ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:54
 

Αύξηση τζίρου στα 455,7 εκατ. για την Aegean το πρώτο εξάμηνο

Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι οι προοπτικές για την πορεία του τρίτου και σημαντικότερου τριμήνου διαφαίνονται θετικές

Newsroom Κ, Αθήνα

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η ενίσχυση της μέσης πληρότητας θέσεων, απόρροια της αποτελεσματικής εμπορικής πολιτικής και διαχείρισης του δικτύου, οδήγησαν σε βελτίωση του κύκλου εργασιών της Aegean, αλλά και του καθαρού αποτελέσματος μετά από φόρους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Ενισχυμένα είναι και τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου, παρά το γεγονός ότι εκταμιεύθηκε κατά το εξεταζόμενο διάστημα η πρώτη προκαταβολή ύψους 33,6 εκατ. για την υλοποίηση της μεγάλης παραγγελίας που έχει κάνει η Aegean στην Airbus. Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι οι προοπτικές για την πορεία του τρίτου και σημαντικότερου τριμήνου, το οποίο πάντα διαμορφώνει το ετήσιο αποτέλεσμα, διαφαίνονται θετικές, παρά τη ένταση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Aegean, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε 455,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους ήταν ζημίες, σημαντικά μικρότερες όμως σε σύγκριση με πέρυσι, στα 13,8 εκατ. ευρώ από 20 εκατ. ευρώ το πρώτο ήμισυ του 2017.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο όμιλος μετέφερε 5,9 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 7%, με αύξηση της χωρητικότητας κατά 3% σε χιλιομετρικές θέσεις και 4% σε διαθέσιμες θέσεις.

Νέοι προορισμοί

Στο δίκτυο εσωτερικού ταξίδεψαν 2,7 εκατομμύρια επιβάτες, 5% περισσότεροι σε σχέση με το 2017. Στο δίκτυο εξωτερικού η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 8%, σε 3,3 εκατομμύρια επιβάτες. H μέση πληρότητα πτήσεων αυξήθηκε σε 81,7% από 79,2%, απόρροια της αποτελεσματικής εμπορικής πολιτικής και διαχείρισης του δικτύου. Η αύξηση της κίνησης εξωτερικού προς/από την Αθήνα ανήλθε σε 13%, ενώ εντάχθηκαν και 11 νέοι προορισμοί εξωτερικού στο δίκτυο της πρωτεύουσας.

Οι καθαρές λειτουργικές ροές το πρώτο εξάμηνο του 2018 ενισχύθηκαν σε 163,2 εκατ. ευρώ από 127,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017, με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα να διαμορφωθούν σε 395,8 εκατ. ευρώ την 30ή Ιουνίου 2018, αυξημένα κατά 58,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017, παρά και την εκταμίευση της πρώτης προκαταβολής ύψους 33,6 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την υλοποίηση της συμφωνίας για την παραγγελία αεροσκαφών νέας γενιάς της οικογένειας Airbus Α320neo.

Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχίζει να επιδρά αρνητικά η μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου – 36% κατά μέσον όρο το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2017. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Γερογιάννη, διευθύνοντα σύμβουλο της Aegean, η αύξηση «εν μέρει μόνο αφομοιώνεται από τις πολιτικές αντιστάθμισης κινδύνου του ομίλου». Ο ίδιος σημείωσε ακόμη: «Μετά μια ιδιαίτερα θετική πορεία που σημειώθηκε το 2017, πετύχαμε περαιτέρω ενίσχυση της επιβατικής κίνησης και της μέσης πληρότητας πτήσεων, παρά τη σημαντική αύξηση της χωρητικότητας από ανταγωνιστικές εταιρείες. Ακολουθούμε για δεύτερη χρονιά λελογισμένο ρυθμό ανάπτυξης και συνεχίζουμε να εστιάζουμε στη βελτίωση των υπηρεσιών και του προϊόντος μας καθώς και στη βέλτιστη διαχείριση του αναπτυσσόμενου δικτύου μας. Ο τουρισμός στη χώρα μας εξακολουθεί να αναπτύσσεται, συμβάλλοντας στη δραστηριότητά μας, διατηρώντας όμως πάντα τον έντονα εποχικό χαρακτήρα του, που συνεπάγεται αδύναμους χειμερινούς μήνες».

Έντυπη

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X