ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Philip Morris λάνσαρε και στην ελληνική αγορά το IQOS

Η Morris εισάγει μία εναλλακτική επιλογή έναντι του τσιγάρου στην παγκόσμια αγορά

Kathimerini.gr

Η τεχνολογία σε συνδυασμό με τη δεκαετή έρευνα και τη δαπάνη περισσότερων των 3 δισ. δολαρίων επέτρεψε στη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία του πλανήτη, τη Philip Morris International, να εισάγει στην παγκόσμια αγορά μία εναλλακτική επιλογή έναντι του τσιγάρου, η οποία θερμαίνει, αντί να καίει, τα φύλλα καπνού. Η πολυεθνική προσδοκά ότι το νέο της προϊόν IQOS αποτελεί σημαντικό βήμα για την οριστική κατάργηση του συμβατικού τσιγάρου.

Το καθοριστικό βήμα για το νέο προϊόν της Philip Morris International είναι να πάρει το IQOS το «πράσινο φως» από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Ποτών (FDA), προκειμένου να ξεκινήσει η πώλησή του στις ΗΠΑ. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία κατέθεσε τo 2016 σχετική αίτηση στην FDA, η απόφαση της οποίας αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2017. Το IQOS είναι μια μπαταρία σε μέγεθος κινητού τηλεφώνου, η οποία φορτίζει μια ηλεκτρονική θήκη, στην οποία εισάγονται ράβδοι καπνού. Ο χρήστης απλά εισάγει τη ράβδο στη θήκη και ρουφά. Στόχος της Philip Morris International είναι η εξεύρεση ασφαλέστερης εναλλακτικής στο κάπνισμα, δεδομένου ότι η εταιρεία αναγνωρίζει τις βλάβες που προκαλούν τα προϊόντα της. Στο πλαίσιο αυτό ήδη το IQOS πωλείται στις πιο σημαντικές αγορές της Ευρώπης (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία κ.α.), αλλά και σε χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Ιαπωνία, όπου σημειώνει πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Στην Ελλάδα, η Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International, ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι να διαθέτει το IQOS. Μάλιστα, στο πλαίσιο της στρατηγικής επένδυσης της Παπαστράτος στην ανάπτυξη της αγοράς του νέου προϊόντος της Philip Morris International στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε νέες υποδομές και δεκάδες νέες προσλήψεις. Η Παπαστράτος έχει επενδύσει πολύ σημαντικά ποσά στη δημιουργία νέων δικτύων για την ανάπτυξη της εμπορικής αλυσίδας του νέου της προϊόντος και ταυτόχρονα έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε πάνω από 80 νέες προσλήψεις στελεχών που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τη νέα της δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της Παπαστράτος, η εταιρεία αναμένει, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τη θετική πορεία του προϊόντος στην αγορά, να προχωρήσει σε νέο κύμα προσλήψεων τους επόμενους μήνες αλλά και να δώσει το «πράσινο φως» για περαιτέρω επενδύσεις. Η συσκευή κυκλοφορεί σε περίπου 20 αγορές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, και στόχος της εταιρείας είναι να φθάσει σε 35 έως τα τέλη του 2017. Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου άνοιξε στην Αθήνα το κεντρικό κατάστημα πώλησης IQOS, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, το οποίο προστέθηκε στα άλλα δύο καταστήματα που λειτουργούν στην πρωτεύουσα, στο Τhe Mall Athens και στη Φιλοθέη. Τα ειδικά τσιγάρα ΗeatSticks που χρησιμοποιεί η συσκευή διανέμονται από την Παπαστράτος και πωλούνται σε περίπου 600 σημεία στην Αθήνα.

Μάλιστα, στα σχέδια της εταιρείας είναι με την εξάπλωση του IQOS μέρος της παραγωγής της Παπαστράτος να μετατραπεί από παραδοσιακά τσιγάρα σε ΗeatSticks. Για την κάλυψη της ζήτησης, η PMI ολοκλήρωσε το 2016 επένδυση 500 εκατ. ευρώ στην Μπολόνια της Ιταλίας όπου δημιούργησε ένα νέο εργοστάσιο που παράγει αποκλειστικά θερμαινόμενα καπνικά προϊόντα.

Να αναφέρουμε ότι το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη είναι οι πιο μακρινές αγορές από τις 30 συνολικά που εξάγει άνω του 60% της παραγωγής της η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος.

Συνολικά, η επένδυση της ελβετικής πολυεθνικής Philip Morris International από το 2003, οπότε εξαγόρασε την Παπαστράτος, υπερβαίνει τα 650 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση