ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Daimler κοντά στην εξαγορά της Taxibeat

Η Daimler ενδιαφέρεται κυρίως για τη δραστηριότητα της Taxibeat στο Περού

Kathimerini.gr

Λίγους μήνες πριν γιορτάσει τα έξι χρόνια λειτουργίας της, μία από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές startups επιχειρήσεις, που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε εν μέσω κρίσης, φαίνεται ότι αλλάζει χέρια. Η γερμανική Daimler Benz, μέσω της θυγατρικής της My Taxi, φέρεται να ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Taxibeat, προσφέροντας ιδιαίτερα υψηλό τίμημα ακόμη και για μια εταιρεία που κινείται με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 180%.

Ιδρυση

Η ελληνική εταιρεία Taxibeat ιδρύθηκε τον Μάιο του 2011 από τον Νίκο Δρανδάκη και συνεργάζεται σήμερα στην Αθήνα με περίπου 7.000 οδηγούς. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας, η Taxibeat έχει σταθερά ηγετική θέση στην Αθήνα, αλλά και στη Λίμα, πρωτεύουσα του Περού, αγορά που δραστηριοποιείται τα δύο τελευταία χρόνια και στην οποία επεκτείνει, στην παρούσα φάση, τις δραστηριότητές της στις πόλεις Κούσκο και Αρεκίπα. Η Daimler, η οποία φέρεται διατεθειμένη να προσφέρει υψηλότατο τίμημα που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ, ενδιαφέρεται κυρίως για τη δραστηριότητα της Taxibeat στο Περού. Σημειώνεται ότι κύρια πηγή κερδών της Taxibeat αποτελεί η αγορά της Λίμα. Η εταιρεία στο Περού διαθέτει πάνω από 15.000 οδηγούς και 800.000 χρήστες. Συνολικά και στις δύο αγορές δραστηριοποίησής της η Taxibeat έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. χρήστες.

«Αναπτύσσουμε την εταιρική μας κουλτούρα στην Αθήνα, δοκιμάζουμε την τεχνολογία που εξελίσσουμε στην ελληνική αγορά και μετά τη μεταλαμπαδεύουμε σε άλλες αγορές όπως αυτή του Περού», είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Taxibeat Νίκος Δρανδάκης, κατά τη διάρκεια πρόσφατης παρουσίασης. Σημειώνεται ότι η υπηρεσία φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη απήχηση στην αγορά του Περού καθώς παρέχει ασφάλεια στις μετακινήσεις, κάτι που αποτελεί σημαντικό ζητούμενο στην εν λόγω αγορά. Παρέχει άλλωστε τη δυνατότητα κλήσης ταξί με ταυτόχρονη αναφορά του προορισμού και στη συνέχεια η εφαρμογή παρέχει στον επιβάτη εκτίμηση κόστους διαδρομής πριν ακόμη επιβιβαστεί στο όχημα.

Η Daimler, γνωστή στο ευρύ κοινό κυρίως για τα αυτοκίνητα Mercedes-Benz και Smart, έχει στρέψει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες αυτοκίνησης και στις νέες τεχνολογίες, εισερχόμενη στην αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων με την ώρα, την κλήση ταξί μέσω εφαρμογών αλλά και τις ενοικιάσεις βαν και φορτηγών. Η MyTaxi, που αποτελεί το όχημα εξαγοράς της Taxibeat, ιδρύθηκε το 2009 για να δραστηριοποιηθεί στην παροχή υπηρεσιών ταξί μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών και εξαγοράστηκε από την Daimler το 2014, στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων της γερμανικής εταιρείας στην εν λόγω αγορά. Το καλοκαίρι του 2016 η MyTaxi εξαγόρασε την αγγλική Hailo, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στον ίδιο χώρο. Η εξαγορά αυτή έδωσε στη θυγατρική της Daimler 100.000 οδηγούς ταξί σε 50 πόλεις και σε εννέα χώρες. Σήμερα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 πόλεις παγκοσμίως και μετράει περισσότερους από 10.000.000 χρήστες.

Η πλατφόρμα Moovel

Η Daimler έχει στην κατοχή της και την πλατφόρμα μεταφορών Moovel, η οποία παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες μετακινήσεων είτε μέσω ιδιωτικών είτε μέσω δημόσιων μέσων μεταφοράς. Παράλληλα, λειτουργεί την υπηρεσία ενοικίασης αυτοκινήτων με την ώρα, Car2Go, σε επιλεγμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι καμία από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές δεν επιβεβαιώνει επισήμως την εξαγορά, ανακοινώνοντας ακριβώς στον ίδιο τόνο ότι «δεν σχολιάζουμε πληροφορίες σε επίπεδο φημών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση