ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελληνική Τράπεζα: Στη ζυγαριά διαγραφές και νέα δάνεια

Μάχη για να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά ενώ μειώνει συνειδητά τις καταθέσεις

Αρκετά θετικά σημεία, έστω και οριακά, παρουσίασε στα εννιαμηνιαία αποτελέσματά της η Ελληνική Τράπεζα σε σχέση με ένα χρόνο προηγουμένως. Η κερδοφορία αυξήθηκε από 1,9 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ προβλέψεων από 62 εκατ. ευρώ σε 78,3 εκατ. ευρώ. Ελάχιστη βελτίωση παρουσίασε και το επιτοκιακό περιθώριο από 2% πριν από ένα χρόνο σε 2,1%. Σ’ αυτό ενδεχομένως να συνέβαλε και η αύξηση στα νέα δάνεια που παραχωρήθηκαν, τα οποία έφτασαν τα 240 εκατ. ευρώ για τους πρώτους εννιά μήνες του 2016 συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του μεριδίου αγοράς της τράπεζας από 7% σε 7,7%. Πάντως, η αύξηση των νέων χορηγήσεων, δεν ήταν ικανή να βελτιώσει τον Δείκτη Δάνεια προς Καταθέσεις της τράπεζας ο οποίος μειώθηκε σε 50% από 50,4% στο τέλος του 2015.

Τα μεικτά δάνεια της τράπεζας, πάντως, παρά την παραχώρηση των νέων δανείων, παρουσίασαν εκ νέου υποχώρηση στα 4,2 δισ. ευρώ, ένδειξη της διαδικασίας απομόχλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Διαγραφές δανείων και αποπληρωμές και οι προσπάθειες των πελατών για απομόχλευση είναι οι κυριότερες αιτίες που καταγράφονται. Τα δάνεια που παραχώρησε η τράπεζα από την αρχή του 2015 μέχρι σήμερα, δείχνουν και την κατεύθυνση προς την οποία κινείται. Συγκεκριμένα, 49% των συνολικών δανείων των 617 εκατ. ευρώ ήταν προς επιχειρήσεις, 169 εκατ. ευρώ ή 27% προς λιανικούς πελάτες και 111 εκατ. ευρώ ή 18% εμπορικά.

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, η τράπεζα τα μείωσε κατά περίπου 290 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο και κατά περίπου 90 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο. Την ίδια ώρα, το ποσοστό τους επί του συνόλου, μειώθηκε οριακά από 57,7% το εξάμηνο σε 57,1% στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ο δείκτης κάλυψης μειώθηκε ελάχιστα στο 59,9%. Πάντως, ως θετική ένδειξη μπορεί να χαρακτηριστεί η μείωση της τάξης των 92 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο και ήταν η μεγαλύτερη για τα δεδομένα της τράπεζας από το ξέσπασμα της κρίσης. Όπως και στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, τη μεγάλη διαφορά κάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 22% και πλέον είναι στο 1 δισ. ευρώ.

Άνετα

Παρόλο που σε σχέση με το τέλος του 2015 τα κεφάλαια της τράπεζας παρουσίασαν μικρή επιδείνωση, εντούτοις, όπως ανακοινώθηκε, υπερκαλύπτουν με άνεση τις απαιτήσεις του επόπτη.

Από την άλλη, ο Δείκτης κόστος προς έσοδα της τράπεζας, παρέμεινε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Παρόλο που καταγράφεται πτώση από 64,8% πέρσι την ίδια περίοδο σε 57,9% φέτος, εντούτοις, αν εξαιρεθούν τα κέρδη που προέκυψαν από την πώληση της Visa Europe, o Δείκτης αυξάνεται σε 62,6%. Πάντως, τα έξοδα εννιαμήνου της τράπεζας μειώθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση στα 107,8 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω μειωμένων εξόδων για συμβουλευτικές υπηρεσίες και μειωμένων προβλέψεων για δικαστικές διαδικασίες. Τα έξοδα προσωπικού, από την άλλη, αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2015 και αυτό οφείλεται κυρίως σε νέες προσλήψεις που έγιναν για τις Μονάδες Διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων, επιχειρηματικής ανάπτυξης και Διαχείρισης Κινδύνων.

Πιέζονται τα επιτόκια

Τα αποτελέσματα της Ελληνικής καταδεικνύουν πως στην αγορά επικρατεί πόλεμος επιτοκίων, αλλά σε αντίθεση με παλαιότερα χρόνια, δεν ωθεί τα επιτόκια προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω. Τόσο τα καταθετικά όσο και τα δανειστικά. Όπως παραδέχεται η τράπεζα, τα επιτοκιακά έσοδα του τρίτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 3% λόγω χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού τα οποία αντανακλούν τον αυξημένο ανταγωνισμό.

Η τράπεζα σχολιάζει πως η μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει στον ισολογισμό της είναι ο βασικός λόγος που το επιτοκιακό περιθώριο παρουσίασε αύξηση μόλις 0,1% σε σχέση με πέρσι και ανήλθε σε 2.1%. Οπως χαρακτηριστικά καταγράφεται, τα καθαρά δάνεια αντιστοιχούν σε 43% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με 68% που είναι ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες κυπριακές τράπεζες σύμφωνα με στοιχεία της ΕΒΑ. Την ίδια ώρα, το 1,9 δισ. ευρώ που έχει παρκαρισμένο στην ΕΚΤ η τράπεζα φέρει αρνητικό επιτόκιο 0,4%.

Η συγκεκριμένη ρευστότητα αντιστοιχεί στο 27% των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως είναι το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο που η Ελληνική, συνειδητά, μειώνει τόσο τις καταθέσεις πελατών (με εξαίρεση το προηγούμενο) όσο και το μερίδιο αγοράς της στις καταθέσεις. Από 6,3 δισ. ευρώ καταθέσεων στο εννεάμηνο του 2015 ένα χρόνο μετά τις μείωσε σε 6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το μερίδιο αγοράς της μειώθηκε από το υψηλό 13,8% στο τέλος του 2014 σε 12,7% πλέον. «Η τάση στις καταθέσεις πελατών αντανακλά στη στρατηγική της τράπεζας για διατήρηση χαμηλού κόστους καταθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή ρευστότητα, με υπερβάλλουσες καταθέσεις πελατών».

Την ίδια ώρα, εντός του 2016, η τράπεζα αύξησε την επένδυσή της σε ομόλογα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε 550 εκατ. ευρώ από 394 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015. Από αυτά, 374 εκατ. ευρώ λήγουν μεταξύ 5-10 ετών, 40 εκατ. μεταξύ 1-5 ετών και 136 εκατ. ευρώ σε περίοδο μικρότερη του ενός έτους.

Αλλαγή πολιτικής

Αξιοσημείωτη είναι η μείωση των εσόδων της τράπεζας από χρεώσεις και προμήθειες, η οποία ήταν της τάξης του 12% και αποδίδεται σε χαμηλότερες χρεώσεις για τράπεζες και μειωμένα τέλη στον τομέα του IBU, σε μία προσπάθεια της τράπεζας να επανατοποθετηθεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση