ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Moody's: Ανοίγει ο δρόμος των αγορών για την Τράπεζα Κύπρου

Μετά την αποπληρωμή του ELA

ΚΥΠΕ

Το δρόμο για την αποκατάσταση της πρόσβασης της Τράπεζας Κύπρου στις αγορές χρέους άνοιξε η πλήρης αποπληρωμή του ELA, θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Moody`s.

Στο σημερινό οικονομικό δελτίο, Credit Outlook, ο οίκος σημειώνει ωστόσο ότι είναι απαραίτητο η τράπεζα να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στη μείωση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), προκειμένου να ομαλοποιήσει τις χρηματοδοτικές της συνθήκες.

Χαρακτηρίζοντας θετική την πλήρη αποπληρωμή του ELA, ο οίκος επισημαίνει πως η ενέργεια αυτή «αποκαθιστά το χρηματοδοτικό προφίλ ως μια αυτοχρηματοδοτούμενη τράπεζα ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια εξάρτησης σε χρηματοδότηση από κεντρικές τράπεζες».

«Η εξέλιξη είναι θετική για την τράπεζα γιατί θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, ανοίγοντας το δρόμο για την Τράπεζα Κύπρου να επανακτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέους, αναφέρει ο Moody`s.

Ο οίκος σημειώνει πως η τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει σε μια «μικρή έκδοση» ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2 capital notes).

«Αν είναι πετυχημένη», αναφέρει ο Moody`s, «η έκδοση θα διευκολύνει την έκδοση μεγαλύτερου χρέους υψηλότερης εξασφάλισης πριν από τις ερχόμενες ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL)».

Ωστόσο οίκος θεωρεί ότι για να ομαλοποιήσει το χρηματοδοτικό της προφίλ αλλά και την πρόσβασης στις αγορές, η τράπεζα πρέπει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των ΜΕΔ.

Σύμφωνα με τους Moody`s, παρόλο ότι το ποσοστό ΜΕΔ βελτιώθηκε στο 42,6% το Σεπτέμβριο του 2016, εντούτοις η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ΜΕΔ ανάμεσα στις τράπεζες που τυγχάνουν αξιολόγησης από τον οίκο.

«Αναμένουμε την περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού λόγω της εντατικής δραστηριότητας σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις και λόγω της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας», αναφέρεται.

Ο οίκος εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% το 2017 έπειτα από ένα ρυθμό 2,9% το 2016.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X