ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρ. Κύπρου: Τροχάδην πλέον για εισαγωγή στο LSE

Μία μετοχή της ιρλανδικής εταιρείας για κάθε 20 υφιστάμενες προτείνεται στους μετόχους

Ένα πολύ στενό χρονοδιάγραμμα θα ακολουθηθεί για να τρέξουν οι πολλές διαδικασίες που χρειάζονται ώστε οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου να αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο το Λονδίνου. Ύστερα από πολλούς μήνες αναμονής, τη Δευτέρα, η τράπεζα δημοσιοποίησε τους λεπτομερείς όρους με τους οποίους προτείνεται η μεταβίβαση στη νέα εποχή.

Παρόλο πως ως τελευταία μέρα εφαρμογής του σχεδίου ορίζεται η 31η Μαρτίου 2017, εντούτοις, πρόθεση της τράπεζας είναι οι διαδικασίες να τρέξουν πολύ νωρίτερα και ουσιαστικά να ολοκληρωθούν εντός Ιανουαρίου. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 13 Δεκεμβρίου, η δικαστική ακρόαση στις 21 Δεκεμβρίου κι η έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης, θα είναι καθοριστικές για τα επόμενα βήματα. Της δικαστικής απόφασης θα ακολουθήσει η διακοπή διαπραγμάτευσης των υφιστάμενων μετοχών, η έκδοση των καινούργιων που θα είναι της μητρικής εταιρείας στην Ιρλανδία και θα ακολουθήσει οκτώ μέρες μετά, η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στη κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και στην κύρια αγορά του ΧΑΚ.

Στο ενδιάμεσο θα χρειαστούν επίσης εγκρίσεις από το FCA, το LSE, το ΧΑΚ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Οι μέτοχοι της τράπεζας θα δικαιούνται να λάβουν μία νέα μετοχή της BOC Holdings για κάθε 20 υφιστάμενες μετοχές που έχουν με τη στρογγυλοποίηση να γίνεται προ τα πάνω. Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι μέτοχοι επιλέξουν οι μετοχές τους να διαπραγματεύονται στο ΧΑΚ αντί στο LSE, αντί μετοχών θα λάβουν παραστατικά δικαιώματα τα οποία ουσιαστικά είναι δικαιώματα επί των μετοχών και σύμφωνα με την τράπεζα, για τους μετόχους δεν θα υπάρχει ουσιαστικά διαφορά. Τα Παραστατικά χρησιμοποιούνται για εκκαθάριση μετοχών που βρίσκονται σε άλλη διαδικασία (Κύπρος σε Ιρλανδία).
Η τράπεζα σημειώνει επίσης πως οι μέτοχοι δεν πρόκειται να πληρώσουν οτιδήποτε σε σχέση με την αλλαγή που θα γίνει ούτε θα αλλάξουν τα οικονομικά τους συμφέροντα ούτε η αξία και το ποσοστό συμμετοχή τους.

Πάντως, σε πρώτη φάση οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Λευκωσία σε ευρώ, άρα δεν τίθεται θέμα συναλλαγματικού κινδύνου. Στο μέλλον όμως, αν προχωρήσει το αίτημα για εισαγωγή στην premium κατηγορία του LSE τότε οι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου μέτοχοι «πιθανόν να υπόκεινται σε κάποιο συναλλαγματικό κίνδυνο εάν επιλέξουν να διαπραγματεύονται τις νέες μετοχές τους στο LSE».

 

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση