ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελαφρώς φθηνότερο το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μικρότερες οι τιμές για τα μελομακάρονα,ελαφρώς μειωμένες οι τιμές κρέατος στις υπεραγορές

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ελαφρώς πιο φθηνά από ό,τι φαίνεται θα στηθεί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος, σε σύγκριση με αυτό του 2015. Ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ολοκλήρωσε έρευνα με συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης νωπών κρεάτων και εδεσμάτων για τιμές που ίσχυαν στις 19.12.2016.

Όσον αφορά τα εδέσματα, οι τιμές που παρατηρούνται είναι σαφώς μικρότερες από αυτές που ίσχυαν την ίδια περίοδο του 2015. Συγκεκριμένα, τα μελομακάρονα στις μεγάλες αγορές το 2015 έκαναν κατά μέσο όρο 9,67 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος κοστίζουν 9,28 ευρώ/ κιλό. Μείωση για το ίδιο αγαθό παρατηρείται και στα αρτοποιεία για φέτος, που φτάνουν κατά μέσο όρο στα 10,51 ευρώ/κιλό σε σύγκριση με τα 10,78 ευρώ το κιλό του 2015.

Πρόσθετα για τους κουραμπιέδες αμυγδάλου, οι τιμές ανά κιλό στις υπεραγορές έχουν απόκλιση μόλις 2 σεντ του ευρώ και κυμαίνονται στα 8,96 ευρώ/ κιλό. Στα αρτοποιεία από την άλλη, παρατηρείται για φέτος μια ελαφρά μείωση της τάξεως των 15 σεντ, φτάνοντας αισίως στα 10,41 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα, τα αμνοερίφια στις μεγάλες υπεραγορές θα τα βρει ο καταναλωτής φθηνότερα από πέρυσι, στα 6,88 ευρώ το κιλό. Πέρυσι ανερχόταν η τιμή των αμνοεριφίων στις μεγάλες υπεραγορές στα 7,61 ευρώ το κιλό. Στις μικρές υπεραγορές για το συγκεκριμένο αγαθό, παρατηρείται και εκεί μια μείωση της τάξεως των 21 σεντ του ευρώ, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία η μέση τιμή κυμαίνεται στα 8,96 ευρώ το κιλό. Για το χοιρινό λαπά (λαιμός), οι τιμές στις υπεραγορές μειώθηκαν κατά 17 σεντ του ευρώ, φτάνοντας τα 4,12 ευρώ το κιλό.

Να σημειωθεί πως πέρυσι οι τιμές κυμαίνονταν στα 4,30 ευρώ/κιλό. Στις μικρές υπεραγορές αλλά και στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές κυμαίνονται φέτος στα 4,71 ευρώ/ κιλό, μέχρι και 5,23 ευρώ/κιλό. Ο μοσχαρίσιος κιμάς για τα Χριστούγεννα του 2016 στις μεγάλες υπεραγορές θα βρεθεί στα 6,78 ευρώ το κιλό, ελαφρά μειωμένη τιμή από τα 7,04 ευρώ το κιλό στο 2015. Στις μικρές υπεραγορές σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή θα είναι φθηνότερος σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2015, στα 7,46 ευρώ το κιλό. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία, η μέση τιμή του μοσχαρίσιου κιμά κυμαίνεται στα 8,73 ευρώ/κιλό.

Τέλος, το κοτόπουλο στις υπεραγορές κυμαίνεται στα 3,10 ευρώ/κιλό, ενώ στις μικρές στα 3,35 ευρώ/κιλό και στα συνοικιακά κρεοπωλεία στα 4,21 ευρώ το κιλό. Με εξαίρεση τα μικρά κρεοπωλεία, οι τιμές τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές υπεραγορές, είναι μειωμένες. Όσον αφορά στα νωπά κρέατα, λήφθηκαν τιμές από 99 σημεία πώλησης (μεγάλες και μικρές υπεραγορές και συνοικιακά κρεοπωλεία), ενώ για τα εδέσματα από 52 σημεία πώλησης (μεγάλες υπεραγορές και αρτοποιεία), καλύπτοντας όλες τις επαρχίες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X