ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξημένη αισιοδοξία για το 2017 εκφράζουν οι CEOs

Σημαντικά τα ευρήματα της 20ης Ετήσιας Παγκόσμιας Έρευνας της PwC για τους CEOs

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Καθώς οι CEOs σε ολόκληρο τον κόσμο εκφράζουν ανησυχία για πληθώρα ζητημάτων την τρέχουσαχρονιά, επανέρχεται η αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις δικές τους προοπτικές ανάπτυξης και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με την 20η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους CEOs, το 38% (2016: 35%) εκφράζει μεγάλη αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας τους στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 29% (2016: 27%) πιστεύει ότι το 2017 η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα σημειώσει ανάκαμψη.

Τα ευρήματα της έρευνας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, υποδεικνύουν ότι ενώ οι επιχειρηματικοί ηγέτες εμφανίζονται πιο θετικοί σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας τους, τα επίπεδα ανησυχίας τους για την οικονομική αβεβαιότητα (82%), την υπερβολική ρύθμιση (80%) και τη διαθεσιμότητα βασικών δεξιοτήτων (77%) παραμένουν πολύ υψηλά.

Παρά τη θετική άποψη για τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης στην εδραίωση της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, αγαθών και ανθρώπων, οι CEOs αμφισβητούν κατά πόσο η παγκοσμιοποίηση έχει συνεισφέρει με οποιονδήποτε τρόπο στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών ή στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το εύρημα αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρώτη έρευνα της PwC για τους CEOs το 1998, στην οποία οι συμμετέχοντες είχαν εκφραστεί θετικά για τις κινητήριες δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης.

Ο BobMoritz, Πρόεδρος του διεθνούς δικτύουτης PwC, σχολιάζει σχετικά:«Το 2016 υπήρξε μια ταραχώδης χρονιά. Παρ’ όλ’αυτά, η αισιοδοξία των CEOs αν και με αργούς ρυθμούς σημειώνει αύξηση. Εξακολουθεί, ωστόσο, να παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2007. Οι ενδείξεις αισιοδοξίας εκτείνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, όπου παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις μετά το Brexit και την εκλογή του Τραμπ, η αισιοδοξία των CEOs για τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας τους είναι αυξημένη σε σχέση με το 2016. Η ίδια τάση επικρατεί και αλλού, καθώς περισσότεροι CEOs ανά το παγκόσμιο σε σχέση με πέρσι στοχεύουν στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για επενδύσεις.

Ενώ οι CEOs εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις προοπτικέςανάπτυξης των εταιρειών τους, οι κυριότεροι προβληματισμοί τους εστιάζονται φέτος στα ακόλουθα τρία ζητήματα: στη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογίας, που δημιουργεί ένα εργατικό δυναμικό ικανό να ανταποκριθεί στην ψηφιακή εποχή, στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στις επιχειρήσεις τους σ’έναν κόσμο όπου οι εικονικές αλληλεπιδράσεις αυξάνονται συνεχώς και στην αξιοποίηση της παγκοσμιοποίησης για όλους μέσα από τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά και τη συνεργασία για εξεύρεση λύσεων. Πρόκειται για ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Νταβός».

Αισιοδοξία για αύξηση εσόδων

Σε έντονη αντίθεση με το 2016, η εμπιστοσύνη των CEOs σε ό,τι αφορά την αύξηση των δικών τους εσόδων τη φετινή χρονιά ενισχύεται σε όλες σχεδόν τις μεγάλες χώρες του κόσμου. Στην ερώτηση ποια είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των CEOs (79%) κατατάσσουν στην πρώτη θέση την οργανική ανάπτυξη. Ποσοστό 41% τροχοδρομεί το 2017 ενέργειες εξαγορών και συγχωνεύσεων ενώ το ένα τέταρτο σχεδόν (23%) του συνόλου των ερωτηθέντων προτίθεται να ενισχύσει τις ικανότητές του στον τομέα της καινοτομίας, με στόχο την αξιοποίηση νέων ευκαιριών.

Οι σημαντικότεροι προορισμοί σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης

Η πρώτη παγκόσμια έρευνα της PwC για τους CEOs είχε προβάλει τις αναδυόμενες αγορές – περιλαμβανομένων της Κίνας και της Ινδίας – ως ένα σίγουρο στοίχημα για επιτυχία. Ωστόσο, οι διακυμάνσεις στις αγορές, που καθίστανται ακόμη εντονότερες λόγω της μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ωθούν τους CEOs προς ένα ευρύτερο μείγμα χωρών. Η φετινή έρευνα διαπιστώνει ότι μεγαλύτερη προτεραιότητα δίνεται σήμερα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει μετριαστεί ο ενθουσιασμός για επενδύσεις στη Βραζιλία, την Ινδία, τη Ρωσία και την Αργεντινή σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια.

Παγκοσμιοποίηση, τεχνολογία και εμπιστοσύνη

Το 58% των επιχειρηματικών ηγετών θεωρεί πιο δύσκολη σήμερα την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ παγκοσμιοποίησης και αυξανόμενων τάσεων προστατευτισμού. Οι ανησυχίες αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις της πρώτης παγκόσμιας έρευνας της PwC για τους CEOs, όπου είχε αναφερθεί ότι «ένας τυπικός διεθνήςοργανισμός απολαμβάνει το ελεύθερο εμπόριο στον απαιτούμενο βαθμό».

Επιπλέον, οι CEOs δηλώνουν ότι η τεχνολογία είναι σήμερα άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φήμη, τις δεξιότητες και τις προσλήψεις, τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη μιας επιχείρησης, με το ένα τέταρτο σχεδόν των ερωτηθέντων (23%) να πιστεύει ότι η τεχνολογία θα αναδιαμορφώσει εξ ολοκλήρου τον ανταγωνισμό στον κλάδο τους στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τέλος, πριν από 20 χρόνια, το ζήτημα της εμπιστοσύνης δεν προκαλούσε την ίδια ανησυχία στους CEOs. Πριν από 15 χρόνια, μόνο το 12% πίστευε ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στις εταιρείες είχε μειωθεί σημαντικά. Φέτος, το 58% ανησυχεί ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στις επιχειρήσεις θα βλάψει την ανάπτυξη της εταιρείας τους, σε σύγκριση με 37% το 2013.

Δεξιότητες και θέσεις εργασίας

Η ανησυχία αναφορικά με τις δεξιότητες έχει υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα 20 ετών (από 31% το 1998 σε 77% το 2017) ενώ το ανθρώπινο κεφάλαιο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες επιχειρηματικές προτεραιότητες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι περισσότεροι από τους μισούς CEOs (52% έναντι 48% το 2016) αναμένουν αύξηση του προσωπικού τους στους επόμενους 12 μήνες. Ενώ μόνο το 16% των επιχειρηματικών ηγετών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένεται να μειώσει το συνολικό προσωπικό του, οι CEOs δηλώνουν ότι το 80% των εν λόγω θέσεων εργασίας θα επηρεαστούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από τη χρήση της τεχνολογίας ή την αυτοματοποίηση.

Οι απόψεις των CEOs στην Κύπρο

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας, η PwC Κύπρου διεξήγαγε για 6η συνεχόμενη χρονιά, μελέτη για τη χώρα μας, η οποία περιλαμβάνει τις απόψεις 89CEOsστην Κύπρο. Τα αποτελέσματα της τοπικής έρευνας θα δοθούν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
PwC  |  PwC Κύπρου  |  CEOs

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση