ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κοκτέιλ επιλογών για τα κόκκινα δάνεια στον Συνεργατισμό

Εκ των επιλογών και η ανάθεσή τους σε εξωτερικό οίκο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το παράδειγμα της Ελληνικής Τράπεζας με την τσεχική APS για τη διαχείριση των μη εξυπηρετουμένων δανείων φαίνεται να θέλει να ακολουθήσει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, εντείνοντας τις προσπάθειές της για μείωση των κόκκινων δανείων. Ταυτόχρονα, όμως, διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη μεθοδολογία δεν είναι το μόνο μοντέλο που εξετάζεται έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ανασχηματισμού της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννος Σταυρινίδης, η ανάθεση του χαρτοφυλακίου σε εξωτερικό οίκο είναι πράγματι μια σκέψη η οποία απασχόλησε και τα ανώτερα στρώματα της Τράπεζας, αλλά παράλληλα εξετάζονται και άλλες προοπτικές. Μια από τις επιλογές που εξετάζει ο Συνεργατισμός για τη διαχείριση του προβλήματος, είναι η τιτλοποίηση των δανείων (securitisation), ενώ παρακολουθούνται στενά μαζί με τους Συμβούλους της ΣΚΤ οι εναλλακτικές επιλογές στις οποίες έχουν προχωρήσει άλλα τραπεζικά ιδρύματα στην Ευρώπη, λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη το τι επιτρέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει η λύση ενός φαρμάκου, είναι ένα κοκτέιλ φαρμάκων που θα χρειαστούν για να αντιμετωπιστούν τα ΜΕΔ».

«Έχει γίνει αρκετή δουλειά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά το βουνό παραμένει υψηλό», ανέφερε ο κ. Σταυρινίδης. Πρόσθεσε ότι η στρατηγική του Συνεργατισμού είναι να εξετάσει και άλλες επιλογές – δραστικές λύσεις, με στόχο την επίλυση αυτού του προβλήματος. «Εξετάζουμε-είπε- και άλλες επιλογές, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η ανάθεση των ΜΕΔ σε εξωτερικό οίκο. Γίνεται η διερεύνηση αυτής της επιλογής, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένος υποψήφιος που να είμαστε κοντά και να υπογράψουμε. Εξυπακούεται ότι αυτό πρέπει να γίνει με βιώσιμο τρόπο και σε συνεννόηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πρέπει κάθε ενέργεια να συζητηθεί σε όλα τα επίπεδα με όλους τους εμπλεκομένους και να τους παρουσιάσουμε την επιλογή. Επειδή όμως δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να παρουσιάσουμε κάποια επιλογή, θα ήθελα να στείλω το μήνυμα πως είμαστε ακόμα μακριά».

Όσον αφορά στο παράδειγμα της Ελληνικής, ο κ. Σταυρινίδης διευκρίνισε ότι πρέπει να αξιολογηθεί ποια εταιρεία ταιριάζει με την κάθε Τράπεζα. Δεν ταιριάζουν, είπε, όλες οι τρίτες εταιρείες στη δομή του χαρτοφυλακίου των προβληματικών δανείων της εκάστοτε. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε «όλοι έχουμε προβληματικά δάνεια, αλλά είναι διαφορετικά τα collaterals. Βλέπεις ποιοι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με μια κυπριακή Τράπεζα, δεν είναι όλες οι εταιρείες στη διάθεσή σου, κάποιες είναι πολύ μεγάλες για να ασχοληθούν με την Κύπρο. Χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία για κάτι αντίστοιχο».

Μέρος της στρατηγικής

Αναφορικά με τη χρονική συγκυρία που συνέπεσε η πρόταση αυτή στο τραπέζι, ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ανασχηματισμού της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι «ήταν μέρος της στρατηγικής μας από καιρό, για να δούμε δραστικές λύσεις σε αυτό το θέμα». Σχετικά με το ρυθμό των αναδιαρθρώσεων, τόνισε πως συνεχίζεται η προσπάθεια αναδιάρθρωσης, με στατιστικά που φτάνουν περίπου τα 1.000 δάνεια το μήνα τα τελευταία δύο χρόνια, φτάνοντας το 33% - 34%, με 25.000 περιπτώσεις. Ερωτηθείς σχετικά με τα ποσοστά θεραπείας των δανείων, είπε ότι έχουν αγγίξει ποσοστά της τάξης του 78%, το οποίο χαρακτήρισε υψηλό ποσοστό.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία τουDebtto Asset που λαμβάνεται το ακίνητο και διαγράφεται το δάνειο, ανέφερε ότι η μεθοδολογία αυτή δεν αρέσει στον Συνεργατισμό, και εξήγησε: «Θεωρούμε πως πρέπει να ξέρεις πώς θα το απορροφήσεις. Το πήρα το ακίνητο. Μετά θα πρέπει να το διοχετεύσω κάπου, αλλιώς μετατρέπεσαι σε εταιρεία Real Estate».
«Εμείς έχουμε στελεχώσει πολύ καλά τον πρώτο πυλώνα άμυνας των ΜΕΔ, στον οποίο προσπαθούμε να προλαμβάνουμε τις όποιες περιπτώσεις πάνε να παρεκτραπούν. Συγκεκριμένα, όταν ξεπεράσει ένα δάνειο το όριο καθυστέρησης των 30 – 35 ημερών, τότε υπάρχει μηχανισμός που ειδοποιεί τους δανειολήπτες», κατέληξε.

Δωρεάν μετοχές

Όσον αφορά στις σκέψεις της Κυβέρνησης για παραχώρηση μετοχών του Συνεργατισμού σε πελάτες του και άτομα τα οποία επηρεάστηκαν από το κούρεμα και τις αποφάσεις του 2013, ο κ. Σταυρινίδης ανέφερε ότι αυτό υπάγεται στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης. Τόνισε δε ότι «αν και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης προέβη σε δηλώσεις, αυτά τα σενάρια τα επεξεργάζεται ειδική ομάδα στο υπουργείο. Έπειτα, θα καταλήξει σε μια πρόταση, που θα τεθεί ενώπιον της κοινής γνώμης. Συνεπώς, αυτό βρίσκεται ακόμα στο ζυμωτήριο. Ο Υπουργός διατύπωσε κάποιες προθέσεις αλλά για όλα αυτά πρέπει να γίνουν ασκήσεις επί του εδάφους».

Αναμένονται τα στατιστικά για τις διαιτησίες

Δεκαπέντε μέρες παράταση έδωσε χθες η Επιτροπή Εμπορίου, έτσι ώστε να ετοιμαστεί σχετική στατιστική ανάλυση η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις διαιτητικές αποφάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σχετικά με τον αριθμό των περιπτώσεων, τα ποσά και τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.
Αναφορικά με το τροποποιητικό νομοσχέδιο, προνοείται η κατάργηση του άρθρου 51 και 52 του νόμου, καθώς ο Συνεργατισμός μπορεί να δεσμεύει ακίνητες περιουσίες και λογαριασμούς καταθέσεων των πελατών του χωρίς δικαστική απόφαση. Όσον αφορά στην κατάργηση του άρθρου 52, δικαιολογείται από τους εισηγητές της πρότασης με το ότι ο Συνεργατισμός δεν έχει πλέον τη μορφή που είχε προηγουμένως μετά την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, τονίζοντας οτι δεν τίθεται θέμα επίλυσης διαφορών μεταξύ ΣΠΙ και μελών του με μία νομοθετικά επιβαλλόμενη διαδικασία διαιτησίας.

Εντούτοις, εκπρόσωπος της μονάδας διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι πρέπει να παραμείνει η νομοθεσία, παρότι πριν από το 2013 σε πολλές περιπτώσεις η πρακτική εφαρμογή του θεσμού από τα συνεργατικά ιδρύματα δεν ήταν αντικειμενική προς τους δανειολήπτες. Θέση του Υπουργείου Οικονομικών, όπως εξήγησε, είναι να παραμείνει ο Θεσμός της Διαιτησίας και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να υποβληθούν προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και από τη Βουλή, θεσμοί οι οποίοι θα αποτυπώνουν τις νέες βελτιωμένες διαδικασίες, ενώ θα λαμβάνουν υπόψη και τις ανησυχίες των βουλευτών αλλά και άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Τόνισε δε πως μέχρι την έκδοση νέων θεσμών δεν θα κινηθούν προς δανειολήπτες μέσω του Θεσμού της Διαιτησίας.

Από πλευράς του, ο Ανδρέας Χριστοδούλου της Υπηρεσίας Συνεργατικών εταιρειών, υπογράμμισε ότι από τότε που συζητήθηκε η τροποποίηση του εν λόγω νομοσχεδίου, δεν έχουν εκδοθεί διαιτησίες. "Εκδώσαμε σε 2.000 πρόσωπα και ελάχιστες υποθέσεις δεν εγκρίθηκαν ότι δεν είναι σωστές. Ήρθαν πέντε από τους 2.000 για να παραπονεθούν. Σαν υπηρεσία ανεξάρτητη, βοηθούμε τη διαδικασία επίλυσης διαφορών, ενώ επιτυγχάνεται μέσω του θεσμού αυτού με μικρά δικαστικά έξοδα", κατέληξε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να παραμείνει και να μην καταργηθεί.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης προέτρεψε να αποσταλεί η μελέτη εντός 15 ημερών στην Επιτροπή και να ξανασυζητηθεί το ζήτημα, ενώ εάν δεν σταλούν τα στοιχεία, το τροποποιητικό νομοσχέδιο θα προχωρήσει στην Ολομέλεια ως έχει το αργότερο μέχρι τέλος Μαρτίου.

Ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου ανέφερε στην επιτροπή ότι συμφωνεί με την πρόταση τροποποίησης του νόμου, με την πλήρη κατάργηση της διαδικασίας διαιτησίας που χρησιμοποιείται σήμερα στα συνεργατικά ιδρύματα.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών Κώστας Μελάς εισηγήθηκε την κατάργηση των άρθρων 51 και 52 του περί Συνεργατικών εταιρειών νόμου του 1985, ώστε να θεωρούνται καταχρηστικές, άκυρες και ανεφάρμοστες οι πρόνοιες σε υφιστάμενα συμβόλαια με τα ΣΠΙ, που επιτρέπουν την υποχρεωτική παραπομπή της συμβατικής διαφοράς σε διαιτησία και την δέσμευση όλης της περιουσίας του δανειολήπτη χωρίς δικαστικό έλεγχο.
Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ανέφερε από την πλευρά της ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να ισχύει ό,τι ισχύει για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση