ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Παύλου: Καλύτερα που έκλεισαν τη θυγατρική στη Ρωσία

Ο διαχειριστής κλήθηκε να παραστεί στη Θεσμών για να ενημερώσει την πρόοδο των πωλήσεων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Την άποψη ότι οι θυγατρικές της Λαϊκής στο εξωτερικό βρέθηκαν στο έλεος του Θεού λόγω κακοδιαχείρισης 10 – 15 χρόνων εξέφρασε , στη σημερινή επιτροπή Θεσμών της Βουλής o διαχειριστής των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας Κρίς Παύλου. Στα πλαίσια της ενημέρωσης για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων τη πρώην Λαϊκής, ο κ. Παύλου χαρακτηριστικά ανέφερε πως, «παρόλο που οι τράπεζες αυτές έχουν βελτιωθεί, παραμένουν σάπιες». «Ξαφνιάστηκα για τα χρήματα της πώλησης από τις θυγατρικές της Ρουμανίας και της Σερβίας», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τις πωλήσεις των θυγατρικών, αυτή της Ρουμανίας και της Σερβίας πωλήθηκαν και αναμένονται οι εγκρίσεις των Κεντρικών Τραπεζών, ενώ στην περίπτωση της θυγατρικής στην Ουκρανία, αναμένεται σε δύο εβδομάδες να κλείσει η συμφωνία. Με την πώληση της Ουκρανίας αναμένεται να κλείσει ο πρώτος κύκλος πωλήσεων των τραπεζών στις ανατολικές χώρες, και θα αρχίσει ο δεύτερος κύκλος πωλήσεων σε τρία συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής, η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος (IBG), η LOMBARD BANK στην Μάλτα και οι μετοχές που κατέχει η Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου.

Καρκίνος η τράπεζα στη Ρωσία

Για τη θυγατρική της Ρωσίας βέβαια, ο κ. Παύλου είπε πως χάρηκε όταν «έφυγε» η θυγατρική της Ρωσίας, διότι στην ουσία δεν είχε καμία απολύτως αξία πλέον. Παρόλα αυτά, ο κ. Παύλου κληθείς να απαντήσει στην επιτροπή γιατί δεν είπε στην προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής για τα προβλήματα της θυγατρικής της Ρωσίας, είπε ότι, «σε καμία περίπτωση δεν μας είχαν πει για ξέπλυμα ή τρομοκρατία, εμείς γνωρίζαμε μόνο για κακοδιαχείριση και παραχωρήσεις δανείων και όχι να εμπλέκονται γκάνγκστερς (μαφία) σε αυτήν».

Νωρίτερα, ο κ. Παύλου είχε δηλώσει στην επιτροπή ότι αυτή η τράπεζα ήταν «τελειωμένη» από το 2009 και το 2013 και ότι αυτή η τράπεζα δεν αγοράστηκε για εμπορικούς λόγους, με την καταστροφή να έχει αρχίσει με την αγορά της το 2006 – 2007. «Είχαμε λάβει μία επιστολή από την ΚΤ της Ρωσίας η οποία προειδοποιούσε πως άμα δεν κάνουμε κάτι με την κεφαλαιακή επάρκεια αυτής της τράπεζας θα μας έκλειναν. Δεν χάσαμε χρήματα από τη Ρωσική θυγατρική που έκλεισε και τουλάχιστον μας έφυγε μία έννοια, ένας καρκίνος, ήταν μια ειδική κατάσταση στη Ρωσία», κατέληξε.

Υπενθυμίζουμε πως έγινε ανάκληση της άδειας της θυγατρικής στη Ρωσία, και οι λόγοι της ανάκλησης παραπέμπουν, μεταξύ άλλων, σε παράτυπα δάνεια, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατίας που αφορούν τον τελευταίο χρόνο λειτουργίας της θυγατρικής στη Ρωσία, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας στο δελτίο Τύπου της μιλά για επανειλημμένες παραβιάσεις τον τελευταίο χρόνο.

LOMBARD BANK στην Μάλτα

Αναφερόμενος στην θυγατρική της Μάλτας, ο κ. Παύλου είπε ότι «μερικοί  από τους κουρεμένους καταθέτες έχουν εκδόσει απαγορευτικά διατάγματα που μπλοκάρουν την πώληση. Ψάχνουμε τρόπο μήπως μπορεί να πωληθεί εκεί η τράπεζα έστω και με τα απαγορευτικά μέτρα».

Ελλάδος και μετοχές στην Κύπρου

Ο κ. Παύλου όσον αφορά την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος (IBG), είπε πως, «πάει πολύ καλά, είχα συναντήσεις με τον αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Μουρμούρα και ήταν ενθαρρυντικός στο να μείνει και να μεγαλώσει η Τράπεζα στην Ελλάδα για πολλούς και διάφορους λόγους.

Από την άλλη, ο διαχειριστής ξεκαθάρισε ότι οι εντολές που έχει είναι να πωληθούν όλες και δεν είναι στο χέρι του να μεταβιβαστούν στους πιστωτές τα περιουσιακά στοιχεία.

Τυχεροί που δεν θα βάλουμε από την τσέπη μας

Εκ μέρους του ΣΥΚΑΛΑ, ο Άδωνις Παπακωνσταντίνου λαμβάνοντας το λόγο, είπε ότι είναι τυχεροί που δεν θα βάλουν λεφτά και από την τσέπη τους για να κλείσουν αυτά τα καταστήματα. «Το Μάρτιο του 2013 μας είπαν πως από τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί οι πιστωτές να ανακτήσουν το 40% των χρημάτων τους. Ο Πανίκος Δημητριάδης είχε πει το ίδιο έπειτα από λίγο καιρό, αλλά το ποσοστό μειώθηκε στο 20%. Έχουμε πει πλέον πως είμαστε τυχεροί που δεν θα βάλουμε λεφτά και από την τσέπη για να κλείσουν αυτά τα καταστήματα».

Πρόσθετα είπε, «εμείς ζητάμε να γίνει γενική συνέλευση των πιστωτών και να ψηφιστεί εάν θα περάσει στους πιστωτές, αλλάζοντας η αρχή διαχείρισης».

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν για το πιο πάνω θέμα εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (Αρχή Εξυγίανσης), ο Ειδικός Διαχειριστής της Cyprus Popular Bank Public Co Ltd και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X