ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γίνεται ξανά Aristo-δήμου Developers

Η Dolphin εδώ και καιρό είχε κατατάξει τη συμμετοχή της στην κυπριακή εταιρεία

Πάλι από την αρχή θα μπορούσε να πει κάποιος πως ξεκινά η πορεία της Aristo Developers μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις ότι ο Θεόδωρος Αριστοδήμου και μέλη της οικογένειάς του, θα αποκτήσουν πίσω από την Dolphin Capital Investments το υπόλοιπο 49,75% της εταιρείας σε μέγιστη περίοδο τριών ετών.

Πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται λίγους μόνο μήνες μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Τράπεζα Κύπρου για την αναδιάρθρωση των δανείων της εταιρείας μέσω ανταλλαγής με περιουσιακά στοιχεία, ανάμεσά τους και το έργο Venus Rock.

Κάποιος, μάλιστα, θα μπορούσε να πει πως η τελική συμφωνία για απόκτηση του ποσοστού, είναι ιδιαίτερα επωφελής για τον Θεόδωρο Αριστοδήμου. Είναι χαρακτηριστικό πως στο τέλος του 2015 το συμφέρον της Dolphin στην Aristo υπολογιζόταν σε 189 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης με την Τράπεζα Κύπρου και τις ζημιές πρώτου εξαμήνου της κυπριακής εταιρείας, το συμφέρον μειώθηκε σε 154 εκατ. ευρώ. Για σκοπούς από-επένδυσης έγινε πρόσθετη απομείωση ύψους 109 εκατ. ευρώ η οποία λαμβάνει υπόψη και τις υποχρεώσεις της εταιρείας.

Η Dolphin είχε εντάξει την επένδυσή της στην Aristo στα μη βασικά περιουσιακά της στοιχεία και μάλιστα είχε ανακοινώσει πως εξέταζε διάφορους τρόπους για πώληση της συγκεκριμένης επένδυσης. Ένας από αυτούς ήταν και η πώληση ολόκληρης της συμμετοχής στην εταιρεία. Τον περασμένο Ιούλιο, ο ιδρυτής της Dolphin, Μίλτος Καμπουρίδης, σχολίαζε στην «Κ» πως «δεν έχουμε πει ποτέ ότι έχουμε κάνει οποιαδήποτε βήματα για να πωλήσουμε τη συμμετοχή μας στην Aristo αλλά ούτε και μπορούμε να το αποκλείσουμε για το μέλλον όπως ισχύει για όλες μας τις επενδύσεις».

Τις προάλλες, ο Μ. Καμπουρίδης, ανέφερε πως η συγκεκριμένη κίνηση είναι ιδιαίτερα θετική για την εταιρεία του. Περίπου εννέα χρόνια μετά την αρχική συμφωνία για απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Dolphin από την Aristo, η επενδυτική εταιρεία ετοιμάζεται να εξέλθει σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κυπριακή αγορά. Πέραν αρκετών holding εταιρειών του Ομίλου που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο, το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο είναι το έργο Apollo Heights Polo Resort. Ουσιαστικά πρόκειται για έκτασης γης 461 εκταρίων που εμπίπτει και εντός των βρετανικών βάσεων στο Ακρωτήρι. Αν και το έργο εμπίπτει στα μη βασικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, εκφράζεται η εκτίμηση πως με την απελευθέρωση των ζωνών η αξία του θα αυξηθεί σημαντικά.

Επί της ουσίας, πάντως, η παρουσία της Dolphin στη Κύπρο περιορίζεται σημαντικά. Η επενδυτική εταιρεία έχει τα περισσότερα περιουσιακά της στοιχεία στην Αμερική και ακολούθως στην Ελλάδα από πλευράς γης ενώ από πλευράς αξίας, η γη στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη.

Η επόμενη μέρα

Αν και το πρώτο εξάμηνο του 2016, η Aristo κατέγραψε ζημιές, εντούτοις, οι πωλήσεις της ήταν αυξημένες. Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ακόμα πιο ελκυστικά κίνητρα για πολιτογραφήσεις, εκτιμάται πως θα τονώσει κι άλλο τις πωλήσεις της εταιρείας, η οποία σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πωλήσεις σε Κινέζους και Ρώσους αγοραστές.

Η συμφωνία

Η συμφωνία με την Dolphin, που οριστικοποιήθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη, προβλέπει εξόφληση του ποσού των 45 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαίες δόσεις εντός των επόμενων τριών ετών. Η συμφωνία προβλέπει ετήσιο τόκο 4% τον πρώτο χρόνο, 5% τον δεύτερο και 6% τον τρίτο. Σε περίπτωση που το συνολικό ποσό εξοφληθεί πριν τις 29 Σεπτεμβρίου, προβλέπεται έκπτωση 2 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της εμπλεκόμενης εταιρείας θα παραμένουν σε λογαριασμό escrow και θα μεταβιβάζονται στον Θεόδωρο Αριστοδήμου σε συνάρτηση με τις αποπληρωμές ποσών που θα γίνονται. Ποσό αντίστοιχο του 20% θα παραμείνει δεσμευμένο μέχρι να αποπληρωθεί το 50% του ποσού και ποσό 10% μέχρι να διευθετηθεί πλήρως η αποπληρωμή. Σε περίπτωση που κάποια δόση καθυστερήσει πέραν των τριών μηνών, τότε οποιαδήποτε πλευρά έχει δικαίωμα να ακυρώσει τη συμφωνία και οι μετοχές που δεν μεταβιβάστηκαν, θα παραμείνουν στην Dolphin.

Περαιτέρω, σε περίπτωση που η Aristo πωλήσει μετοχές μέχρι και έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, σε τιμή που θα αντιστοιχεί σε πέραν των 100 εκατ. η Dolphin θα δικαιούται το 25%. Η συγκεκριμένη πρόνοια θα ισχύει εάν η Aristo εξοφλήσει την Dolphin πριν από τις 29 Δεκεμβρίου 2016.

Σε διοικητικό επίπεδο, η Dolphin θα συνεχίσει να δικαιούται μίας θέσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Aristo για όσο θα ελέγχει ποσοστό πέραν του 10%. Ως διευθυντές της εταιρείας σήμερα, αναφέρονται οι DCI Holdings One, η Χριστίνα Παπαδοπούλου, ο Σάββας Γεωργιάδης, η Ρούλα Αριστοδήμου και ο Θεόδωρος Αριστοδήμου. Καταγράφεται επίσης η εξόφληση αρκετών υποθηκών της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση