ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρατείνεται το δικαίωμα των ΣΠΙ για διαιτησίες

Αναμένεται σε 15 ημέρες στατιστικά που θα περιλαμβάνονται οι διαιτητικές περιπτώσεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Δεκαπέντε μέρες παράταση έδωσε η Επιτροπή Εμπορίου, έτσι ώστε να ετοιμαστεί σχετική στατιστική ανάλυση η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις διαιτητικές αποφάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σχετικά με τον αριθμό των περιπτώσεων, τα ποσά και τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Αναφορικά με το τροποποιητικό νομοσχέδιο, προνοείται η κατάργηση του άρθρου 51 και 52 του νόμου, καθώς ο Συνεργατισμός έχει το προνόμιο να δεσμεύει ακίνητες περιουσίες και λογαριασμούς καταθέσεων των πελατών του χωρίς δικαστική απόφαση. Όσον αφορά στην κατάργηση του άρθρου 52, δικαιολογείται από τους εισηγητές της πρότασης με το ότι ο Συνεργατισμός δεν έχει πλέον τη μορφή που είχε προηγουμένως μετά την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, τονίζοντας οτι δεν τίθεται θέμα επίλυσης διαφορών μεταξύ ΣΠΙ και μελών του με μία νομοθετικά επιβαλλόμενη διαδικασία διαιτησίας.

Εντούτοις, εκπρόσωπος της μονάδας διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι πρέπει να παραμείνει η νομοθεσία, παρότι πριν από το 2013 σε πολλές περιπτώσεις η πρακτική εφαρμογή του θεσμού από τα συνεργατικά ιδρύματα δεν ήταν αντικειμενική προς τους δανειολήπτες. Θέση του Υπουργείου Οικονομικών όπως εξήγησε, είναι να παραμείνει ο Θεσμός της Διαιτησίας και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να υποβληθούν προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και από τη Βουλή, θεσμοί οι οποίοι θα αποτυπώνουν τις νέες βελτιωμένες διαδικασίες, ενώ θα λαμβάνουν υπόψη και τις ανησυχίες των βουλευτών αλλά και άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Τόνισε δε, πως μέχρι την έκδοση νέων θεσμών δεν θα κινηθούν προς δανειολήπτες μέσω του Θεσμού της Διαιτησίας.

Από πλευράς του ο Ανδρέας Χριστοδούλου της Υπηρεσίας Συνεργατικών εταιρειών, υπογράμμισε ότι από τότε που συζητήθηκε η τροποποίηση του εν λόγω νομοσχεδίου, δεν έχουν εκδοθεί διαιτησίες. "Εκδώσαμε σε 2.000 πρόσωπα και ελάχιστες υποθέσεις δεν εγκρίθηκαν ότι δεν είναι σωστές. Ήρθαν πέντε από τους 2.000 για να παραπονεθούν. Σαν υπηρεσία ανεξάρτητη, βοηθούμε τη διαδικασία επίλυσης διαφορών, ενώ επιτυγχάνεται μέσω του θεσμού αυτού με μικρά δικαστικά έξοδα", κατέληξε, εκφράζοντας παράλληλα να παραμείνει και να μην καταργηθεί.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης, προέτρεψε να αποσταλεί η μελέτη εντός 15 ημερών στην Επιτροπή και να ξανασυζητηθεί το ζήτημα, ενώ αμα δεν έρθουν τα στοιχεία, θα προχωρήσουν για να πάει το τροποποιητικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια το αργότερο μέχρι τέλος Μαρτίου.

Ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ανέφερε στην επιτροπή ότι συμφωνεί με την πρόταση τροποποίησης του νόμου, με την πλήρη κατάργηση της διαδικασίας διαιτησίας που χρησιμοποιείται σήμερα στα συνεργατικά ιδρύματα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών Κώστας Μελάς, εισηγήθηκε την κατάργηση των άρθρων 51 και 52 του περί Συνεργατικών εταιρειών νόμου του 1985 έχει αναδρομική ισχύ, έτσι ώστε να θεωρούνται καταχρηστικές, άκυρες και ανεφάρμοστες οι πρόνοιες σε υφιστάμενα συμβόλαια με τα ΣΠΙ, που επιτρέπουν την υποχρεωτική παραπομπή της συμβατικής διαφοράς σε διαιτησία και την δέσμευση όλης της περιουσίας του δανειολήπτη χωρίς δικαστικό έλεγχο.

Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ανέφερε από πλευράς της ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να ισχύει ότι ισχύει για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Σημειώνεται πως η πρόταση νόμου είναι των Άννας Θεολόγου βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών και Γιώργου Περδίκη βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση