ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:29
 

Φλεγόμενα κινητά, δωροδοκίες, συλλήψεις και στο βάθος Samsung

Κλονίζεται η φήμη της Samsung Group, μετά τη σύλληψη του προέδρου της, Τζέι Λι

Newsroom Κ, Αθήνα

Κλονίζεται η φήμη της Samsung Group, μετά τη σύλληψη του προέδρου της, Τζέι Λι, ο οποίος κατηγορείται ότι δωροδόκησε στενή φίλη τής υπό καθαίρεση προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκουν Χιέ, με 37,3 εκατ. δολάρια, για να ισχυροποιήσει τη θέση του στον όμιλο της Samsung.

Η σύλληψη ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, δεν θα επηρεάσει την κερδοφορία της εταιρείας, ούτε θα υπονομεύσει σημαντικά το οικονομικό της status. Σημειώνεται ότι το σύνολο του ενεργητικού της Samsung, ύψους 241,10 δισ. δολαρίων, αντιστοιχεί στο 1/5 του ΑΕΠ της Νότιας Κορέας. Η σύλληψη του Λι θα επηρεάσει, πάντως, αρνητικά την εικόνα της εταιρείας, κυρίως σε περίπτωση που η δικαστική διαμάχη διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, δεν θα υπάρξει άμεση επίπτωση στην πιστοληπτική ικανότητα της Samsung Electronics. Ισως η σύλληψη του Λι θα επηρεάσει τη δυνατότητα της εταιρείας να προσφέρει καινοτόμα προϊόντα. Ενα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης που ενδεχομένως προκληθεί θα μπορούσε να καθυστερήσει την προώθηση επενδυτικών σχεδίων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση του οίκου S&P, ο οποίος διατήρησε την αξιολόγηση της εταιρείας στο «Α+», θεωρώντας ότι τμήματα της εταιρείας διοικούνται από ικανά διοικητικά στελέχη, με αποτέλεσμα η απουσία του προέδρου να μην επηρεάσει τη λειτουργία της. Αντίστοιχα, ο οίκος Moody’s εκτιμά πως οι συνολικές πηγές ρευστότητας της εταιρείας, ύψους 75,4 δισ. δολαρίων για το 2016, επαρκούν για την κάλυψη των χρεών αλλά και ενδεχόμενων δαπανών της εταιρείας για το τρέχον έτος, διατηρώντας τα επίπεδα αξιολόγησής της στο «Α1».

Η πορεία, μάλιστα, της Samsung Electronics, της ισχυρότερης θυγατρικής του ομίλου Samsung Group, προβλέπεται ιδιαίτερα ευοίωνη, καθώς τα λειτουργικά της κέρδη ανήλθαν στα 9,22 τρισ. γουάν το τέταρτο τρίμηνο του 2016, καταγράφοντας άνοδο 50,2%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εταιρεία μπορεί φέτος να καταγράψει υψηλά κέρδη κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης κυκλωμάτων μνήμης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ομοσπονδία εργοδοτών της Νότιας Κορέας, «το διοικητικό κενό στη Samsung, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει τη Δημοκρατία της Νότιας Κορέας, θα αυξήσει την αβεβαιότητα και θα υπονομεύσει το κλίμα εμπιστοσύνης, αποτελώντας σημαντικό βάρος στη χειμαζόμενη οικονομία της χώρας».

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Νότια Κορέα έδειξε αυτήν τη φορά μηδενική ανοχή στη διαπλοκή μεταξύ κυβέρνησης και πανίσχυρων επιχειρηματιών. Αναλυτές εκτιμούν ότι η περίπτωση Τζέι Λι αποτελεί ισχυρή δοκιμασία για το κατά πόσον οι δημοκρατικοί θεσμοί και το δικαστικό σύστημα μπορούν να πατάξουν τη διαφθορά και τα οικονομικά εγκλήματα στα οποία εμπλέκονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Στη διερεύνηση της υπόθεσης συνέβαλαν και οι μαζικές διαδηλώσεις πολιτών της Νότιας Κορέας, οι οποίοι, κατακλύζοντας τους δρόμους της Σεούλ, απαιτούσαν την καθαίρεση της προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ, και την άμεση σύλληψη του Τζέι Λι. Σημειώνεται ότι οι πρόεδροι σε τουλάχιστον έξι από τις δέκα εταιρείες τύπου «chaebol», των οποίων τα έσοδα αντιστοιχούν στο 80% του ΑΕΠ της Νότιας Κορέας, έχουν κατηγορηθεί τουλάχιστον μία φορά για εμπλοκή σε περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

#PoliticsBlog Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η Λουτ και οι απώλειες

«Και ξαφνικά ο Πρόεδρος σταμάτησε να είναι Healthy… Και για σας! Που όλο αυτό τον καιρό τον στηρίζατε ...»
Yiannos  |  10:03

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση