή σε ξενοδοχεία όχι πέντε αλλά έξι αστέρων και επιθυμούν να μένουν σε εκπληκτικά διαμερίσματα».

Στόχος μας, συνέχισε, «είναι να προσελκύσουμε τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν την Κύπρο με τα γιοτ τους. Έχω γίνει δεκτός σ’ αυτό το πανέμορφο νησί με πολλή αγάπη και είμαστε τυχεροί που έχουμε καταπληκτικούς συνεργάτες».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας M.M.Makronisos Marina Ltd Σταύρος Καραμοντάνης ανέφερε ότι «σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα έργα στη Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο», ένα έργο που εδώ και χρόνια ήταν το όνειρο και όραμα του πατέρα του, Γεράσιμου Καραμοντάνη.
Πρόσθεσε ότι ο Αιγύπτιος επενδυτής Naguib Sawiris «έχει εμπιστευτεί εμάς αλλά και την Κύπρο με μια μεγάλη επένδυση για την υλοποίηση του μοναδικού αυτού έργου, προσθέτοντας παράλληλα τη δική του προσωπική πινελιά στο σχεδιασμό του έργου. Στόχος μας είναι να θέσουμε υψηλού επιπέδου πρότυπα ούτως ώστε να προσελκύσουμε υψηλής ποιότητας τουρισμό και να προσφέρουμε την ευκαιρία για μια καινούργια αρχή στην ευρύτερη περιοχή και στην Κύπρο ως σύνολο».

Ανέφερε ακόμα ότι «η υποστήριξη του Αιγύπτιου επιχειρηματία αποτελεί το κλειδί για την υλοποίηση της μαρίνας της Αγίας Νάπας», και εξέφρασε ευχαριστίες προς «την Κυβέρνηση, τους κρατικούς αξιωματούχους, τους δημόσιους υπαλλήλους για τη βοήθεια τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, το ΕΒΕ Αμμοχώστου αλλά και τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσο για τη στήριξη και τη βοήθεια που μας προσφέρει μέχρι σήμερα».
Ο κ. Καραμοντάνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «αείμνηστο Δήμαρχο Αγίας Νάπας Αντώνη Τσόκκο, ο οποίος υπήρξε έντονος υποστηρικτής του έργου και είχε στηρίξει σθεναρά την ανάπτυξη των υποδομών της περιοχής». Εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη στην ομάδα αρχιτεκτόνων και συμβούλων που εργάζονται στο έργο από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, στη διαχειριστική ομάδα που εργάζεται στο Κάιρο και τη Λευκωσία για την σκληρή δουλειά και το ομαδικό τους πνεύμα» αφού, όπως εξήγησε, «αυτοί είναι η ραχοκοκαλιά του όλου έργου».

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος επέδωσε στον Αιγύπτιο επιχειρηματία το χρυσό κλειδί της πόλης και τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη. Επίσης του παρέδωσε ένα επίχρυσο γλυπτό που αναπαριστά τη γοργόνα και ένα νόμισμα που απεικονίζει τον ψαρά της Αγίας Νάπας, δύο ορόσημα που βρίσκονται στο λιμανάκι της πόλης.
Σε ομιλία του ο κ. Καρούσος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή είναι μια εξαιρετική ημέρα για την Αγία Νάπα και την Κύπρο, προσθέτοντας ότι το έργο κατασκευάζεται από τον Αιγύπτιο επιχειρηματία Naguib Sawiris που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που επέδειξε στην Αγία Νάπα, δημιουργώντας έτσι μεγάλες προοπτικές και ευκαιρίες.

Ανέφερε επίσης ότι ο θεμέλιος λίθος που κατατίθεται σήμερα δεν είναι απλά για τη μαρίνα αλλά είναι ο θεμέλιος λίθος για το μέλλον της Αγίας Νάπας και είναι «το μέσον για να επιτύχουμε τους στόχους μας που είναι να γίνουμε το καλύτερο και πιο κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο στη Μεσόγειο».
Ο κ. Καρούσος ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών τη συνεχή στήριξη της Κυβέρνησης προς την Αγία Νάπα για να δημιουργηθούν έργα και αναπτύξεις που θα ενώνουν τη μαρίνα με την υπόλοιπη περιοχή, όπως για παράδειγμα την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης, τη δημιουργία γηπέδων γκολφ και την αναβάθμιση του κέντρου της Αγίας Νάπας.

Η τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της μαρίνας Αγίας Νάπας έγινε στην παρουσία των Υπουργών Υγείας, Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, των Δημάρχων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, του Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, μελών της επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου και άλλων εκλεκτών προσκεκλημένων.

Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Naguib Sawiris έφτασε στην περιοχή όπου θα κατασκευαστεί η μαρίνα με το πολυτελές του γιοτ. Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η δημοφιλής Ελληνίδα παρουσιάστρια Δούκισσα Νομικού.

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος του έργου θα ανέλθει στα 220 εκατομμύρια ευρώ και θα ολοκληρωθεί εντός πέντε χρόνων. Η μαρίνα θα είναι δυναμικότητας 600 θέσεων ελλιμενισμού, και θα έχει εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις συνολικής έκτασης περίπου 30.000 τ.μ.
Η πρώτη φάση των κατασκευαστικών έργων αφορά τη μαρίνα, ενώ η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει τις οικιστικές (δύο πύργους και επαύλεις) και εμπορικές αναπτύξεις.
Μόνο για τα κατασκευαστικά έργα εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν πέραν των 800 νέων θέσεων εργασίας από εργολάβους και υπεργολάβους και επιπρόσθετα θα εργοδοτηθούν περίπου 200 άτομα για τη λειτουργία και διαχείριση του έργου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X