ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κύπριοι επιχειρηματίες ξεδίπλωσαν την ιστορία της επιτυχίας τους

Στο πρώτο Βusiness Leaders Summit 2017

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τις προσωπικές ιστορίες επιτυχίας αλλά και το success story των επιχειρήσεων τους ξεδίπλωσαν μπροστά στο κοινό εφτά Κύπριοι επιχειρηματίες στο Business Leaders Summit 2017, που οργάνωσε η Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου.

Η πρωτοποριακή συζήτηση παρουσίασε το θέμα «Πώς μια επιχείρηση αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας στον σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον» και ενδιέτριψε σε θέματα που αφορούν στις επιχειρηματικές στρατηγικές σε περιόδους κρίσης, την ανάπτυξη των πελατοκεντρικών οργανισμών, τη σημαντικότητα της καινοτομίας, της τεχνολογίας, χρηματοοικονομικής διαχείρισης και του πετυχημένου μάρκετινγκ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου κ. John Hourican ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις του για την ηγεσία είπε «πως το κύριο στοιχείο δεν πρέπει να είναι η ηγεσία αλλά η διαχείριση μιας επιχείρησης», αναφέροντας ως παράδειγμα το μεγάλο στοίχημα του Συγκροτήματος για αποπληρωμή του ELA, «έναν στόχο τον οποίο δεν πίστευε κανείς», τονίζοντας πως «η κάθε επιχείρηση πρέπει να πιστεύει στους στόχους της».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος σημείωσε πως «η Κύπρος μπορεί να πετύχει ως χώρα τους δικούς της στόχους διπλασιάζοντας τον ρυθμό ανάπτυξής της», ενώ αναφέρθηκε και στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, όπως είναι οι πολιτικές, τεχνολογικές, κλιματικές αλλαγές και εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας που αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν και να καθορίσουν την πολιτική τους.

O Διευθυντής της Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων κ. Πανίκος Νικολάου στην εισαγωγική του ομιλία χαρακτήρισε ως απαραίτητη την υιοθέτηση ευέλικτων μοντέλων στις επιχειρήσεις και την ετοιμότητα για δύσκολες αποφάσεις καθώς, όπως είπε, «η χώρα μας πλήρωσε βαρύ τίμημα για λάθη και παραλήψεις». Επίσης αναφέρθηκε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία χαρακτήρισε το σημαντικότερο πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια , τονίζοντας πως αποτελούν το 30% του κυπριακού ΑΕΠ.

Ο κ. Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παρουσίασε την ιστορία επιτυχίας του κολεγίου που ξεκίνησε το 1981 με 6 φοιτητές για να φτάσει σήμερα σε ένα Πανεπιστήμιο που λειτουργεί Ιατρική Σχολή. Ο κ. Πολεμίτης ανέλυσε το μέλλον το μέλλον της εκπαίδευσης που βρίσκεται στο οnline και την επανάσταση στον τομέα της τεχνητής ευφυΐας.

Ο κ. Βαρνάβας Ειρήναρχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Logicom, μίλησε για τη δική του ιστορία επιτυχίας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι εταιρείες που δεν μεγαλώνουν πεθαίνουν». Αναφέρθηκε στη συνεχή εγρήγορση και μαχητικότητα, τη σωστή διαχείριση των κινδύνων, αλλά και τον παράγοντα τύχη.

Ο κ. Κυριάκος Χρυσοχός, ιδρυτής του Ομίλου εταιρειών Cyfield, αναφέρθηκε στη στρατηγική της εταιρείας του για επιβίωση από την κρίση με κύρια επιδίωξη «ο δανεισμός να συμβαδίζει με τις οικονομικές δυνατότητες του Ομίλου και να μην υπερβεί το 50% των κεφαλαίων του, διατηρώντας διασφαλισμένη τη ρευστότητά του». Ακόμη μίλησε για την αξιοποίηση της εμπιστοσύνης των πελατών και των τραπεζών και τη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Ζορπάς κ. Κώστας Ζορπάς αναφέρθηκε στην πίστη στις αξίες, στην ανθρώπινη προσέγγιση, την αναγνώριση και το φιλικό περιβάλλον και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στις δύσκολες εποχές μετά το 2013.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών PHCκ. Λύσανδρος Ιωάννου, μιλώντας για τον Όμιλό του, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου από μοναδικά brands, τα οποία στηρίζονται στα πρότυπα που φέρουν μαζί τους αλλά και τις ντόπιες πραγματικότητες.

Ο γνωστός καρδιοχειρουργός Δρ Μαρίνος Σωτηρίου ξεδίπλωσε τη δική του ιστορία μέσα από το μεγάλο επίτευγμα του American Medical Center, το οποίο και χαρακτήρισε ως ένα έργο τέχνης, καθώς θεωρείται το πιο προηγμένο τεχνολογικά νοσοκομείο στην Ευρώπη και το πιο «πράσινο», από τον σχεδιασμό μέχρι τη διακόσμησή του, φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ο κ. Χαράλαμπος Πηλακούτας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών Πηλακούτα, αναφέρθηκε στα βήματα που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης όπως είναι η στρατηγική, οι συστηματικές προσπάθειες και η σκληρή δουλειά, τονίζοντας πως για να επιβιώσεις χρειάζεται να βελτιωθείς. Αναφέρθηκε στο δυναμισμό του Κύπριου, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση