ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μάχη Apple και Nokia για τις πατέντες

Οι δύο κολοσσοί ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις επίμαχες πατέντες

Kathimerini.gr

Η εταιρεία Apple και η Nokia προχωρούν σε ανταλλαγή μηνύσεων, σχετικά με την παράνομη χρήση πατεντών της Nokia σε κινητά iPhone αλλά και σε άλλα προϊόντα της Apple. Σύμφωνα με τη MarketWatch, οι αγωγές που κατατέθηκαν από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές αυτή την εβδομάδα σε ΗΠΑ και Γερμανία, σηματοδοτούν τη δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία επτά χρόνια που οι δύο κολοσσοί ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις πατέντες. Σημειωτέον, το 2011 η εταιρεία Apple επίλυσε μία νομική υπόθεση δύο ετών με την εταιρεία Nokia και συμφώνησε να πληρώσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τη χρήση πατεντών της φινλανδικής εταιρείας στα iPhones της. Η Nokia, ωστόσο, υποστηρίζει ότι παρότι η αντίπαλη εταιρεία είχε συμφωνήσει το 2011 να πληρώνει δικαιώματα για ορισμένες καινοτομίες της, τα δικαιώματα αυτά λήγουν τώρα και η Apple αρνείται να ανανεώσει τη συμφωνία.

Η Apple ανταπάντησε καταθέτοντας την Τρίτη αγωγή στο περιφερειακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια, ισχυριζόμενη ότι η Nokia εξαίρεσε κάποιες πατέντες από τη συμφωνία και τις μεταβίβασε σε τρίτες εταιρείες προκειμένου να αποσπάσει υπερβολικά μεγάλα ποσά μέσω της εκχώρησης των δικαιωμάτων για τη χρήση τους. Ζήτησε επίσης από το δικαστήριο να ορίσει κάποια αποζημίωση και να αποφανθεί ότι η Nokia παραβιάζει τη συμφωνία.

Την Τετάρτη η Nokia ανακοίνωσε πως κατέθεσε καταγγελίες στη Γερμανία και στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι τα προϊόντα της Apple παραβίασαν 32 πατέντες της φινλανδικής εταιρείας.

O επικεφαλής της Nokia για τις πατέντες Ικα Ραχνάστο, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ότι η εταιρεία διαπραγματευόταν επτά χρόνια με την εταιρεία Apple για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη χρήση των 32 πατεντών, πριν αποφασίσει η εταιρεία να αναλάβει δράση και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Σε ανακοίνωσή της η Apple ισχυρίστηκε ότι η Nokia αρνήθηκε να παραχωρήσει τα δικαιώματα για χρήση των πατεντών της σε δίκαιη βάση, αποδίδοντάς της μάλιστα τον χαρακτηρισμό «patent troll», διότι προσπαθεί να αποσπάσει χρήματα από καινοτομίες που ανήκουν στην Apple.

Σε αντίστοιχη προηγούμενη περίπτωση διαφωνίας, η Nokia στο πλαίσιο ενός ευνοϊκότερου διακανονισμού απέσπασε 720 εκατ. δολάρια από την Apple.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση