ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνία 49,4 δισ. στην καπνοβιομηχανία

Συμφωνία βρετανικής BAT με Reynolds για τον πλήρη έλεγχο της καπνοβιομηχανίας

Kathimerini.gr

H βρετανική BAT (British American Tobacco) κατέληξε σε συμφωνία συνολικής αξίας 49,4 δισ. δολαρίων για να αναλάβει τον έλεγχο της αμερικανικής Reynolds, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο εισηγμένο όμιλο στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας διεθνώς. Επιμερίζοντας τη συμφωνία, θα δοθούν μετοχές της ΒΑΤ αξίας 25 δισ. δολαρίων και 24,4 δισ. δολάρια σε ρευστό, γεγονός που σημαίνει αποτίμηση της Reynolds συνολικά σε 85 δισ. δολάρια και πλέον.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο εταιρείες βρίσκονταν σε επαφές και συζητήσεις επί σειρά μηνών, ούτως ώστε η BAT να αποκτήσει το εναπομείναν 57,8%, το οποίο δεν της ανήκε. Η πλήρης συνένωση δυνάμεων θα φέρει κάτω από την ίδια στέγη ορισμένα από τα πιο γνωστά εμπορικά σήματα τσιγάρων σε όλον τον κόσμο, όπως είναι τα Lucky Strike, Rothmans, Kent, Pall Mall, Dunhill και Camel, ενώ αναδεικνύει μια πραγματικά παγκόσμια και ισχυρή καπνοβιομηχανία, όπως ανέφερε ανακοίνωση της ΒΑΤ.

Βέβαια, αν και η ΒΑΤ είναι μέτοχος της Reynolds από το 2004 και θεωρούσε την πλήρη εξαγορά της φυσική εξέλιξη της σχέσεώς του, η Reynolds πέρυσι είχε απορρίψει την αρχική προσφορά των 47 δισ. δολαρίων.

Σήμερα με την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, η British American Τobacco εκτιμά πως μπορεί να κάνει εξοικονόμηση δαπανών έως και 400 εκατ. δολαρίων.

Η αμερικανική Reynolds ιδρύθηκε το 1875 και αυτή τη στιγμή κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στην εγχώρια αγορά της μετά την Altria, η οποία έχει στην κατοχή της τη Philip Morris USA. Το 2016, εν τω μεταξύ, η ίδια η Reynolds έγινε αγοράστρια και εμπλούτισε το χαρτοφυλάκιό της. Προσέφερε 25 δισ. δολάρια για την ανταγωνίστριά της και επίσης αμερικανική Lorillard. Η υλοποίηση του συνδυασμού τους κατέστη δυνατή υπό τον όρο να πουλήσουν εμπορικά σήματα, όπως τα Kool, Salem και Winston, τα οποία αγοράστηκαν από τη βρετανική Imperial Tobacco αντί 7,1 δισ. δολαρίων.

Από την πλευρά της, η Βritish American Tobacco διαθέτει μια γκάμα από 200 και πλέον εμπορικά σήματα και έχει έντονη παρουσία στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Με την εξαγορά της Reynolds, θα ενδυναμώσει τις δραστηριότητές της στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ, ταυτόχρονα, θα έχει και αξιόλογη παρουσία σε αγορές με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, όπως της Νότιας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση