ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

Εντοπίσθηκε σε συγκεκριμένο τυροκομείο για εξαγωγές

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει γύρω από την ακύρωση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και των όσων βλέπουν από τότε το φως της δημοσιότητας, στο όλο σκηνικό έρχονται να προστεθούν νέες πληροφορίες που έχουν σχέση με το πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο χώρο του παραδοσιακού προϊόντος της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», συγκεκριμένο τυροκομείο παρασκευάζει «χαλλούμι» εξ ολοκλήρου από αγελαδινό γάλα το οποίο και στη συνέχεια το εξάγει σε συγκεκριμένες χώρες. Οι πληροφορίες της «Κ» επιμένουν πως η παρασκευή και εξαγωγή «χαλλουμιού», από συγκεκριμένη μονάδα έγινε γνωστή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, μέσω εγγράφων που εντοπίσθηκαν και απεστάλησαν από τη Λευκωσία σε υπηρεσίες εκτός Κύπρου.

Πηγές με τις οποίες μιλήσαμε δεν έδειξαν να εκπλήσσονται μιας και όπως μας είπαν, πως η πρακτική παρασκευής «χαλλουμιού» εξ ολοκλήρου από αγελαδινό γάλα δεν είναι άγνωστο φαινόμενο και εντάσσεται στην προσπάθεια από κάποιους να ικανοποιήσουν την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για το κυπριακό προϊόν από το εξωτερικό. Αρμόδιες πηγές από τις οποίες ζητήσαμε απαντήσεις στο κατά πόσο πραγματοποιούνται έλεγχοι μας είπαν πως στο κομμάτι αυτό υπάρχει αδυναμία λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και οικονομικών πόρων.

Η «Κ» ζήτησε από επίκουρο καθηγητή του ΤΕ.ΠΑ.Κ. στο τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων Φώτη Παπαδήμα, απαντήσεις στο κατά πόσο η παρασκευή χαλλουμιού από αγελαδινό γάλα επιτρέπεται. Ο κ. Παπαδήμας μας απάντησε αρνητικά συμπληρώνοντας πως με βάση το πρότυπο του 1984 που ακολουθείται στην Κύπρο απαγορεύεται η παρασκευή χαλουμιού από αγελαδινό γάλα σε ποσοστό 100%. Η αποδεκτή αναλογία συμπλήρωσε είναι 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο γάλα.

Ο επίκουρος καθηγητής μας υπέδειξε επίσης πως «εάν θέλουμε να κρατήσουμε το χαλλούμι ως προϊόν, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης το αιγοπρόβειο γάλα σε ποσοστό δεν μπορεί να είναι κάτω του 51%. Για να κρατήσουμε το όνομα πρέπει το αιγοπρόβειο να είναι η μεγαλύτερη ποσότητα».

ΣΧΟΛΙΑ

Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι έφαγαν εκατομμύρια από κονδύλια της ΕΕ και αντί να τους φυλακίσετε τους επιδοτείτε....

Αρμαγεδών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«ΚΑΛΑ, ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ???????»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:54

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«Οι φοροφυγαδες χρυσοπληρωμενοι γιατροι γνωριζουν πολυ καλα οτι δεν μπορουν να ανακοψουν τους ελλαδιτες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:08

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X