ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άγνωστο ποιοι υπέβαλλαν προσφορά για Εθνική

Χθες στις 7 το απόγευμα έλειξε η προθεσμία για υποβολή δεσμευτικών προσφορών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Χθες στις 7 το απόγευμα έλειξε η προθεσμία για υποβολή δεσμευτικών προσφορών, όσον αφορά την εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου).

Παρόλα αυτά, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιοι επενδυτές υπέβαλλαν προσφορές. Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα Κύπρου αλλά και η Ελληνική Τράπεζα είχαν επιδείξει ενδιαφέρον στη διαδικασία, με συναντήσεις με τη διευθυντική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου αλλά και με τη Credit Suisse που έχει αναλάβει τη διαδικασία, για υποβολή ερωτήσεων και επεξηγήσεις.

Όπως έγραψε ξανά η «Κ», έντονο είναι το ενδιαφέρον και από ξένους επενδυτές, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως θα υπέβαλλαν δεσμευτική προσφορά. Οι ενδιαφερόμενοι ξένοι επενδυτές είναι: Societe Generale Λιβάνου με σύμβουλο την Delfi Partners, Atlas Merchant Capital- Elements Capital Partners, ρωσικό επενδυτικό ταμείο και ο ελληνικών συμφερόντων όμιλος Libra.

Ισχυρά χαρτιά για την Εθνική τράπεζα θεωρούνται τόσο η κερδοφορία που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η θυγατρική όσο και το δυνατό πελατειακό χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις του εγχώριου επιχειρηματικού γίγνεσθαι. Πάντως, τα τελευταία χρόνια λόγω και της κρίσης, η πιστωτική επέκταση της τράπεζας περιορίστηκε ενώ αντίθετα αυξήθηκαν οι επενδύσεις της σε κυπριακά κρατικά ομόλογα.

Οικονομικά αποτελέσματα εννιαμήνου

Προ φόρων κέρδη ύψους 8.15 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα Κύπρου για το εννιάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, σταθερή, παρά την δυστοκία της πραγματικής οικονομίας (NPLs), παρέμεινε για ένα ακόμη 3μηνο, η Κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (Κύπρου) για το 9μηνο του 2016.

Τα Καθαρά προ φόρων Κέρδη, ανήλθαν σε €8,15 εκατ., παρά την δραστική μείωση των εσόδων από τόκους (λόγω ανταγωνισμού στα δανειακά επιτόκια που παρατηρείται στην αγορά), επιδεικνύοντας αντοχή στη παραγωγή εσόδων, ενώ ταυτόχρονα αποδίδει αποτελέσματα το μοντέλο συγκράτησης του λειτουργικού κόστους, που εφαρμόζεται στην Τράπεζα κατά την τελευταία 3ετία.

Οι χορηγήσεις διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα, σε σχέση με το 2015, καθώς η Τράπεζα, απέφυγε συνειδητά τη πιστωτική επέκταση υπό συνθήκες πολέμου επιτοκίων, ενώ επέλεξε να ασκήσει συντηρητική πολιτική ανάληψης κινδύνων, διατηρώντας τα όπλα της Κεφαλαιακής Επάρκειας και Πλεονάζουσας Ρευστότητας που απολαμβάνει, για τις μετέπειτα φάσεις ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X