ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψηφίστηκε ο νόμος για την κατάργηση του διαιτητή στο Συνεργατισμό

Με μία ψήφο κατά καταργείται ο θεσμός του διαιτητή από τον Συνεργατισμό

ΚΥΠΕ

Με μία ψήφο κατά, προερχόμενη από τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου και τις 34 θετικές ψήφους των παρόντων Βουλευτών των υπολοίπων κομμάτων η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο την Πρόταση Νόμου των Βουλευτών Αννας Θεολόγου (Συμμαχία Πολιτών) και Γιώργου Περδίκη (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών) με τον οποίο καταργείται ο θεσμός του διαιτητή από τον Συνεργατισμό.

Η κ. Θεολόγου αφού ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τους φτωχούς από τους τοκογλύφους,είπε πως μετά τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα με τους διάφορους νόμους αφαίρεσαν την ψύχη από το Συνεργατισμό. Είπε πως ως έχει εξελιχθεί ο Συνεργατισμός με τη διαιτησία έχουν κλειδώσει παράνομα ψηλές χρεώσεις. Πρόσθεσε ότι ο νέος νόμος προστατεύει τους νυν δανειολήπτες μετά τη διαπίστωση ότι πολλοί καταστράφηκαν από αποφάσεις διαιτητών.

Ο κ. Περδίκης παρατήρησε πως αυτή την ώρα που μιλούμε, ο Συνεργατισμός συνεχίζει να εφαρμόζει τη διαδικασία του διαιτητή σε βάρος των δανειοληπτών. Πρόσθεσε ότι δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από το νόμο όπως αυτός κατέληξε για να αποφευχθούν τυχών αντισυνταγματικότητες, όμως είναι το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε.

Ο κ. Ευσταθιού αφού ανέφερε ότι ο διαιτητής ήταν απάντηση στην τοκογλυφία, είπε πως αντιτίθεται στην κατάργηση της διαιτησίας επειδή ότι οι μόνοι θα πανηγυρίζουν με την κατάργηση είναι οι τράπεζες και οι δικηγόροι, αφού η επίλυση της διαφοράς θα οδηγείται στα Δικαστήρια.

Ανέφερε επίσης πως η διαιτησία ήταν το μόνο βαρίδι που υπήρχε για εξαγορά του Συνεργατισμού από επενδυτή.

Αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να τους ενημερώσουμε τους δανειολήπτες για το νομικό πλαίσιο και τα δικαιώματα τους, συμπλήρωσε, δηλώνοντας ότι έχοντας αυτές τις απόψεις καταψηφίζει.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε ότι έχουν δίκιο και οι δύο προσεγγίσεις. Πρόσθεσε πως για επίλυση διαφορών υπάρχει ο χρηματοοικονομικός επίτροπος. Είπε ακόμα πως αναμένεται να κατατεθεί νέο μοντέλο για διαιτησία. Διευκρινίζοντας ότι ο νόμος θα αφορά όλες τις περιπτώσεις που άρχισε διαιτησία αλλά δεν υπήρξε κατάληξη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως προσπαθήσαμε να βρούμε την καλύτερη λύση. Πρόσθεσε ότι το κείμενο της πρότασης άλλαξε πέντε φόρες, και ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε την ευθύνη να ετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαιτησία σε όλες τις τράπεζες,

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηίας Μυριάνθους, είπε πως έγινε προσπάθεια για το βέλτιστο και απήθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση να καταθέσει το συντομότερο νομοσχέδιο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι ο Συνεργατισμός στηρίχθηκε από τους φορολογούμενους με 1,7 δις.

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο και τον Προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών, για το 2017, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €778.839 και έσοδα ύψους €627.194

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως ο Φορέας αποδείχθηκε αναγκαίος θεσμός, ο οποίος πρόσφατα εξέδωσε αποφάσεις που πρέπει να συνετίσουν τις τράπεζες. Είπε ακόμα ότι στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα διαπιστώθηκαν λάθη σε στοιχειώδη πράγματα που έπρεπε να αποφευχθούν, όπως η συμμετοχή των τραπεζών στο ΔΣ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε ότι υπάρχει πρωτοβουλία στη Βουλή για να κινηθούμε πιο γρήγορα από την Κυβέρνηση ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις που θα συμβάλουν στην αποτελεσματική λειτουργία του Φορέα. Πρόσθεσε ότι σύντομα θα κατατεθεί πρόταση νόμου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε πως η στήριξη του ΔΗΣΥ για αναβάθμιση του Φορέα είναι δεδομένη και ότι σύντομα θα είναι έτοιμη πρόταση νόμου και από τον ΔΗΣΥ.

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμος και τον Προϋπολογισμό του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης για το 2017, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €9.243.173 και έσοδα ύψους €18.202.078.

Ομόφωνα ψηφίστηκε σε νόμο και ο Προϋπολογισμός του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου για το 2017, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €1.555.000 και έσοδα ύψους € 1.500.000.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση