ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξαγορά στις ΗΠΑ βάζει σε περιπέτειες την ιαπωνική Toshiba

H εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι θα προκύψουν ζημιές αρκετών δισ. ευρώ

Kathimerini.gr

Δραματικές είναι οι εξελίξεις για την εταιρεία Toshiba, καθώς λίγο πριν από το τέλος του 2016 ο ιαπωνικός κολοσσός έρχεται αντιμέτωπος με τεράστιες οικονομικές απώλειες, που θέτουν εν αμφιβόλω την οικονομική επιβίωσή του.

H εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι θα προκύψουν ζημιές αρκετών δισ. ευρώ μετά την εξαγορά της CB&I Stone & Webster το 2015 από την αμερικανική θυγατρική της Westinghouse. Η CB&I Stone & Webster δραστηριοποιείται στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας. Η Toshiba φαίνεται ότι δεν υπολόγισε σωστά τις ζημίες που κρύβονται πίσω από την CB&I, ενώ προκύπτει ότι τα περιουσιακά της στοιχεία έχουν τελικά μικρότερη αξία από αυτή που είχε αρχικώς εκτιμηθεί. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε ιλιγγιώδη πτώση, καταγράφοντας απώλειες γύρω στο 50% από την περασμένη Τρίτη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2015 όταν οι ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο ύψους 7,4 δισ. γιεν στην Τoshiba για παραποίηση των οικονομικών στοιχείων. Ηδη από πέρυσι η εμπιστοσύνη των επενδυτών είχε κλονιστεί από το λογιστικό σκάνδαλο που ξέσπασε, με την εταιρεία Toshiba να έχει υπερεκτιμήσει τα λειτουργικά της κέρδη κατά τουλάχιστον 151,8 δισ. γιεν, ήτοι 1,2 δισ. δολάρια, κατά τα έτη 2008 με 2014. Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως αν και το ύψος της ζημίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί, το σίγουρο είναι ότι θα επηρεάσει τα κέρδη της. Παραμένει λοιπόν άγνωστο ακόμη εάν οι ζημιές που θα καταγραφούν θα υπερβούν το διαθέσιμο ενεργητικό της εταιρείας.

Ζημίες έως και 800 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου, όπως η εφημερίδα Nikkei, υπολογίζουν τις πιθανές ζημίες στα 800 εκατ. ευρώ (100 δισ. γιεν) ενώ το ιαπωνικό πρακτορείο NHΚ αναφέρει ότι η Toshiba μπορεί να καταγράψει απώλειες ύψους 4 δισ. ευρώ (500 δισ. γιεν). Μία τέτοια εξέλιξη θα διαγράψει τα κέρδη της τάξεως του 1,37 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών τον περασμένο Μάρτιο. Σημειωτέον, η εταιρεία είχε καταγράψει πέρυσι απώλειες 3,83 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει χάσει ήδη την αξιοπιστία της στις αγορές. Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τρίτη, ο CEO της εταιρείας, κ. Τσουνακάβα, είχε εξηγήσει ότι υπήρχε η εντύπωση πως τα πλεονεκτήματα από την εξαγορά της CB&I θα ήταν σημαντικότερα από πιθανούς κινδύνους.

Υποβάθμιση

Τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Toshiba καταδεικνύει και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης S&P, στο Β- από Β με αρνητική μάλιστα προοπτική, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει η απειλή περαιτέρω υποβάθμισης βραχυπρόθεσμα. Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι ενδεχόμενη οικονομική ανάκαμψη θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο, ενώ τονίζει ότι ακόμη και εάν η Toshiba καταφέρει αρχικά να βασιστεί στη στήριξη που θα της παράσχουν οι τραπεζικοί πιστωτές της, εντούτοις θα πρέπει να βρίσκεται σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση απ’ ό,τι παλιότερα.

Ενδεικτικό της απώλειας εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Toshiba είναι ότι το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) της εταιρείας εκτοξεύθηκε από 75 μονάδες βάσης τη Δευτέρα σε 437 με 467 μονάδες αργά την Πέμπτη, κάτι που σημαίνει ότι θα κοστίσει 437.000 με 467.000 δολάρια τον χρόνο για πέντε χρόνια η ασφάλιση ομολόγων αξίας 10 εκατ δολαρίων. Οποιαδήποτε προσπάθεια της ιαπωνικής εταιρείας για αύξηση κεφαλαίων κρίνεται από τον οίκο αξιολόγησης ιδιαιτέρως δύσκολη το επόμενο διάστημα.

Σε αντίστοιχη κίνηση προέβη και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ο οποίος υποβάθμισε την εταιρεία στο CAA1 από Β3. Ο οίκος δεν θεωρεί ότι έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν η Toshiba έδρασε τελικά σύμφωνα με το νέο πλαίσιο εταιρικής ευθύνης για την εξαγορά των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Αναζητεί στήριξη από τράπεζες

Η Toshiba προσπαθεί να βρει τρόπους για να διευρύνει την κεφαλαιακή της βάση, ενώ εξετάζει το μέλλον της στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, που μέχρι πρότινος αποτελούσε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εταιρείας. Δεδομένου ότι το ύψος των ζημιών από την εξαγορά της CB&I θα γνωστοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Μασαγόσι Χιράτα, δήλωσε ότι η εταιρεία θα αναζητήσει την οικονομική στήριξη των τραπεζών. Ανώνυμη πηγή δήλωσε στη Washington Post ότι πρώτη επιλογή της Toshiba είναι η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ενώ σε περίπτωση που αυτό κριθεί ανεπαρκές, θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση των προνομιούχων μετοχών. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Toshiba εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να μετατρέψει ομόλογά της σε μετοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση