ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από την αρχή του χρόνου ισχύουν τα κίνητρα για τις startups

Φορολογικά κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα τα οποία επενδύουν σε καινοτόμες επιχειρήσεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Από την αρχή του χρόνου τίθενται σε εφαρμογή τα φορολογικά κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα, για ενθάρρυνση των καινοτόμων επενδύσεων με τη δημιουργία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Στις 27 Ιουλίου 2016, το Υπουργικό Συμβούλιο, στα πλαίσια της Δήλωσης Πολιτικής για την Ενίσχυση του Επιχειρηματικού Οικοσυστήματος, ενέκρινε την αναθεώρηση του Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου με σκοπό τη βελτίωση των κινήτρων για ενίσχυση των επενδύσεων σε καινοτόμες επιχειρήσεις.

Η εν λόγω αναθεώρηση συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 2 Δεκεμβρίου 2016. Η αναθεώρηση τίθεται λοιπόν σε εφαρμογή, την 1η Ιανουαρίου 2017.

Στόχος της αναθεώρησης αυτής, είναι να καταστεί λειτουργική και αποτελεσματική η εφαρμογή φορολογικών κινήτρων σε φυσικά πρόσωπα για ενθάρρυνση των καινοτόμων επενδύσεων με τη δημιουργία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Κυριότερες πρόνοιες της νέας ρύθμισης είναι όπως το ποσό που εκπίπτει του φορολογητέου εισοδήματος μπορεί να ανέρχεται μέχρι το 50% του φορολογητέου εισοδήματος κατά το φορολογικό έτος εντός του οποίου πραγματοποιείται η επένδυση, ενώ η έκπτωση σε περίπτωση που δεν καλύπτεται πλήρως από το φορολογητέο εισόδημα μπορεί να μεταφέρεται και να παραχωρείται κατά τα επόμενα πέντε έτη. Επίσης, το ποσό που εκπίπτει δεν μπορεί να υπερβεί στο σύνολο του τις 150.000 ευρώ έκαστο φορολογικό έτος. Η επένδυση μπορεί να αφορά την αγορά μετοχών, τη δανειοδότηση, ή την παροχή εγγυήσεων σε καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ως καινοτόμα υφιστάμενη επιχείρηση, ορίζεται επιχείρηση της οποία το 10% των λειτουργικών δαπανών, σε τουλάχιστον 1 από τα 3 τελευταία έτη, αφορά δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη όπως θα πιστοποιείται από εξωτερικό ελεγκτή. Για νέες επιχειρήσεις, (Startups), χωρίς οικονομικό ιστορικό η σχετική αξιολόγηση θα γίνεται στη βάση επιχειρηματικού σχεδίου.

Σύμφωνα με την αναθεώρηση του Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου , η νέα ερμηνεία του όρου καινοτόμος επιχείρηση στοχεύει στην εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο όσον αφορά θέματα κρατικών ενισχύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση