ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέχρι και τρεις μήνες αναμονή για ανεργιακό

Έντονη κριτική της Βουλής στην Κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην καταβολή επιδομάτων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Αριάνας Χαριλάου

Τεράστια καθυστέρηση παρουσιάζεται στην καταβολή του ανεργιακού αλλά και άλλων επιδομάτων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στους δικαιούχους, οι οποίοι περιμένουν πέραν των τριών μηνών για να λάβουν τα χρήματά τους. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας άσκησε έντονη κριτική στο Υπουργείο Εργασίας, με τους βουλευτές αλλά και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για απαράδεκτες πρακτικές, οι οποίες χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από τους αρμόδιους φορείς. Από την πλευρά του, ο διευθυντής των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνης Τρύφωνος τόνισε ότι η καθυστέρηση γίνεται συνήθως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που κατέθεσε στην Βουλή, λόγω της εποχικότητας της τουριστικής βιομηχανίας, το Νοέμβριο υπέγραψαν νέοι άνεργοι 11.000 άτομα, και άλλες 6.000 νέοι άνεργοι το Δεκέμβριο, ενώ ο μέσος όρος για τους άλλους μήνες είναι 2.000, τονίζοντας πως εκείνους τους μήνες αυξάνεται σημαντικά ο φόρτος εργασίας στο αρμόδιο Τμήμα. Διαβεβαίωσε παράλληλα πως τα όποια προβλήματα θα λυθούν λίαν συντόμως, με την πρόσληψη 20 νέων λειτουργών, της μηχανογράφησης των συνεχιζόμενων αιτήσεων, ώστε οι επαναληπτικές υπογραφές να γίνονται σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και της εκπαίδευσης του προσωπικού.

Εισηγήσεις από τη Βουλή

Το τελευταίο διάστημα η Νομοθετική Εξουσία και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως λέχθηκε στην Επιτροπή Εργασίας,γίνονται δέκτες παραπόνων από άνεργους που είτε απολύθηκαν, είτε αναστάληκε η εργασία τους, για την μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην καταβολή του ανεργιακού επιδόματος. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέα Φακοντή, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ τον Νοέμβριο και τον Μάρτιο, διότι είναι η περίοδος όπου στέλλεται με αναστολή μεγάλος αριθμός εργατοϋπαλλήλων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και μεγάλος αριθμός εποχικών κυβερνητικών ωρομισθίων υπαλλήλων. Το Τμήμα είναι υποστελεχωμένο, αδυνατεί να αντεπεξέλθει, να εξυπηρετήσει και να καταβάλει το ανεργιακό επίδομα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η πρώτη επιταγή δίδεται σε τρεις μήνες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στις οικογένειες και να μένουν χωρίς εισόδημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μη μπορώντας και να ανταποκριθούν στις σοβαρές υποχρεώσεις τους. «Η Επιτροπή, σημείωσε, εισηγήθηκε όπως συντμηθεί ο χρόνος υπογραφής των ανέργων, που σήμερα γίνεται μετά από παρέλευση έξι εβδομάδων. Θέση της Επιτροπής είναι όπως μετά την τρίτη υπογραφή, η υπογραφή των ανέργων να γίνεται κάθε μήνα.Εάν αυτό επιτευχθεί ο άνεργος θα λαμβάνει την πρώτη του επιταγή στις πρώτες έξι εβδομάδες και μετά κάθε μήνα και αυτό θα επιλύσει σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Ζητήσαμε επίσης να ενισχυθεί το Τμήμα που ασχολείται με το ανεργιακό επίδομα, αφού σήμερα υπάρχουν μόνο επτά λειτουργοί και ασχολούνται με πάρα πολλές αιτήσεις».
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας θα αποστείλει επιστολή στην Υπουργό Εργασίας, από την οποία θα ζητήσει να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για επίλυση του χρόνιου προβλήματος. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής θα πρέπει  να υπάρξει μετακίνηση προσωπικού από τη δημόσια υπηρεσία στο Τμήμα που ασχολείται με την καταβολή του ανεργιακού, όπου παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση, ώστε να μπορούν πιο εύκολα και πιο σύντομα να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις. Επίσης, θα πρέπει να προσληφθεί ωρομίσθιο προσωπικό, όπως έγινε στην περίπτωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τον αυξημένο αριθμό ανέργων που υπάρχει στην συγκεκριμένη περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, σημείωσε. Τόνισε πως σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το πρόβλημα, υπάρχει η σκέψη από την Επιτροπή Εργασίας να προχωρήσει με πρόταση νόμου, ώστε να υποχρεωθεί το Ταμείο να καταβάλει το ανεργιακό επίδομα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Απαράδεκτη η καθυστέρηση

Σε δηλώσεις τους τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, τονίζοντας πως είναι απαράδεκτο κάποιος να περιμένει μέχρι και τρεις μήνες μέχρι να εξεταστεί η αίτησή του. Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους, τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα είναι καθημερινά την ώρα που το Υπουργείο Εργασίας θα μπορούσε να μηχανογραφήσει τα πρόσωπα που γνωρίζει πως θα βρίσκονται στην ανεργία μια συγκεκριμένη περίοδο και να εξετάζει τις αιτήσεις αυτές με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε πως πρέπει να γίνουν οι δέουσες ενέργειες ώστε το ανεργιακό επίδομα να δίνεται στους ανέργους σε διάστημα ενός μηνός ή τριών εβδομάδων. «Η αναμονή δύο μηνών είναι απάνθρωπη, ανέφερε προσθέτοντας ότι με πολύ λίγη περισσότερη προσπάθεια η Κυβέρνηση μπορεί να καταφέρει να φτάσει στα προ τις κρίσης επίπεδα που ήταν δύο εβδομάδες», ανέφερε. Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως το κόμμα του κατέθεσε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για τα επιδόματα του Τμήματος Ασφαλίσεων χωρίς μέχρι τώρα να λάβει απάντηση, ενώ μετά από επίμονες παρεμβάσεις του ιδίου και των μελών της Επιτροπής, ο Διευθυντής του ΤΚΑ δεσμεύτηκε να εξετάσει τρόπους επίλυσης του προβλήματος.«Εκ μέρους της Επιτροπής κατατέθηκαν δύο προτάσεις που θα επιλύσουν αυτό το πρόβλημα. Η πρώτη εισήγηση ήταν να υπογράφει ο αιτητής σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα και η δεύτερη να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων ώστε οι αιτήσεις να εξετάζονται ταχύτερα», σημείωσε.

Διαβεβαιώσεις από την Κυβέρνηση

Απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο διευθυντής των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται από την εποχικότητα των νέων εγγραφών, ενώ αναγνώρισε και τα προβλήματα στελέχωσης του Τμήματος. Οπως είπε, το Υπουργείο Εργασίας ενισχύει το συγκεκριμένο Τμήμα με λειτουργούς άλλων υπηρεσιών, ώστε να μειωθεί ο όγκος εργασίας. Σημείωσε επίσης ότι οι επτά λειτουργοί του συγκεκριμένου Τμήματος δουλεύουν υπερωρίες για να καλύψουν το τεράστιο φόρτο που παρουσιάζεται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και εξετάζει μέχρι και τριπλάσιες αιτήσεις.

Ο κ. Τρύφωνος ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας, θέλοντας να βάλει τέλος στην καθυστέρηση των επιδομάτων, θα προβεί στην πρόσληψη είκοσι λειτουργών που θα στελεχώσουν όλα τα Τμήματα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι το τέλος Απριλίου, θα προχωρήσει επίσης στη μηχανογράφηση των αιτήσεων ώστε οι επαναληπτικές υπογραφές των ανέργων να γίνονται σε πιο σύντομο χρονικό. Συμπληρωματικά, ο διευθυντής του αρμόδιου Τμήματος σημείωσε πως το προσωπικό θα λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση για την καλύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X