ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δυνατότητα αύξησης των εισοδημάτων των γυναικών κατά 2 τρις δολ.

Η επίτευξη ίσης αμοιβής στις χώρες του ΟΟΣΑ θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αυτή την αύξηση

Newsroom K

Αργά αλλά σταθερά βήματα προόδου για ισχυρότερη οικονομική χειραφέτηση των γυναικών συνεχίζουν να σημειώνουνοι χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με νέα έκθεση της PwC. Παράλληλα, η επίτευξη ίσης αμοιβής στις χώρες του ΟΟΣΑ θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αύξηση του συνόλου των εισοδημάτων των γυναικών κατά US$2 τρις, σύμφωνα με την PwC

Το μισθολογικό χάσμα παραμένει, ωστόσο, μια σημαντική πρόκληση, καθώς η μέση εργαζόμενη γυναίκα στις χώρες του ΟΟΣΑ εξακολουθεί να πληρώνεται κατά 16% λιγότερο από τον άνδρα συνάδελφό της, παρά το γεγονός ότι διαθέτει περισσότερα προσόντα.

Η πιο πρόσφατη έκδοση του Δείκτη «Women in Work» της PwC, που καταγράφει τα επίπεδα οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών σε 33 χώρες του ΟΟΣΑ, με βάση πέντε κύριους δείκτες, διαπιστώνει ότι οι σκανδιναβικές χώρες - και ιδιαίτερα η Ισλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία - συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις του Δείκτη. Η Πολωνία διακρίνεται για την επίτευξη της μεγαλύτερης ετήσιας βελτίωσης, ανεβαίνοντας από την 12η στην 9η θέση. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση της γυναικείας ανεργίας και στην αύξηση του ποσοστού πλήρους απασχόλησης.

Επιπλέον, η ανάλυση της PwC επισημαίνει την ύπαρξη σημαντικού μακροπρόθεσμου οικονομικού οφέλους από την αύξηση του ποσοστού γυναικείας απασχόλησης ώστε να συνάδει με αυτό της Σουηδίας. Συγκεκριμένα, τα κέρδη σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ του συνόλου των χωρών του ΟΟΣΑ θα ήταν δυνατό να ανέλθουν σε περίπου US$6 τρις.

Σε ό,τι αφορά τη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, χώρες όπως η Πολωνία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο θα μπορούσαν να γεφυρώσουν πλήρως το χάσμα μέσα σε διάστημα δύο δεκαετιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι υφιστάμενες τάσεις. Ωστόσο, η πολύ βραδύτερη πρόοδος που καταγράφεται στη Γερμανία και στην Ισπανία συνεπάγεται ότι το χάσμα στις χώρες αυτές ίσως να μην γεφυρωθεί ούτε και σε δύο αιώνες. Η πρόοδος θα μπορούσε να επιταχυνθεί αν το ζήτημα αναδειχθεί σε πολιτικήπροτεραιότητα. Τα οφέλη από την επίτευξη ίσης αμοιβής στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι σημαντικά, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενδεχόμενη ενίσχυση των γυναικείων εισοδημάτων κατά περίπου US$2 τρις σε σημερινές αξίες.

Ο Yong Jing Teow, οικονομολόγος της PwC και εκ των συντακτών της έκθεσης, δηλώνει σχετικά:«Οι επιχειρήσεις και τα κράτη μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις αιτίες του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων. Έχει διαπιστωθεί ότι κίνητρα τα οποίαβελτιώνουν την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές δομές φροντίδας των παιδιών αλλά και η κοινή γονική άδεια μπορούν να οδηγήσουν περισσότερες γυναίκες σε υψηλέςθέσεις εργασίας.Επιπλέον, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν τις ευκαιρίες ευέλικτου ωραρίου που προσφέρουν, επιτρέποντας έτσι στις εργαζόμενές τους να συνδυάζουν τις οικογενειακές υποχρεώσεις με την εργασία τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Περδίκης: Το success story της κυβέρνησης για Συνεργατισμό καταρρέει

«Και όταν ανοίξει ο φάκελος για τον Συνεργατισμό πέστε όλη την αλήθεια στον κόσμο. Ποιοι πολιτικοί έχουν ...»
Πανασιανός  |  11:11

Περδίκης: Το success story της κυβέρνησης για Συνεργατισμό καταρρέει

«Σίγουρα χαίρεσαι για αυτό, αν πράγματι δεν πήγαν καλά τα πράγματα γιατί μπορεί πολλοί να πουν ότι η ...»
Πανασιανός  |  11:02

Περδίκης: Το success story της κυβέρνησης για Συνεργατισμό καταρρέει

«βασικά φταίει η νομοθεσία που επιτρέπει στον κάθε ππατταξιή να ξεφεύγει των υποχρέωσεων του κάτι όπως ...»
Αρμαγεδών  |  09:27

«Εμφύλιος» στην τουρκική κυβέρνηση εξαιτίας της οικονομίας

«Και ο Ερντογάν έχει τους Μανδαρίνους του, που επίσης αγνοεί και μιλά για συνομωσίες ! Κάτι μας θυμίζει ...»
Demetris  |  12:42

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση