ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απόφαση Υπουργικού για πώληση της Cyta Hellas

Στόχος να παραχωρηθεί το 100% των μετοχών της σε επενδυτή

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ο κύβος ερρίφθη για το μέλλον της θυγατρικής της Cyta στην Ελλάδα. Το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να πωλήσει στην ολότητά τους τις μετοχές της Cyta Hellas. Στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται χαρακτηριστικά πως, «χωρίς επηρεασμό των διατάξεων σε σχέση με τη μέθοδο, έκταση και διαδικασία της αποκρατικοποίησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, αναφορικά με την Cyta Ελλάς Τηλεπικοινωνιακή Ανώνυμος Εταιρεία, η οποία είναι θυγατρική εταιρεία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, η αποκρατικοποίησή της θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο πώλησης του 100% των μετοχών της Εταιρείας, σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με τη διαδικασία διεξαγωγής διαγωνισμού υποβολής ενδιαφέροντος και προσφορών από επενδυτές».

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστά και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε άλλες διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση των άλλων περιουσιακών στοιχείων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ή και της ίδιας της Αρχής.

Πρόσθετα, για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, το πιθανότερο είναι πως θα προσληφθούν νέοι σύμβουλοι από τη μονάδα αποκρατικοποιήσεων, αφού οι αρχικοί σχεδιασμοί για την αποκρατικοποίηση της Cyta δεν περιελάμβαναν ξεχωριστή πώληση της θυγατρικής στην Ελλάδα.

Το θέμα Cyta Hellas είχε απασχολήσει εκτενώς τους προηγουμένως μήνες και είχαν γίνει συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με τις συντεχνίες αλλά και τη διοίκηση του οργανισμού. Ο ΥΠΟΙΚ είχε ζητήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει το όλο θέμα το οποίο κρίνεται επείγον και να καταλήξει σε τελικές αποφάσεις για τη θυγατρική.

Ζημιογόνα

Παρόλο που στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2015, καταγράφηκε αύξηση εσόδων και μικτού κέρδους αλλά και λειτουργική κερδοφορία , εντούτοις, για ακόμα μία χρονιά δεν κατάφερε να καταστεί κερδοφόρα. Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 107,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 19,16%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αντίστοιχα, το μικτό κέρδος «έκλεισε» με αύξηση κατά 45,33% στα 42,8 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EΒITDA) παρουσίασε θετικό πρόσημο και διαμορφώθηκε πολλαπλάσια του περσινού αποτελέσματος, στα 14,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ελληνική θυγατρική κατέγραψε ζημιές, πριν από τη φορολογία της τάξης των 2,97 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2014, οι ζημιές σημείωσαν πτώση της τάξεως του 80,4%. Στα θετικά της περσινής χρονιάς η άνοδος στην πελατειακή βάση ευρυζωνικών υπηρεσιών, που έφτασε τους 325.000 ενεργούς πελάτες.

Εκθέτει ο γενικός ελεγκτής

Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τη Cyta, η holding εταιρεία Digimed Communications Ltd κατείχε το 96.63% της επένδυσης στην ελληνική θυγατρική, ενώ το υπόλοιπο 3,37% του κεφαλαίου της Cyta Hellas κατέχεται απευθείας από την Αρχή, με κόστος επένδυσης 1.479.820 ευρώ. Να σημειωθεί πως το 2015 έγινε κεφαλαιοποίηση 6 εκατ. για να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας και έγιναν τρεις εκταμιεύσεις (2,5 εκατ., 2,5 εκατ. και 1 εκατ.) κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την έκθεση του ελεγκτή, οι δύο εκταμιεύσεις έγιναν μετά τη σχετική αποδέσμευση από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ για την τελευταία εκταμίευση η οποία έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015 η έγκριση από το Υπουργείο δόθηκε εκ των υστέρων τον Οκτώβριο του 2015. Έως τότε, η επένδυση στη θυγατρική ήταν 144,2 εκατ. ευρώ ενώ η απομείωση ήταν στα 45,6 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο της επένδυσης, λοιπόν, έφτανε τα 98,5 εκατ. ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά κατέγραψε ο ελεγκτής, «το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης αυξάνεται (στις 31.12.2015 ήταν €50,07 εκατ.), γεγονός που υποδηλοί ότι η εταιρεία αδυνατεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της χωρίς τη βοήθεια και χρηματοδότηση της Αρχής». Σημειωνόταν επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο τον Μάιο του 2015 ενέκρινε την υπογραφή εκ μέρους της Αρχής επιστολής υποστήριξης (Letter of Comfort) μετά την υπόδειξη των ελεγκτών της Cyta Hellas. Λόγω των πιο πάνω και των αρνητικών επιπτώσεων του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα η Αρχή προχώρησε σε πρόσθετη απομείωση της επένδυσής της στην εταιρεία κατά 16,2 εκατ. ευρώ.

Η θυγατρική εταιρεία Cyta Hellas ΑΕ ιδρύθηκε το 2007 και το μετοχικό της κεφάλαιο στις 31.12.2015 ήταν 145,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών τηλεφωνίας, διαδικτύου και Cytavision στην Ελλάδα, ενώ από τον Αύγουστο 2014 άρχισε και την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ως εικονικός πάροχος. Εργοδοτεί 766 υπαλλήλους οι οποίοι αντιστοιχούν σε 686 υπαλλήλους πλήρους εργοδότησης (2014: 789 και 713 αντίστοιχα). Σύμφωνα με τη διεύθυνση της εταιρείας, στόχος το 2015 ήταν η μείωση του προσωπικού κατά 10% και των μισθών κατά 5% ο οποίος δεν επιτεύχθηκε αφού η δαπάνη παρά τη μείωση στον αριθμό των υπαλλήλων παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2014 (16,1 εκατ. το 2015 σε σύγκριση με 16,5 εκατ. το 2014).

Πιθανοί μνηστήρες για τον οργανισμό

Το ενδεχόμενο πώλησης της Hellas εξετάζεται εδώ και πολύ καιρό και επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές έγιναν κατά καιρούς. Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο, η Αρχή αναγκάστηκε να διαψεύσει πληροφορίες περί συμφωνίας με την εταιρεία Wind. Η Wind Hellas πάντως αλλά και η Vodafone εκτιμάται πως επιδείξουν ενδιαφέρον για την εταιρεία και επίσημα, αφού και στο παρελθόν επέδειξαν ενδιαφέρον με πολλούς τρόπους και σε διάφορα επίπεδα. Όπως έγραφε πριν από μερικούς μήνες η ελληνική «Κ», «οι διοικήσεις των δύο επιχειρήσεων δεν έκρυψαν στο πρόσφατο παρελθόν την πρόθεσή τους να εξετάσουν οποιαδήποτε πρόταση συγκέντρωσης στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση