ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ινδία: Συγχώνευση Vodafone-Idea Cellular

Η συγχώνευση δημιουργεί τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ινδία

Newsroom K

Η βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας επιδιώκει να μειώσει την έκθεσή της στη συγκεκριμένη αγορά, μετά τις ζημίες 5 δισ. δολαρίων που σημείωσε πέρυσι. Συνομιλούσε για τον σκοπό αυτό με τη μητρική της Idea, την Aditya Birla Group, οπότε και αν ερχόταν συμφωνία η ινδική μονάδα θα έφευγε από τον όμιλό της αποτελόντας ανεξάρτητη επιχείρηση. Στη νέα εταιρεία θα έχουν ίσα δικαιώματα οι Vodafone και Aditya Birla. Η είδηση των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο εταιρείες οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές τους, με την Idea να καταγράφει κέρδη 29% και την υψηλότερη άνοδο από την αρχική δημόσια εγγραφή της το 2007.

Το deal τελεί υπό την έγκριση των ινδικών εποπτικών αρχών. Μετά τη συναλλαγή, η Vodafone θα κατέχει το 45% της Idea, η αγοραία αξία της οποίας διαμορφώνεται πέριξ των 6 δισ. Δολαρίων.

Οι συνομιλίες των δύο εταιρειών και τα σχέδια της Vodafone δείχνουν την τάση που επικρατεί στην ινδική αγορά κινητής τηλεφωνίας, όπου διάφορες εταιρείες επιδιώκουν τη συγχώνευσή τους με άλλες. Ο λόγος είναι ότι η εταιρεία Reliance Jia Infocomm Ltd, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο και πλουσιότερο άνθρωπο της Ινδίας Μουκές Αμπανί, προσφέρει πλέον δωρεάν υπηρεσίες, υπονομεύοντας, όμως, τα έσοδα του κλάδου.

Οικονομικοί αναλυτές, όπως ο Αλαν Νίκολς της Morningstar, εκτιμούν πως είναι όντως αναγκαία η συγκέντρωση στην αγορά της Ινδίας, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας και το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί καμία από αυτές να έχει τα κέρδη στα οποία προσέβλεπε.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Λιλλήκας και Μαλάς πρώτοι στις εντυπώσεις του debate

«αν αθροισουμε τα ποσοστά βγαίνει κάθε φορά μεγαλύτερο του100% Γιατί»
Γιώργος Γεωργίου  |  00:38

Απολογητικός ο Μιλτής - Απέσυρε αγωγή κατά Χριστόφια

«Μπεεεεεεεεεεεε»
Μπεεεεεεεε  |  19:12

90.000 διαδηλωτές στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία

«Τι γράψατε; 90000 αναματα; 90 να είναι οι μέρες σας , μονο! »
Leonindas  |  23:13

Με ποιους θα κυβερνήσουν;

«ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μια καλή, ανθηρή οικονομία, προϋποθέτει μια καλή και σταθερή Κυβέρνηση. Όμως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ.  |  16:52

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση