ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κέρδη 8.15 εκατ. για την Εθνική Τράπεζα Κύπρου

Οι χορηγήσεις διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με το 2015

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Προ φόρων κέρδη ύψους 8.15 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα Κύπρου για το εννιάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, σταθερή,  παρά  την  δυστοκία  της  πραγματικής  οικονομίας  (NPLs),  παρέμεινε  για  ένα ακόμη 3μηνο, η Κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (Κύπρου) για το 9μηνο του 2016.

Τα Καθαρά προ φόρων Κέρδη, ανήλθαν σε €8,15  εκατ., παρά την δραστική μείωση των εσόδων από τόκους (λόγω ανταγωνισμού στα δανειακά  επιτόκια που παρατηρείται στην αγορά),  επιδεικνύοντας  αντοχή  στη  παραγωγή  εσόδων,  ενώ  ταυτόχρονα  αποδίδει αποτελέσματα  το  μοντέλο  συγκράτησης  του  λειτουργικού  κόστους,  που  εφαρμόζεται στην Τράπεζα κατά την τελευταία 3ετία.

Οι χορηγήσεις  διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα,  σε σχέση με  το 2015, καθώς  η Τράπεζα, απέφυγε συνειδητά τη πιστωτική επέκταση υπό συνθήκες πολέμου επιτοκίων, ενώ  επέλεξε  να  ασκήσει  συντηρητική  πολιτική  ανάληψης  κινδύνων,  διατηρώντας  τα όπλα  της Κεφαλαιακής  Επάρκειας  και  Πλεονάζουσας  Ρευστότητας  που  απολαμβάνει, για τις μετέπειτα φάσεις ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας.

Από την άλλη, εδόθη έμφαση στα έσοδα από προμήθειες, για να διασφαλίσει την θετική της πορεία, ειδικά την περίοδο αυτή,    που  ως γνωστόν,  έχουν δρομολογηθεί  εξελίξεις, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό.

Υπογραμμίζεται,  ότι  οι  σωρευτικές  προβλέψεις,  διαμορφώθηκαν  σε  €270  εκατ.,  που αντιστοιχούν στο 53% του προβληματικού χαρτοφυλακίου, αρκετά υψηλότερες του μ.ο. του ανταγωνισμού.

Εάν συνυπολογισθούν και οι  εμπράγματες  εξασφαλίσεις  –  που διατηρούνται υπέρ  του συγκεκριμένου  χαρτοφυλακίου  –  το  ύψος συνολικής κάλυψης των “κόκκινων δανείων“, της Τράπεζας, υπερβαίνει σημαντικά το 100%.

Ειδικοί της αγοράς  επισημαίνουν,  ότι το  ως άνω χαρακτηριστικό  -  πιστοποιημένο και από τις εποπτικές αρχές -  αποτελεί εξέχουσας σημασίας στοιχείο, καθόσον η Τράπεζα – παρά την κατάρρευση του 2013  –  έχει καταφέρει  ταυτόχρονα  να διατηρεί σταθερή  την Κερδοφορία  της,  ισχυρή  την  Κεφαλαιακή Βάση (άνω του  25%) και Πλεονάζουσα  την Ρευστότητά της  (Δείκτης Καθαρών Δανείων/Καταθέσεις  -  ΝL/D  Ratio  -  διαμορφώθηκε σε  112%),  τα  οποία  μαζί  με  την  Ποιότητα  του  Χαρτοφυλακίου  της  (υπερεπάρκεια καλύψεων),  την θωρακίζουν από τυχόν αρνητικές εξελίξεις, ή εμφάνιση απρόβλεπτων κινδύνων στο μέλλον.

Πέραν των ως άνω,  η Τράπεζα επέδειξε μεγάλη  ανθεκτικότητα στην Ελληνική κρίση, αλλά για μία ακόμη φορά, διατήρησε την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει πάνω από έναν Αιώνα, από το μέσο Κυπριακό νοικοκυριό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση