ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ελεγκτικές υπηρεσίες

Η PwC ενημέρωσε στελέχη κυπριακών επιχειρήσεων για τις νομοθετικές αλλαγές

Δελτίο Τύπου

Ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για στήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων, η PwC Κύπρου, σε συνεργασία με το Institute of Directors Cyprus (IoD) και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Διοικητικών Συμβούλων (ecoDa), πραγματοποίησε την εκδήλωση «Boards of Directors & Audit Committees at the heart of audit reform», την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, στη Λευκωσία. 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν κορυφαία στελέχη κυπριακών επιχειρήσεων με σκοπό να ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο παροχής ελεγκτικών υπηρεσιών και τις αλλαγές που επηρεάζουν τη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων και Επιτροπών Ελέγχου. Εκ των κυρίων ομιλητών ήταν ο Ανδρέας Ζαχαριάδης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Ευγένιος Ευγενίου, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου αναφέρθηκε στη σημασία της πλήρους κατανόησης των αλλαγών που προβλέπει η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, σημειώνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι εταιρείες να αξιολογήσουν διεξοδικά τις επιπτώσεις της μεταρρύθμισης και να μπουν σε διαδικασία προσαρμογής στις σχετικές αλλαγές. «Η χρησιμότητα και ο ρόλος των Επιτροπών Ελέγχου είναι πολύ σημαντικά για κάθε οργανισμό που επιθυμεί να αναπτύξει βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση. Επομένως, είναι αδήριτη ανάγκη οι επιχειρήσεις να εξοικειωθούν με το νέο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, υιοθετώντας καλές πρακτικές που θα τις βοηθήσουν να επιτύχουν τον στόχο αυτό. Αυτή η εξέλιξη, με τη σειρά της, θα συμβάλει στην ανάδειξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, η οποία αποτελεί απαραίτητο πυλώνα για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης», πρόσθεσε. 

Με τη σειρά του, ο Ευδόκιμος Ξενοφώντος, Πρόεδρος του IoD, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία του οργανισμού με την PwC Κύπρου για την έκδοση Οδηγού που θα επεξηγεί τις νομοθετικές αλλαγές που επιφέρει το νέο νομοθετικό πλαίσιο στις Επιτροπές Ελέγχου. Η τοποθέτηση των Επιτροπών Ελέγχου στο επίκεντρο της ποιότητας ελέγχου, σημείωσε, επιβεβαιώνει την αξία τους και επισφραγίζει το σημαντικό έργο που επιτελούν, σε συνάρτηση με τα Διοικητικά Συμβούλια κάθε οργανισμού. 

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που προκύπτει από τις διατάξεις της Οδηγίας 2014/56/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της Οδηγίας 2006/43/ΕΚ και του Κανονισμού 537/2014, παρουσίασαν ο κ. Γιώργος Καζαμίας, Συνέταιρος της PwC Κύπρου & Υπεύθυνος Ρυθμιστικών Θεμάτων & Ποιότητας και ο κ. Νίκος Σταύρου, Επιχειρησιακός Διευθυντής Ελεγκτικές Υπηρεσίες. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στις αλλαγές που επηρεάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια και τις Επιτροπές Ελέγχου, καθώς προκύπτουν σημαντικές νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις που πρέπει να ληφθούν έγκαιρα υπόψη για τη λειτουργία  των δύο οργάνων. 

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των κ.κ. Ανδρέα Ζαχαριάδη, Αντιπροέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος, Δήμητρας Καλογήρου, Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Λάμπρου Παπαδόπουλου, Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου της Ελληνικής Τράπεζας και Ιωάννη Ζωγραφάκη, Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρου της Επιτροπής Ελέγχου της Τράπεζας Κύπρου.

 

Συντονιστής της εκδήλωσης και της ανοιχτής συζήτησης ήταν ο κ. Πέτρος Χ Πετράκης, Συνέταιρος, Επικεφαλής Διαχείρισης Κινδύνων & Ποιότητας, Ελεγκτικές Υπηρεσίες


Η εκδήλωση εμπίπτει στο πρόγραμμα στήριξης των κυπριακών επιχειρήσεων που ανακοίνωσε πρόσφατα η PwC Κύπρου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση