ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντίστροφη μέτρηση για τη Folli Follie, καθώς τα ταμεία αδειάζουν

Η παραμονή του διευθύνοντος συμβούλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος επιζήμια

Kathimerini.gr

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Καράβι χωρίς πυξίδα παραμένει η Folli Follie, την ώρα που τα ταμεία της αδειάζουν και οι πληρωμές έχουν αρχίσει να γίνονται με επιταγές πελατείας. Η παραμονή του διευθύνοντος συμβούλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος επιζήμια, καθώς ούτε συμφωνία με τους πιστωτές για το σχέδιο εξυγίανσης έχει επιτευχθεί, ούτε κινήσεις εξασφάλισης ρευστότητας με την πώληση περιουσιακών στοιχείων έχει προχωρήσει, ούτε αναμορφωμένος ισολογισμός του 2017 έχει ελεγχθεί, ούτε βέβαια έχει εμφανιστεί επενδυτής, όπως κατά καιρούς ισχυρίζεται σε συνομιλητές του πως έχει βρει. Πυκνώνουν έτσι οι φωνές, πλέον και εκ των έσω, περί ανάγκης παράκαμψης του διευθύνοντος συμβούλου.

Εκτός προστασίας από αναγκαστικά μέτρα, η εταιρεία παρακολουθεί πλέον τον χρόνο να κυλάει προς τον ξαφνικό της θάνατο, καθώς είναι παντελώς αβέβαιο αν θα υπάρχει ως λειτουργούσα οντότητα έως την 22α Ιανουαρίου, οπότε και έχει προσδιοριστεί από το πρωτοδικείο η συζήτηση για επικύρωση σχεδίου εξυγίανσης στο πλαίσιο του άρθρου 106β.

Δεν υπάρχει πλάνο

Οι ευθύνες όμως δεν βαρύνουν μόνον τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, που εδώ και μήνες παρακολουθεί το καράβι να βουλιάζει χωρίς πραγματικά να έχει προτείνει κάποια λύση, αλλά και το νέο διοικητικό συμβούλιο, αναφέρουν πηγές της αγοράς. Μέλη του, δηλαδή, που έχουν διοριστεί μετά τις αποκαλύψεις της Alvarez & Marsal για πλαστές πωλήσεις ενός δισεκατομμυρίου στην Ασία και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων για ύποπτα δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων σε ύποπτες εταιρικές οντότητες στην Ασία και δεν έχουν έτσι την πολυτέλεια να ισχυρίζονται πως δεν γνώριζαν, σημειώνουν νομικές πηγές στην «Κ».

Χωρίς ρευστό

Επί σχεδόν επτά μήνες η εισηγμένη εταιρεία αδειάζει τα ταμεία της για να συντηρήσει τη βαθιά ζημιογόνο λειτουργία της και απαξιώνεται περαιτέρω καθημερινά, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα κεφάλαια που απαιτούνται για μια δυνητική αναδιάρθρωσή της. Οι ομολογιούχοι, που έχουν συνολικά χρηματοδοτήσει την εταιρεία με κεφάλαια 430 εκατ. ευρώ, παρακολουθούν με αγανάκτηση να περνάει ανεκμετάλλευτος ο χρόνος, παρά το γεγονός πως έχουν προσφερθεί να μετατρέψουν τις απαιτήσεις τους σε ίδια κεφάλαια και να χρηματοδοτήσουν επιπλέον μια μικρότερη αλλά αναδιαρθρωμένη εταιρεία, προκειμένου να ανακτήσουν ό,τι περισσότερο μπορούν από τα κεφάλαιά τους στο μέλλον.

Οι ελληνικές τράπεζες σπεύδουν να πουλήσουν τις εξασφαλίσεις τους για τις δικές τους απαιτήσεις και οι σύμβουλοι της Folli Follie παρακολουθούν τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο να παραμένει επίσης άπραγος μπροστά στην καταστροφή που έρχεται. Παρότι υπέγραψε επιστολή με την οποία δεσμεύεται να παραιτηθεί έως τα τέλη του έτους, είναι αμφίβολο αν υπάρχει τόσος χρόνος για την εταιρεία με αυτό το ιστορικό αναβλητικότητας που έχει επιδείξει τους τελευταίους μήνες, σε περίπτωση φυσικά που δεχθεί πράγματι να αποχωρήσει. «Κανείς μας πλέον δεν καταλαβαίνει τι επιδιώκει να πετύχει και κάποιοι έχουν αρχίσει να πιστεύουν πως δεν ξέρει ούτε ο ίδιος», αναφέρουν στην «Κ» πηγές σε καθημερινή επαφή με τη διοίκηση που δεν επιθυμούν να κατονομαστούν για ευνόητους λόγους.

Εν τω μεταξύ, με τον χρόνο λιγοστό και τη ρευστότητα ακόμα λιγότερη, ζητήθηκε από ορισμένους κομβικούς συμβούλους της Folli Follie η σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου την Τρίτη το πρωί για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί δύο υποθέσεων εργασίας: ύπαρξη συμφωνίας επί σχεδίου εξυγίανσης και επόμενες ενέργειες και ανυπαρξία συμφωνίας και επόμενες ενέργειες. Και αυτό διότι ακόμα και τη δωδεκάτη ώρα δεν υπάρχουν στρατηγική και χρονοδιάγραμμα, αλλά και ενημέρωση ούτε καν κάποιων εκ των μελών του Δ.Σ. και των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας για το πού οδεύει ο όμιλος. Με δεδομένο πως οι ανάγκες για κεφάλαια αναδιάρθρωσης αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει, είναι άγνωστο πόσο ακόμα θα υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση των ομολογιούχων.

Παράλληλα, οι δικαστικές επιπλοκές αναμένεται να πληθύνουν μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να μη χορηγήσει προστασία μέχρι τη συζήτηση του σχεδίου εξυγίανσης. Και, για να εγκριθεί ένα τέτοιο σχέδιο, πρέπει φυσικά πρώτα να υπάρξει και κατόπιν να έχουν εξασφαλιστεί και τα κεφάλαια που θα το στηρίξουν. Τίποτα εκ των δύο δεν έχει επί του παρόντος βρεθεί.

Καλοκαιρινό déjà vu

Η όλη κατάσταση θυμίζει καλοκαιρινό déjà vu, όταν η Ernst & Young και πριν από αυτήν η Rothschild και οι νομικοί της σύμβουλοι παραιτήθηκαν τελικά καταγγέλλοντας απροθυμία συνεργασίας της διοίκησης Κουτσολιούτσου και αναβλητικότητα στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Πολλοί εκ των εμπλεκομένων έχουν φθάσει να αναρωτιούνται αν η σημερινή διοίκηση έχει αντιληφθεί το βάρος των συνεπειών της απραξίας της όχι μόνον για την εισηγμένη εταιρεία αλλά και τη δική της θέση ενόψει ενδεχόμενου καταλογισμού ποινικών ευθυνών.

Εξελίσσεται έτσι το χειρότερο δυνατό σενάριο για τη Folli Follie, αλλά και για το σύνολο των πιστωτών και των μετόχων της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση