ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ινδία: Συγχώνευση Vodafone-Idea Cellular

Η συγχώνευση δημιουργεί τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ινδία

Newsroom K

Η βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας επιδιώκει να μειώσει την έκθεσή της στη συγκεκριμένη αγορά, μετά τις ζημίες 5 δισ. δολαρίων που σημείωσε πέρυσι. Συνομιλούσε για τον σκοπό αυτό με τη μητρική της Idea, την Aditya Birla Group, οπότε και αν ερχόταν συμφωνία η ινδική μονάδα θα έφευγε από τον όμιλό της αποτελόντας ανεξάρτητη επιχείρηση. Στη νέα εταιρεία θα έχουν ίσα δικαιώματα οι Vodafone και Aditya Birla. Η είδηση των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο εταιρείες οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές τους, με την Idea να καταγράφει κέρδη 29% και την υψηλότερη άνοδο από την αρχική δημόσια εγγραφή της το 2007.

Το deal τελεί υπό την έγκριση των ινδικών εποπτικών αρχών. Μετά τη συναλλαγή, η Vodafone θα κατέχει το 45% της Idea, η αγοραία αξία της οποίας διαμορφώνεται πέριξ των 6 δισ. Δολαρίων.

Οι συνομιλίες των δύο εταιρειών και τα σχέδια της Vodafone δείχνουν την τάση που επικρατεί στην ινδική αγορά κινητής τηλεφωνίας, όπου διάφορες εταιρείες επιδιώκουν τη συγχώνευσή τους με άλλες. Ο λόγος είναι ότι η εταιρεία Reliance Jia Infocomm Ltd, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο και πλουσιότερο άνθρωπο της Ινδίας Μουκές Αμπανί, προσφέρει πλέον δωρεάν υπηρεσίες, υπονομεύοντας, όμως, τα έσοδα του κλάδου.

Οικονομικοί αναλυτές, όπως ο Αλαν Νίκολς της Morningstar, εκτιμούν πως είναι όντως αναγκαία η συγκέντρωση στην αγορά της Ινδίας, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας και το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί καμία από αυτές να έχει τα κέρδη στα οποία προσέβλεπε.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Η πρόταση νέας στρατηγικής στο κυπριακο όπως την κατέθεσε η Συμμαχία στο εθνικό

«Έκθεση Ιδεών της συμμαχίας πολιτών. Όταν δεν έχεις κάτι να πεις, δημιουργείς "επιτροπές", "ομάδες" κτλ. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:19

Η πικρή γεύση μιας ζωής

«Αγαπητέ Ανδρέα, πραγματικά χαίρομαι, εκτιμώ και υπερψηφίζω τις τοποθετήσεις σου. Το παράπονο μου από ...»
απογοητευμένος  |  21:31

Ο φάκελος της Κύπρου

«Είναι απίστευτο που δεν κάλεσαν ποτέ όσους γνώριζαν γεγονότα ή εγλήματα να καταγγείλουν να το πράξουν ...»
Ατταλίδου Αλεξάνδρα  |  16:38

Ο φάκελος της Κύπρου

«Κανένας φάκελλος στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν θα γράψει ότι το 74 η Ελλάδα και η Τουρκία από κοινού ...»
πραγματιστής  |  22:50

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση