ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η εθνικοποίηση της Privatbank και τι γίνεται με τις πληρωμές στη Κύπρo

Ποιος ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ήρθε ο νέος διευθυντής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Privatbank, όπως είχε προκύψει και επίσημα πριν λίγες μέρες, δεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησής της, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση της Ουκρανίας να προχωρήσει στην πλήρη κρατικοποίησή της, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για την πλήρη προστασία καταθετών, σε μία κίνηση που ήταν απαραίτητη για να «διατηρηθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας».

Οι μέτοχοι της δεν κατάφεραν να τη διασώσουν, αφού παρουσίαζε έλλειψη κεφαλαίου ύψους 148 δισ. γρίβνες, τουτέστιν 5.6 δισ. δολάρια στη 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σημειώνεται πως για τις καταθέσεις τις εγγυάται το κράτος, ενώ γι αυτούς που έχουν ευρωομόλογα της ουκρανικής τράπεζας θα γίνει bail - in. Την τράπεζα χρησιμοποιούν 20 εκατομμύρια Ουκρανοί, από τους οποίους είναι 3.2 εκατομμύρια συνταξιούχοι, πάνω από 500.000 φοιτητές και 1.6 εκατομμύρια κοινωνικά ευάλωτα νοικοκυριά.

«Η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Privatbank είναι απόλυτα κρίσιμη για την οικονομική υγεία της χώρας», τόνισε ο Suma Chakrabarti, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Τι γίνεται με τις πληρωμές

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως είναι γνωστά στις αρμόδιες αρχές της Κύπρου τα προβλήματα που εμφανίζονται, με πελάτες της συγκεκριμένης τράπεζας να λένε πως έχουν πρόβλημα ακόμη και με το να τραβήξουν χρήματα από τα ΑΤΜ.
«Υπήρχαν θέματα αλλά αναμενόταν διορισμός νέου διευθυντή από την Ουκρανία. Μέχρι τότε, ανέλαβε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να διεκπεραιώνει τις πληρωμές», είπε αρμόδια πηγή στην «Κ».

Όπως προκύπτει, έχει ήδη φτάσει στην Κύπρο ο νέος διευθυντής και πλέον η ΚτΚ δεν έχει κάποιο ρόλο να παίξει. Αναμένεται δε και σχετική ανακοίνωση για τα επόμενα βήματα τις αμέσως επόμενες ώρες. 

Με δραστηριοποίηση στην Κύπρο

Η Privatbank έχει δύο υποκαταστήματα στην Κύπρο, ένα στη Λευκωσία (από το 1999) και ένα στη Λεμεσό, ενώ η τράπεζα δραστηριοποιείται ακόμα στην Λετονία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία.
Υπενθυμίζεται πως, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, με απόφασή της ημερομηνίας 31 Οκτωβρίου 2016, αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων με μορφή προστίμου στην Public Joint-Stock Company Commercial Bank "Privatbank" (υποκατάστημα Κύπρου) ύψους €1.535.000 λόγω μη συμμόρφωσής της με συγκεκριμένες πρόνοιες των περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμων του 2007 έως 2016.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση