ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:40
 

Το χρονικό της ιδιωτικοποίησης και ποια είναι η Eurogate

Με την προσθήκη της Λεμεσού, το δίκτυο δραστηριοποίησης της ανέρχεται σε 12 λιμάνια

Newsroom K

Στις 25 Απριλίου 2016, το κυπριακό Υπουργείο Μεταφορών και η κοινοπραξία Eurogate υπέγραψε τη σύμβαση για την εξαγορά των υπηρεσιών του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι Λεμεσού. Οι εταίροι της κοινοπραξίας είναι η Eurogate International GmbH (60%), η Interorient Navigation Company Ltd (20%) και η East Med Holdings Α.Ε. (20%).

Η Eurogate είναι εταιρεία γερμανικής προελεύσεως, όπου έχει αναλάβει τον χειρισμό των εμπορευματοκιβωτίων και συναφών δραστηριοτήτων στο λιμάνι Λεμεσού, με ετήσιο κέρδος στο κυπριακό κράτος της τάξεως του 62,71% επί του κύκλου εργασιών.

Για 16 χρόνια μέχρι το 2013, λειτουργούσε το μεγαλύτερο δίκτυο τροφοδοσίας για ναυτιλία στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Το τερματικό εμπορευματοκιβωτίων στη Λεμεσό - και που καλέστηκε η Eurogate να διαχειριστεί - έχει σήμερα ετήσια παραγωγική ικανότητα χειρισμού 500.000 τυποποιημένων εμπορευματοκιβωτίων (TEUs), από τα οποία είναι και τοπικά φορτία που τροφοδοτούν τις κυπριακές ανάγκες. Με την προσθήκη του λιμανιού της Λεμεσού, το δίκτυο δραστηριοποίησης της Eurogate ανέρχεται σε 12 λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων. Η Eurogate σκοπεύει να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό του τερματικού, ειδικά σε νέο εξοπλισμό μεγάλης κλίμακας, το σύστημα πληροφορικής και αποκατάστασης του χώρου.

Ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων έχει έκταση 35 στρέμματα και το μήκος της αποβάθρας είναι 800 μέτρων. Όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία στον ιστότοπό της για το λιμάνι Λεμεσού, "οι συνθήκες ναυσιπλοΐας είναι state-of-the-art". Η προσέγγιση στο λιμάνι έχει βάθος 17 μέτρων, με βάθος 16 μέτρων μπροστά από τις προβλήτες.

Η ιδιωτικοποίηση 

Η κοινοπραξία Eurogate είχε κάνει μια προσφορά για την εξαγορά, αφού η κυπριακή κυβέρνηση είχε δημοσιεύσει ένα διεθνή διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων, τον Ιούνιο του 2015.

Τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης είχε πει ότι θα ανέλθουν στα 2 δισ. ευρώ στα επόμενα 25 χρόνια από τους προτιμητέους αναδόχους στην πρώτη ημέρα παρουσίασης των εταιρειών στην Κοινοβουλευτική επιτροπή Συγκοινωνιών. Συγκεκριμένα είχε πει πως τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 1,163 δισεκατομμύρια ευρώ με την υποτίμηση του νομίσματος από τα έσοδα των 2 δισεκατομμυρίων σε βάθος χρόνου 25ετίας.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και έργων, είχε πει ότι τα κέρδη από το λιμάνι της Λεμεσού ανέρχονταν στα 28 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ μετά την εμπορικοποίηση και τη Σύμβαση Παραχώρησης, την προκαταβολή, την φορολογία και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, τα ετήσια έσοδα προς το κράτος θα διαμορφώνονταν στα 50 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης για κάθε έργο θα είναι για τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων για 25 χρόνια. Όσον αφορά στα ποσά αντιπαροχής για το κάθε έργο, για τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων το αρχικό ποσό καθορίζεται στα 7.500.000, ευρώ, με ελάχιστο τέλος παραχώρησης τα 7.000.000 ευρώ το οποίο μπορεί να αναπροσαρμοστεί μόνο αυξητικά βάσει του Δείκτη Τιμών παραγωγού στην Βιομηχανία που καταρτίζει η στατιστική υπηρεσία. Επίσης το κυμαινόμενο τέλος παραχώρησης εαν είναι μεγαλύτερο από το ελάχιστο ετήσιο τέλος παραχώρησης, καθορίζεται ως ποσοστό επί των συνολικών ετησίων εσόδων του παραχωρησιούχου (τζίρος).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη τα σπουδαία για την Παιδεία

«Οι γονεις και ολος ο υπολοιπος κοσμος περιμενει απο τον υπουργο, την κυβερνηση ή τον οποιονδηποτε μεσολαβητη ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  04:48

Γεμίζει παράνομους μετανάστες η Κύπρος

«ΑΜΑ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΕΤΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΤΕΛΟΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ, ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ...»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:31

Ζητούν μετάθεση συνάντησης οι Εκπαιδευτικοί

«Ολοι οι γονεις και ο υπολοιπος κοσμος ζητα απο την κυβερνηση να προχωρησει σε επιβολη μετρων για μειωση ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  18:29

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση