ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από το 2001 οι πρώτες ενδείξεις για παραποίηση στοιχείων στην Folli Follie

Από το 2001 εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις για κατ’ εξακολούθηση δημοσιοποίηση ανακριβών οικονομικών καταστάσεων

Kathimerini.gr

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Τα πρώτα βήματα στον μακρύ δρόμο της στοιχειοθέτησης συγκεκριμένου οικονομικού οφέλους της οικογενείας Κουτσολιούτσου από την πρωτόγνωρη σε μέγεθος και εύρος παραποίηση των οικονομικών μεγεθών της Folli Follie έχει ήδη κάνει ο οικονομικός εισαγγελέας. Oταν αυτό προσδιοριστεί και πιστοποιηθεί, τότε αναμένεται να ασκηθούν και οι πρώτες σχετικές διώξεις.

Oπως αποκαλύφθηκε από το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο δεσμεύθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των μελών της διοίκησης της Folli Follie, ήδη από το 2001 εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις για κατ’ εξακολούθηση δημοσιοποίηση ανακριβών οικονομικών καταστάσεων, με τις οποίες διογκώνονταν και ο κύκλος πωλήσεων και τα κέρδη και τα ταμειακά διαθέσιμα, «δημιουργώντας συστηματικά μάλιστα στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό». «Δεν είναι, δε, τυχαίο το γεγονός ότι από τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των μελών του Δ.Σ. προκύπτει ότι στις 5/9/17 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρείας Folli Follie συνολικής αξίας 23 εκατ. ευρώ, ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ», αναφέρει το βούλευμα. Ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως, προκαλεί η μαρτυρία που προέρχεται από το πόρισμα της Alvarez & Marsal (Α&Μ), σύμφωνα με την οποία υπάλληλοι του ομίλου στις ασιατικές θυγατρικές πλαστογραφούσαν παραστατικά καταθέσεων της εταιρείας σε μεγάλη ελληνική τράπεζα, με σκοπό να δείχνουν ταμειακά διαθέσιμα που δεν υπήρχαν.

Σύμφωνα με την Α&Μ, οι ουσιώδεις ανακρίβειες προέκυψαν τουλάχιστον από τη χρήση 2007 και κατά πάσα πιθανότατα πριν από αυτή, καθώς κάποιες εταιρείες της Ασίας είχαν καταχωρίσει σημαντικό όγκο και αξία εικονικών αγορών και πωλήσεων εμπορευμάτων. Η Α&Μ εντόπισε τρεις περιόδους και μεθόδους καταχώρισης εικονικών συναλλαγών. Η πρώτη την περίοδο 2015-2017, η οποία αναφέρεται ως «άμεσες εικονικές συναλλαγές», η δεύτερη αφορά την περίοδο 2007-2015 και αναφέρεται ως «έμμεσες εικονικές συναλλαγές», και η τρίτη πιστεύεται ότι αποτελεί πρακτική που υιοθετήθηκε μεταξύ του 2001 και του 2015 και αναφέρεται ως «Merry Go Round» (Γύρω γύρω όλοι). Η Α&Μ σημειώνει ότι η παλαιότερη αναφορά σε αυτή την πρακτική ήταν το 2001, αλλά δεν αποκλείει να συνέβαινε και παλαιότερα».

Ενόσω αποκαλύπτονται όμως αυτά για το παρελθόν της εταιρείας, η οποία αποκαλύφθηκε πως παρουσίαζε πωλήσεις υψηλότερες κατά 1 δισ. δολάρια από τις πραγματικές και ταμείο των 296,7 εκατ. δολαρίων, όταν η Alvarez & Marsal βρήκε μόλις 6,4 εκατ., αβέβαιο παραμένει και το μέλλον της. Η εταιρεία ακόμα δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει όπως υποχρεούται αναμορφωμένες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

Εν τω μεταξύ, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες Τετάρτη, δεν έγινε, καθώς δεν επιτεύχθηκε η νόμιμη απαρτία, και θα συνέλθει εκ νέου την Τρίτη 30 Οκτωβρίου. Αλλά, εφόσον υπάρξει απαρτία, και δεν έχουν ακόμα συναχθεί ελεγμένες αναμορφωμένες οικονομικές κατατάσσεις η διοίκηση Τζώρτζη Κουτσολιούτσου αναμένεται να ζητήσει νέα αναβολή.

Παράλληλα, τρέχει ο χρόνος έως τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και η Folli Follie πρέπει να παρουσιάσει στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας προσυμφωνημένο με τους πιστωτές, δηλαδή τους ομολογιούχους, και πιθανώς και με τις τράπεζες, σχέδιο εξυγίανσης. Ομως μέχρι σήμερα στο μέτωπο αυτό έχει επιτευχθεί μικρή πρόοδος, με δεδομένη την αργοπορία στη λήψη αποφάσεων που όλες οι πλευρές αποδίδουν στη διοίκηση Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X