ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετ’ εμποδίων η αλλαγή φρουράς στο λιμάνι Λεμεσού

Πρόβλημα συνεργασίας Τελωνείου με διαχειριστές

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ένα εικοσιτετράωρο πριν και από την επίσημη παράδοση του λιμένα Λεμεσού στους ιδιώτες διαχειριστές θα ξεκαθαρίσει αν η μετάβαση στο νέο καθεστώς θα πραγματοποιηθεί ομαλά ή θα προκύψουν προβλήματα, που ενδεχομένως να οδηγήσουν ακόμα και σε προσωρινή αναβολή ανάληψης του λιμανιού από τους ιδιώτες επενδυτές. Μια εξέλιξη που δημιουργεί ήδη πληθώρα ερωτημάτων για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί, αλλά και για προβλήματα που έχουν προκύψει με την συνεργασία κρατικών φορέων με τους νέους διαχειριστές. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της «Κ», το πιο σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει είναι η μη αγαστή συνεργασία του Τελωνείου με τους ιδιώτες διαχειριστές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Τελωνείο αρνείται να δώσει πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα για σκοπούς διεκπεραίωσης του όγκου εργασίας για την εισαγωγή εμπορευμάτων.

Το Τελωνείο αρνείται πεισματικά υπό τον φόβο πρόσβασης ιδιωτών σε ευαίσθητα δεδομένα και πληροφορίες που καταχωρούνται στα συστήματα πληροφορικής του Τμήματος. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε ανησυχία σε πολιτικό αλλά και υπηρεσιακό επίπεδο και η λύση που εντοπίσθηκε, όπως μας λέχθηκε, κρίνεται επισφαλής. Μπροστά στην πεισματική άρνηση του Τελωνείου και με ορατό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί Black Out στο λιμάνι η λύση που δόθηκε εμπλέκει την Αρχή Λιμένων η οποία θα λειτουργήσει εν είδει ενδιάμεσου που θα επιτρέψει την συνεργασία διαχειριστών και Τελωνείου. Συγκεκριμένα, όπως έχει αποφασισθεί, οι ιδιώτες διαχειριστές θα καταχωρούν τα στοιχεία στα ηλεκτρονικά συστήματα της Αρχής Λιμένων η οποία στην συνέχεια θα τα μεταβιβάζει στο Τμήμα Τελωνείων. Μια διαδικασία που, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχει προκαλέσει την αντίδραση υπηρεσιακών της Αρχής Λιμένων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν δικαιοδοσία με βάση το νέο καθεστώς που θα ισχύει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Φόβοι για προβλήματα

Ωστόσο, ακόμα και αν το συγκεκριμένο σύστημα δουλέψει οι ανησυχίες που εκφράζονται για την ομαλή λειτουργία του λιμανιού δεν σταματούν εδώ. Στο βασανιστικό ερώτημα αν υπάρχει εναλλακτική μέθοδος σε περίπτωση αστάθμητων προβλημάτων, η απάντηση που δίνεται είναι ότι στο λιμάνι Λεμεσού θα εφαρμοσθεί μια μέθοδος που υπήρχε πριν από την εισαγωγή συστημάτων πληροφορικής. Δηλαδή διά χειρός. Μια διαδικασία που, όπως υποστηρίζεται, εάν εκ των πραγμάτων εφαρμοσθεί θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση του όγκου εργασίας με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα προϊόντα που διακινούνται μέσω λιμανιού όσο και για το όραμα των διαχειριστών και της κυβέρνησης το λιμάνι να αυξήσει τον όγκο εργασίας του.

Όλα αυτά, πέντε μέρες πριν από την επίσημη αλλαγή φρουράς. Σε μια προσπάθεια να μειωθούν ανεπιθύμητες εξελίξεις της τελευταίας στιγμής και να δοκιμασθεί στην πράξη το όλο σύστημα λειτουργίας του λιμανιού με ενδιάμεσο την Αρχή Λιμένων, όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιανουαρίου το λιμάνι θα είναι κλειστό για κάθε δραστηριότητα. Η αναστολή αποδίδεται στην ανάγκη για απογραφή υλικών που θα παραδοθούν στους ιδιώτες αλλά και κάποιες άλλες εργασίες στο λιμάνι οι οποίες δεν διευκρινίζονται. Ωστόσο, το βασικό ζητούμενο της πρόβας τζενεράλε που θα γίνει δεν είναι άλλο από την συνεργασία των ιδιωτών με τις κρατικές υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα με το Τελωνείο.

Αναβολή παράδοσης

Το διήμερο 27 και 28 Ιανουαρίου θα κριθεί επίσης αν θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα για την επίσημη παράδοση του λιμένα Λεμεσού στους νέους διαχειριστές και αν θα γίνει ομαλά και όπως έχει προγραμματισθεί για την επομένη 29 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αν κατά το διήμερο τεστ εμφανιστούν προβλήματα λειτουργικά η αλλαγή φρουράς στο λιμάνι θα πάρει μικρή αναβολή η οποία χρονικά προσδιορίζεται στη μια εβδομάδα. Εξέλιξη για την οποία έστω και ανεπίσημα δεν λέγονται πολλά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι μέχρι την ερχόμενη Κυριακή να έχουν επιλυθεί τα όποια προβλήματα ενδεχομένως προκληθούν. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει δοθεί σχετική εντολή σε όλα τα κυβερνητικά τμήματα που εμπλέκονται στο λιμάνι να προετοιμάσουν το έδαφος ούτως ώστε στο τεστ του λιμανιού το ερχόμενο Σαββατοκύριακο όλα να κυλήσουν ομαλά και η παράδοσή του να γίνει στις 29 Ιανουαρίου.

Νέα τέλη στο λιμάνι

Οι αλλαγές στο λιμάνι Λεμεσού θα συνοδευτούν με νέα λιμενικά τέλη από τις 30 Ιανουαρίου και 24 Φεβρουαρίου για το λιμάνι Λάρνακας. Με βάση το διάταγμα αναπροσαρμόζονται τα δικαιώματα που εισπράττει η Αρχή Λιμένων στο σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών τόσο για την εκφόρτωση προϊόντων όσο και μεταφορά τους στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων. Π.χ. για εμπορευματοκιβώτια 20 και 40 ποδών τα δικαιώματα καθορίζονται στα 185 ευρώ και 277 ευρώ, αντίστοιχα.

Στην κατηγορία διακίνησης γενικού φορτίου η χρέωση γίνεται ανά τόνο και κυμαίνεται στα 15 ευρώ. Στην διακίνηση επιβατών, αφορά κρουαζιερόπλοια και επιβατηγά πλοία, υπάρχουν δυο κατηγορίες 25 και 5 ευρώ ανάλογα με το στάτους χρήσης των δυο λιμένων από τα πλοία. Στο κομμάτι των θαλάσσιων υπηρεσιών η χρέωση των πλοίων γίνεται με βάση το μήκος του πλοίου και ξεκινά από 792 ευρώ μέχρι 80 μέτρα και ξεπερνά τις 5 χιλιάδες ευρώ για πλοία άνω 300 μέτρων. Στο πίνακα με τα νέα τέλη συμπεριλαμβάνονται και άλλες χρεώσεις που αφορούν τις θαλάσσιες υπηρεσίες που αφορούν τους πλοηγούς και τα ρυμουλκά ενώ υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός υπηρεσιών με την ένδειξη μη ρυθμιζόμενη χρέωση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X