ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα αγωγή 10 δισ. δολαρίων στην Credit Suisse από ΗΠΑ

Η ελβετική τράπεζα έχει καταδικαστεί για υπόθεση των τοξικών τίτλων και έκανε έφεση

Kathimerini.gr

Αντιμέτωπη με αίτημα αποζημίωσης 10 δισ. δολαρίων βρίσκεται η ελβετική τράπεζα Credit Suisse Group, έπειτα από αγωγή που υπέβαλε εναντίον της ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Ερικ Σνάντερμαν. Η αγωγή αφορά την πώληση τοξικών τιτλοποιημένων δανείων που εξέδωσε η Credit Suisse πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς και την παραπλάνηση πελατών της, τους οποίους δεν ενημέρωσε σωστά για τους επενδυτικούς κινδύνους των εν λόγω τίτλων. Η ελβετική τράπεζα έχει καταδικαστεί για την υπόθεση των τοξικών τίτλων και έχει ασκήσει έφεση, καθώς τα περισσότερα μέλη του Εφετείου κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ευσταθούν οι καταγγελίες κατά της Credit Suisse για κοινή απάτη.

Η Credit Suisse είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών που βρίσκονται εν μέσω διαπραγματεύσεων με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και με πολλές αμερικανικές πολιτείες. Προσπαθεί εν ολίγοις να καταλήξει σε κάποιου είδους διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές σε ό,τι αφορά τις ζημίες που προκάλεσε με την εμπλοκή της στην πώληση τοξικών τίτλων.

Προτού εκδικασθεί η συγκεκριμένη αγωγή, αναμένεται πως η Credit Suisse θα αντιμετωπίσει ένα άλλο προγραμματισμένο δικαστήριο τον Μάρτιο, καθώς έχει υποβάλει εναντίον της αγωγή η αμερικανική αρχή για την εποπτεία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες. Η εν λόγω Αρχή δρα για λογαριασμό πιστωτικών ενώσεων που πτώχευσαν, έχοντας αγοράσει τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η δικαστική αυτή διαμάχη ενδέχεται να εξωθήσει την ελβετική τράπεζα να επιδιώξει έναν γενικότερο διακανονισμό με όλες ταυτοχρόνως τις ενδιαφερόμενες πλευρές σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναλυτές του Bloomberg υπολογίζουν, βάσει προηγούμενων συμφωνιών στις οποίες έχει καταλήξει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, πως η Credit Suisse ενδέχεται να αναγκασθεί να καταβάλει πρόστιμα από 2 έως 4 δισ. δολάρια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση