ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Hourican: Δεν θα χρειαστούμε νέα κεφάλαια

Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε κυβέρνηση και βουλή για μεταρρυθμίσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έξι είναι οι βασικού στόχοι της Τράπεζας Κύπρου όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Josef Ackermann κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου.

Συνοψίζοντας τους βασικούς στόχους, επικεντρώθηκε στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού, την πλήρη αποπληρωμή του ELA και την ομαλοποίηση της χρηματοδοτικής δομής, τη διατήρηση κατάλληλης κεφαλαιακής επάρκειας, επικέντρωση στην κυπριακή αγορά αλλά και στις εργασίες του Ηνωμένου Βασιλείου, στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για εισαγωγή των μετοχών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και η επίτευξη ενός ορθολογιστικού μοντέλου λειτουργίας.

O κ. Ackermann ανέφερε πως η στρατηγική αναδιάρθρωσης της τράπεζας άρχισε να αποδίδει καρπούς και έκανε αναφορά στη πώληση της Uniastrum, στην αναδιάρθρωση και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την προσέλκυση νέων καταθέσεων, τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας, την αποκατάσταση της κερδοφορίας και την αυξηση στην παροχή πιστώσεων. 

 Όσον αφορά στο θέμα κεφάλαια, σχολίασε πως στο παρόν στάδιο η κεφαλαιακή βάση είναι επαρκής λαμβάνοντας υπόψη το προφίλ κινδύνου, τη διάθεση πρόληψης κινδύνου, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το μακρο-οικονομικό περιβάλλον και  τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις. 

 Από την πλευρά του ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, John P. Hourican, επεσήμανε επίσης πως η τράπεζα διατηρεί ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαίου κοινών μετοχών για να στηρίξη τη στρατηγική της και ως εκ τούτου δεν αναμένει να προκύψει ανάγκη άντλησης επιπρόσθετων κεφαλαίων. Επεσήμανε επίσης πως εξετάζεται η πιθανότητα έκδοσης δευτεροβάθμιου κεφαλαίου για να ενισχυθεί η ευρωστία του ισολογισμού και η κεφαλαιακή βάση. Στις 30 Ιουνίου ο δείκτης CET1 της τράπεζας ανήλθε σε 14.4%.

Σε σχέση με την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, σημείωσε πως το χρονοδιάγραμμα της ενδεχόμενης εισαγωγής των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου παραμένει αβέβαιο. Είμαστε σε διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη σε σχέση με αυτό το σύνθετο έργο, σχολίασε. 

όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια, ο J. P. Hourican σχολίασε πως θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν την κυβέρνηση και τους νοομοθέτες ώστε να προβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να ξεπεραστεί το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο της κυπριακής οικονομικής κρίσης. 

Σε ερώτηση μετόχου για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο κ. Ackermann ανέφερε πως θα γίνει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων είτε φέτος είτε του χρόνου και θα δοθούν περισσότερες εξηγήσεις. Δεν θα ήταν σοφό αν σήμερα απαντούσαμε σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, σχολίασε προσθέτοντας πως υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα από μία τέτοια κίνηση. Μέτοχος πάντως, έθεσε το ζήτημα δημιουργίας προβλημάτων αν η μετοχή διαπραγματεύεται σε δύο διαφορετικά νομίσματα και έδωσε το παλαιότερο παράδειγμα όταν η μετοχή της τράπεζας διαπραγματευόταν σε ευρώ στο ΧΑ και σε λίρες στο ΧΑΚ. Ούτε ο CEO της τράπεζας θέλησε να είναι πιο ξεκάθαρος επί του θέματος.

Πολύ σημαντική ως ανταποκρίτρια σε συναλλαγές σε δολάριο η Deutsche Bank αλλά δεν υπάρχει χρηματοοικονομική έκθεση στη γερμανική τράπεζα όπως ειπώθηκε από τον J. P. Hourican.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση