ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:42
 

Στα 2,4 εκατ. ευρώ τα κέρδη για την ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ

Άνοιγμα σε υγραεριοκίνηση από την εταιρεία με τερματικό υγραερίου στο Βασιλικό και νέο πρατήριο υγραερίου στο Παραλίμνι

Newsroom K

Στα 24 εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος των κατασκευαστικών έργων για την ανέγερση τερματικού αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου στο Βασιλικό για την κοινοπραξία VLPG, μέλος της οποίας είναι η εταιρεία ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ. Υπενθυμίζεται η συμφωνία για την δημιουργία κοινής επιχείρησης υπό τη μορφή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία VLPG Plant Ltd, υπογράφηκε στις 19 Απριλίου.  Αναμένεται ότι με την υλοποίηση της συμφωνίας και την κατασκευή του έργου η VLPG και κατ επέκταση η ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ, θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου εντός του τερματικού.

Η εταιρεία επιχειρεί παράλληλα άνοιγμα στην λιανική αγορά υγραερίου κίνησης, το οποίο προσφέρεται ως εναλλακτικό καύσιμο κίνησης. Ήδη η εταιρεία λειτουργεί δύο πρατήρια υγραεριοκίνησης, με πιο πρόσφατο αυτό στη Λεμεσό το οποίο λειτουργεί από τα μέσα Απρίλίου επί της Λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Στόχος της εταιρείας είναι να λειτουργήσει σύντομα και τρίτο πρατήριο υγραεριοκίνησης στο Παραλίμνι.

Μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών

Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη η δεύτερη φάση ανέγερσης του τερματικού καυσίμων στο Βασιλικό, η οποία η οποία έχει επανασχεδιαστεί στη βάση επιπρόσθετων έργων υποδομής με εκτιμούμενο κεφαλαιουχικό κόστος 24 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την ανέγερση γεμιστηρίου βυτιοφόρων οχημάτων, τεσσάρων μικρών δεξαμενών, αποθηκών και κτηρίων διοίκησης και ελέγχου. Στο μεταξύ, για όλα τα είδη πετρελαιοειδών εκτός του υγραερίου, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην ανέγερση νέων αποθηκευτικών χώρων σε ιδιοκτήτη γης στην περιοχή του Βασιλικού, περιλαμβανομένης του κόστους αγοράς της γης ύψους 35 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση παραχώρησε επίσης κατά προτεραιότητα στην εταιρεία, γη στην περιοχή Βασιλικού στην οποία η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να ανεγείρει νέους αποθηκευτικούς χώρους.

Η ανέγερση του νέου τερματικού έρχεται ως συνέχεια της υπογραφής μνημονίου στις 19 Ιουνίου, για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από την ακτογραμμή της Λάρνακας. Στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων οικονομικών της αποτελεσμάτων για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου, η ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ, επιχείρησε να υπολογίσει το κόστος το οποίο θα χρειαστεί για την αποκατάσταση του εδάφους μετά την μετακίνηση των εγκαταστάσεων. Πρόκειται όμως για ποσό το οποίο θα εξαρτηθεί από το είδος της χρήσης της γης μετά την μετακίνηση των εγκαταστάσεων, ως εκ τούτου δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να καθοριστεί. 

Αυξημένα τα κέρδη

Αυξημένα παρουσιάζονται τα κέρδη της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης πρώτης εξαμηνίας του 2017, ενώ εκτιμάται ότι το κέρδος έχει προκύψει από την συνεισφορά της θυγατρικής εταιρείας Lca Aviation Fueling System Ltd, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της τον Οκτώβριο του 2017. Σε ό, τι αφορά τον συνολικό κύκλο εργασιών συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων σε άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, ανήλθε στα 189 εκατ. ευρώ έναντι 193 εκατ. Το κόστος μειώθηκε στα 170,9 εκατ. από 174,5 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Ως αποτέλεσμα, το μεικτό κέρδος να μειωθεί στα 18,1 εκατ. έναντι 18,5 εκατ. ευρώ.

Άλλα λειτουργικά εισοδήματα

Τα λειτουργικά εισοδήματα αυξήθηκαν από 857 χιλιάδες, στα 3,7 εκατ., ευρώ, ενώ το σύνολο των λειτουργικών εξόδων παρουσίασε αύξηση 2,4 εκατ. ευρώ (στα 19,2 από 16,8 εκατ.). Στη βάση αξιολόγησης προκύπτει ότι το φετινό πρώτο εξάμηνο παρουσιάζει ανάκτηση επισφαλών χρεωστών ύψους 275 χιλιάδων έναντι προβλέψεων ύψους 306 χιλιάδων το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Μειωμένα παρουσιάστηκαν τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης που ανήλθαν στις 844 χιλιάδες σε σχέση με 962 χιλιάδες την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ακολούθως, αφού ληφθεί υπόψη το μερίδιο κέρδους από επενδύσεις, το κέρδος μετά την φορολογία υπολογίζεται στα 2,4 εκατ. έναντι 1,8 εκατ, το πρώτο εξάμηνο του 2017.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X