ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα ρομπότ απειλούν περισσότερο τις θέσεις εργασίας των γυναικών

Οι κατακτήσεις των γυναικών στη σφαίρα της οικονομίας κινδυνεύουν από την τεχνολογία

Kathimerini.gr

H παρουσία πανίσχυρων γυναικών ήταν φέτος έντονη στο Νταβός, από την επικεφαλής της ΙΒΜ Τζιόνι Ρόμετι μέχρι την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο, οι κατακτήσεις των γυναικών στη σφαίρα της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να κινδυνεύουν από την εξέλιξη της τεχνολογίας – συγκεκριμένα, από την εισβολή των ρομπότ στην αγορά εργασίας.

Σχετική έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ διαπίστωσε ότι η λεγόμενη «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση», όπως αποκαλεί το φόρουμ την άνοδο του αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να πλήξει πολύ περισσότερο τις θέσεις εργασίας που προτιμούν οι γυναίκες παρά εκείνες που καταλαμβάνουν περισσότερο οι άνδρες. Κι αυτό γιατί η συμμετοχή των γυναικών είναι περιορισμένη σε τρεις από τους βασικότερους τομείς ανάπτυξης της οικονομίας: στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στα μαθηματικά και στη μηχανολογία.

Η Πάτι Μίλιγκαν, επικεφαλής της συμβουλευτικής Mercer, κάλεσε τους διευθύνοντες συμβούλους των επιχειρήσεων να εξετάσουν με ποιον τρόπο μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες θα αποτελούν αξιόλογο ποσοστό των απασχολουμένων. Σύμφωνα με τη Mercer, η συνολική συμμετοχή των γυναικών σε επιχειρήσεις τεχνολογίας αναμένεται να μειωθεί στο 31% από το 34%. Σε ό,τι αφορά την εξίσωση γυναικών και ανδρών, αν συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό, θα απαιτηθούν 170 χρόνια για να επιτευχθεί, δηλαδή 52 χρόνια περισσότερα από όσα είχε προβλεφθεί το 2015. Ερευνα της συμβουλευτικής Accenture LLP υπολογίζει ότι, αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις, την επόμενη δεκαετία η εκπροσώπηση των γυναικών στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών στις ΗΠΑ θα μειωθεί στο 22% από το 24%.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 18% των φοιτητών Πληροφορικής και Επιστήμης Υπολογιστών, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 37% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 1984. Το ποσοστό των γυναικών στις σπουδές ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει μειωθεί, μολονότι έχουν μεσολαβήσει δύο κύματα μαζικών προσλήψεων γυναικών στον κλάδο.

Αναμένεται να επαναληφθεί το ίδιο, σύμφωνα με τον Ερικ Ρόμπερτς, καθηγητή Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη καθηγητών για την επιστήμη των υπολογιστών, γι’ αυτό και τα πανεπιστήμια αναγκάζονται, ώς έναν βαθμό, να κάνουν επιλογή ανάμεσα σε όσους ζητούν να εγγραφούν στις σπουδές αυτού του κλάδου. Οι γυναίκες δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά, επειδή συνήθως έχουν προετοιμαστεί λιγότερο. «Δεν εκπαιδεύουμε τις γυναίκες για τις δουλειές του μέλλοντος», σχολιάζει ο Μάικλ Ροθ, διευθύνων σύμβουλος της Interpublic Group.

Δεν έχουν πεισθεί οι πάντες πως η επερχόμενη επανάσταση των ρομπότ πρέπει απαραιτήτως να συνεπάγεται καταστροφή. Η κ. Ρόμετι της ΙΒΜ δήλωσε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες θα οδηγήσει στον αφανισμό. Σύμφωνα με την ίδια, οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στις νέες θέσεις υπαλλήλων, ενθαρρύνοντας την περαιτέρω επαγγελματική κατάρτιση.

Σύμφωνα με τη Βιρζινί Μοργκόν, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο της γαλλικής επενδυτικής Eurazeo, το σύστημα στρέφεται μερικώς εναντίον των γυναικών από την αρχή, επειδή οι γυναίκες δεν επιλέγουν τους σωστούς ρόλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνδρες ασκούν πιέσεις για να επαναφέρουν τα πράγματα όπως ήταν στο παρελθόν και να έχουν την πρωτοκαθεδρία σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X