ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραμένουν τα συμφωνηθέντα του Προέδρου με την ΑΗΚ

Παρόλα αυτά αναμένεται η θεσμοθέτηση των κανόνων της αγοράς

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση παραμένει στη συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ και τις συντεχνίες, παρά την έκθεση που συνέταξε η Τρόικα με την επίσκεψή της στο νησί, καταγράφοντας παρατηρήσεις στον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο. Σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο των δανειστών, συνίσταται να συνεχιστούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και της αναμόρφωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ότι αφορά την αναμόρφωση της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό που αναμένεται να γίνει είναι η θεσμοθέτηση των κανόνων της αγοράς ούτως ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Υπεύθυνος για το παραπάνω είναι ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.

Υπογραμμίζεται πως δεν τίθεται θέμα προς στιγμήν για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

Υπενθυμίζουμε πως στο τέλος Μαρτίου, μετά από συνάντηση μεταξύ ΠτΔ, ΔΣ της ΑΗΚ και Υπουργού Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, είχε συμφωνηθεί να δοθεί όλο το βάρος στην εφαρμογή του λογιστικού και λειτουργικού διαχωρισμού σύμφωνα με το πλάνο της ΡΑΕΚ. Συμφωνήθηκε επίσης τότε στην κρίσιμη συνάντηση να δοθεί εύλογος χρόνος έτσι ώστε να εφαρμοστεί ορθά.

Τέλος, μετά τη συνεδρία είχαν πει να μην προχωρήσουν με διαχωρισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, καθώς να εξεταστούν ενδελεχώς οι αστάθμητοι παράγοντες που κρίνονται ως ουσιαστικοί. Ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος είχε δηλώσει άλλωστε ότι ο οργανισμός παραμένει καθετοποιημένος και σωστά λογιστικά και λειτουργικά διαχωρισμένος και είχε εκφράσει τη βεβαιότητα "θα εργαστούμε όλοι για να πετύχει αυτός ο διαχωρισμός", ώστε να αποκλειστεί οποιοσδήποτε ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του οργανισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X