ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εννέα εκατ. ετησίως τα κρατικά έσοδα από τη VTT Vasiliko

Η Κύπρος επωφελείται με περίπου €2 εκ. ετησίως λόγω της μείωσης του κόστους αποθήκευσης

ΚΥΠΕ

Η δημιουργία τερματικού πετρελαιοειδών στην Κύπρο έχει ενισχύσει τη διεθνή εμπιστοσύνη για ξένες επενδύσεις και εμπορικές δραστηριότητες στη χώρα μας, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της VTT Vasiliko Ltd (VTTV), Γιώργος Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος ήδη δρέπει τους καρπούς από τη λειτουργία του τερματικού, αφού περίπου €9 εκατομμύρια εισρέουν ετησίως στα κρατικά ταμεία από γενικά λιμενικά δικαιώματα και άδειες λειτουργίας. Επιπλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία επωφελείται με περίπου €2 εκ. ετησίως λόγω της μείωσης του κόστους αποθήκευσης των στρατηγικών της αποθεμάτων.

Μιλώντας σε εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την υλοποίηση του τερματικού αποθήκευσης και διαχείρισης πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, καθώς και δέκα χρόνων από τη λειτουργία του ομίλου VTTI B.V., ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, η ανακάλυψη του κοιτάσματος Αφροδίτη καθώς και άλλων στην περιοχή, οι ενεργειακές βλέψεις της ΕΕ προς την Ανατολική Μεσόγειο, και οι συνεργασίες μεταξύ κρατών της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργούν νέες ευκαιρίες και προοπτικές για την Κύπρο.

«Μέχρι πρότινος ο ρόλος του ενεργειακού κόμβου στην περιοχή για τη διακίνηση πετρελαίου στη Μεσόγειο, ανήκε στη Μάλτα. Η δημιουργία τερματικού στην Κύπρο άλλαξε τα δεδομένα καθώς η VTTV έχει καταστεί ανταγωνιστική και ασφαλής επιλογή για τις διεθνείς εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Χάρη στο ψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει το τερματικό είναι κατά 96% πλήρες από τις πρώτες βδομάδες λειτουργίας του», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου.

Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έγινε στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, αξίας €300 εκατομμυρίων, είπε ότι η λειτουργία του τερματικού τοποθέτησε την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και ενίσχυσε σημαντικά τις προσπάθειες της πολιτείας και της κυπριακής κοινωνίας για ανάκαμψη και επιστροφή στην ανάπτυξη.

Η VTTV ανέλαβε μέχρι σήμερα τη διακίνηση 5.9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων πετρελαιοειδών και εξυπηρέτησε πέραν των 200 δεξαμενόπλοιων. Χάρη στα βελτιωτικά έργα που υλοποιήθηκαν και τις διαδικασίες που υιοθετήθηκαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, για γρήγορη φορτοεκφόρτωση δεξαμενόπλοιων και έκδοση εγγράφων για μεταφόρτωση από πλοίο σε πλοίο, έγινε κατορθωτή η πιο αποδοτική χρήση του τερματικού. Παράλληλα, η μείωση των γενικών λιμενικών δικαιωμάτων για διαμετακομιστικό εμπόριο και για μεταφορτώσεις από πλοίο σε πλοίο, συνέβαλε στην προσέλκυση νέων εταιρειών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση