ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:56
 

Εκτός συμφωνίας CETA το χαλούμι

Χ. Θεοπέμπτου: Δεν έγινε καμία διαβούλευση επί του θέματος στη Κύπρο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Εκτός της λίστας των Προιόντων Ονομαστικής Προέλευσης στη συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης (CETA), βρίσκεται το χαλούμι. Το μόνο κυπριακό προϊόν ΠΟΠ που υπάρχει στην εμπορική συμφωνία είναι το λουκούμι Γεροσκήπου. Σημειώνεται πως η CETA συμφωνήθηκε στις 17 του Οκτώβρη και προνοεί μόνο την κάλυψη των προϊόντων ονομαστικής προέλευσης. Αναφορικά, η Ελλάδα έχει 16 προϊόντα που καλύπτει η CΕΤΑ.

«Η συμφωνία έγινε χωρίς διαβούλευση των εμπλεκομένων μερών, ενώ δεν ενημερώθηκε καθόλου ο Κύπριος πολίτης και καταναλωτής», ανέφερε ο βουλευτής των οικολόγων – συνεργασίας πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Το υπουργείο Γεωργίας από πλευράς του απάντησε πως, «μελετούσαμε το θέμα και δεν το πήγαμε για διαβούλευση γιατί είναι ζήτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Συμπλήρωσε ότι, «δεν υπήρξε κανένα θέμα το οποίο να χρειαζόταν να συζητηθεί». Όσον αφορά για το χαλούμι, η εκπρόσωπος του Υπουργείου απάντησε πως, «όταν κατοχυρωθεί το χαλούμι ως ΠΟΠ, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να εισχωρήσει στη λίστα των προϊόντων που αναγνωρίζει η CETA, όντας ένα προϊόν το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το νησί».

Το Υπουργείο Εμπορίου, λαμβάνοντας το λόγο είπε πως οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή χρονολογούνται από το 2009 μέχρι και το 2014, ενώ είναι μικτή συμφωνία, με την έννοια πως για να περάσει χρειάζεται έγκριση και από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Πρόσθετα, διευκρίνισε σε ερώτηση του κ. θεοπέμπτου όσον αφορά την ασφάλεια των προιόντων – και της διαφοράς των κανονισμών μεταξύ Καναδά και ΕΕ – τόνισε ότι οι νομοθεσίες της ΕΕ θα συνεχίσουν να ισχύουν και δεν τίθεται ζήτημα ασφαλείας.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Ανδρέας Καυκαλιάς, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση όφειλε να διαβουλευτεί με την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς και δεν το έπραξε. Πρόσθεσε πως, «όφειλε να διαπραγματευτεί τους όρους και δεν το έκανε, με αποτέλεσμα να είμαστε τώρα μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα που δημιουργούν πολλές ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών προιόντων αλλά και της ασφάλειας αυτών που θα εισάγονται».

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 1000 και πλέον προιόντα ΠΟΠ της ΕΕ, μόνο τα 140 περιλαμβάνονται στη συμφωνία της CETA.

Η περιεκτική οικονομική και εμπορική συμφωνία μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τις προβλεπόμενες επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο, βρέθηκε στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, ενώ συζητήθηκε μετά από πρόταση του βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

Το «όχι» των Βαλλόνων έγινε τελικά «ναι»

Το κοινοβούλιο της γαλλόφωνης Βαλλονίας στο Βέλγιο ήρε τις αντιρρήσεις του μετά πολύωρες διαπραγματεύσεις. Οι επιμέρους επικεφαλής των πέντε περιφερειών και των ξεχωριστών γλωσσικών κοινοτήτων της χώρας συνέταξαν κοινό κείμενο με στόχο να αμβλύνουν τους προβληματισμούς τους για τα ζητήματα των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και το αμφιλεγόμενο δικαστικό σύστημα διαιτησίας μεταξύ εθνικών κρατών και επενδυτών. Κατά τους εκπροσώπους της γερμανόφωνης κοινότητας του Βελγίου σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα των αγροτικών προϊόντων, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση