ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελληνική παρέμβαση για Εθνική Ασφαλιστική

Την επανεξέταση σχεδίου αναδιάρθρωσης της Εθνικής Tράπεζας επιδιώκει η κυβέρνηση

Kathimerini.gr

Την επανεξέταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου της Εθνικής Tράπεζας επιδιώκει η κυβέρνηση με επιστολή που απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Στόχος, η επανεξέταση της πώλησης ποσοστού έως και 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μια διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς την DG Comp εστάλη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Αν και δεν γίνεται ευθέως λόγος για ματαίωση της πώλησης, αυτό που ζητείται είναι η εκ νέου συζήτηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης, βασική εκκρεμότητα του οποίου όμως είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η ματαίωση της πώλησης, ωστόσο, θεωρείται αμφίβολο ότι θα γίνει αποδεκτή από την DG Comp με δεδομένη τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, της επιστολής Τσακαλώτου είχε προηγηθεί επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, προς τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία η διοίκηση του ομίλου αναπτύσσει την επιχειρηματολογία της για τη μη σκοπιμότητα της πώλησης. Η επιχειρηματολογία τόσο της διοίκησης της ΕΤΕ όσο και του υπουργού Οικονομικών στηρίζεται στο γεγονός ότι ο όμιλος της Εθνικής έχει υλοποιήσει τις βασικές δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης – μεταξύ αυτών, η πώληση της Finansbank, η μεταβίβαση του Αστέρα και η πώληση της θυγατρικής τράπεζας στη Βουλγαρία UBB.

Η πώληση της Finansbank επέτρεψε στην τράπεζα να αποπληρώσει τα CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης από το ΤΧΣ. Στην επιστολή της, η διοίκηση του ομίλου της ΕΤΕ υποστηρίζει ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν είναι επιχειρηματικά συμφέρουσα κίνηση. Την άποψη αυτή έχει διατυπώσει και δημοσίως ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Φραγκιαδάκης μέσα από πρόσφατες δηλώσεις που είχε κάνει στο πρακτορείο Reuters, υποστηρίζοντας ότι από επιχειρηματική σκοπιά θα προτιμούσαμε να διατηρήσουμε την ασφαλιστική εταιρεία, ωστόσο είναι μέρος της αναδιάρθρωσής μας και «παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας».

Η διοίκηση της ΕΤΕ φέρεται να προτάσσει τις ισχυρές συνέργειες που μπορεί να δημιουργήσει για τον όμιλο η περαιτέρω συνεργασία με την Εθνική Ασφαλιστική, μέσα από την ανάπτυξη του bankassurance. Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει, όπως είναι γνωστό, και ο σύλλογος των υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα από διαδοχικές ανακοινώσεις του, στις οποίες αναφέρεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η πρωτοβουλία ωστόσο λαμβάνεται ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία της πώλησης και η οποία μάλιστα έχει μπει στη δεύτερη και καθοριστική φάση της, δηλαδή το άνοιγμα των data rooms. Η διαδικασία επιτρέπει στους υποψήφιους επενδυτές, που έχουν προκύψει από τη short list, να έχουν πρόσβαση στα οικονομικά μεγέθη της Εθνικής Ασφαλιστικής προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν οικονομικές προσφορές.

Οι πληροφορίες θέλουν τις υποψηφιότητες να αριθμούν τις έξι, χωρίς πάντως σε αυτές να περιλαμβάνονται βαριά ονόματα της ασφαλιστικής βιομηχανίας, όπως η Allianz, η οποία φερόταν να διεκδικούσε από πλεονεκτική θέση την περαιτέρω διείσδυσή της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Εκτός διεκδίκησης σε αυτήν τη φάση εμφανίζεται και ο καναδικός ασφαλιστικός όμιλος Fairfax, ο οποίος έχει πλέον ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά, μετά και την εξαγορά της ERB Eurolife.

Οι πληροφορίες εμφανίζουν ως ισχυρούς διεκδικητές κινεζικούς ομίλους, μεταξύ των οποίων ο χρηματοοικονομικός όμιλος Fossun, καθώς και τουλάχιστον δύο κινεζικά funds που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην ελληνική αγορά. Στη short list φημολογείται πως έχει προκριθεί και μεγάλος ιταλικός ασφαλιστικός όμιλος, αλλά και κοινοπραξία ιδιωτών σε συνεργασία με ξένα funds.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση