ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:17
 

Brexit – Υπάρχει συμφωνία ή όχι;

* Του Κώστα Λοϊζου

Είναι σχεδόν αδύνατον να διαβάσει κάποιος τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών και να μην εστιαστεί στο Brexit. Το δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 23 Ιουνίου 2016 έφτασε πλέον στην τελική του ευθεία και η Ευρώπη στο σύνολό της, περιμένει να δει πώς θα εκτελεστεί το Brexit και πώς αυτό θα επηρεάσει την οικονομία και τον τρόπο ζωής των κρατών μελών που υπάγονται σε αυτήν. Άρα για μας ένα μεγάλο ερώτημα είναι, πώς θα επηρεαστεί η Κυπριακή Οικονομία εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ.

Η Κύπρος είναι η 123η μεγαλύτερη οικονομία εξαγωγής στον κόσμο.

Σύμφωνα με τις στατιστικές Εσωτερικού – Εξωτερικού Ευρωπαϊκού Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκδόθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία της Κύπρου, για την περίοδο Ιανουάριος με Ιούλιος 2018, οι κορυφαίες εξαγωγές είναι:

 1. Οχήματα, αεροσκάφη, πλοία και σχετικός εξοπλισμός μεταφοράς με €1.347,8εκ
 2. Ορυκτά προϊόντα με €598,7εκ
 3. Μηχανήματα και μηχανικές συσκευές ηλεκτρικής ενέργειας με € 252,4 εκ
 4. Προϊόντα χημικών ή συναφών βιομηχανιών με € 216,0 εκ.
 5. Βασικά μέταλλα και τεχνουργήματα από αυτά με € 181,4 εκ.
 6. Ζώντα ζώα, ζωικά προϊόντα με € 151, 8 εκατ.
 7. Παρασκευασμένα τρόφιμα, ποτά, οινοπνευματώδη και ξίδι, καπνός και βιομηχανοποιημένα υποκατάστατα καπνού με € 78,9 εκατ. και
 8. Φυτικά προϊόντα» με € 51,9 εκατ.

Για την περίοδο Ιανουάριος με Ιούλιος 2018, οι κορυφαίες εισαγωγές ήταν:

 1. Οχήματα, αεροσκάφη, πλοία και συναφής εξοπλισμός μεταφορών με € 1.451,0 εκ.
 2. Ορυκτά προϊόντα με € 1.072,0 εκ.
 3. Μηχανήματα και μηχανικές συσκευές, ηλεκτρικός εξοπλισμός και ανταλλακτικά € 474,0 εκ.
 4. Παρασκευασμένα τρόφιμα, ποτά, οινοπνευματώδη και ξίδι, καπνός και βιομηχανοποιημένα υποκατάστατα καπνού με € 417,1 εκ.
 5. Προϊόντα χημικών ή συναφών βιομηχανιών με € 380,4 εκ.
 6. Βασικά μέταλλα και αντικείμενα από κοινά μέταλλα € 283,0 εκ.
 7. Κλωστοϋφαντουργικά και υφαντουργικά είδη με € 168,0 εκ.
 8. Πλαστικά και τεχνουργήματα από πλαστικό € 143,5 εκ. και

Οι κορυφαίοι προορισμοί για τις κυπριακές εξαγωγές είναι η Ελλάδα (€181εκ),  το Ηνωμένο Βασίλειο (€111εκ)και η Γερμανία (€115εκ).

Οι περισσότερες εισαγωγές προέρχονται από την Ελλάδα (€977εκ),  τη Γερμανία (€302εκ), την Ιταλία (€464εκ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (€320.5εκ).

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από αυτές τις στατιστικές, το ΗΒ είναι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κύπρου και η συμφωνία που θα καταφέρει το ΗΒ να εξασφαλίσει με την ΕΕ θα έχει αντίκτυπο στις εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ Κύπρου και ΗΒ. Η έκταση των επιπτώσεων εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο με τον οποίο το ΗΒ θα διαχωρίζεται από την ΕΕ.

Όταν το ΗΒ αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μεγαλύτερος αριθμός εμπορικών φραγμών, η ροή κεφαλαίου και η διακίνηση του εργατικού δυναμικού θα επηρεάσουν την παραγωγή και τις θέσεις εργασίας στο ΗΒ αλλά και στα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό σημαίνει, ότι με το Brexit, ακόμη και εάν τα δύο μέρη αποσυρθούν από μια οικονομική σχέση χωρίς τριβές, θα υπάρξουν κόστη και από τις δυο πλευρές, ειδικά για τα συμβαλλόμενα μέρη που έχουν σημαντικές εμπορικές συνδέσεις μεταξύ τους. εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σε μία προτιμητέα συμφωνία το ΗΒ θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά θα παραμείνει όσο το δυνατόν πιο ευθυγραμμισμένο με την ΕΕ. Θα μπορούσε να κρατήσει το ΗΒ στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση ή και στα δύο. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει συμβιβασμούς από πλευράς ΗΒ όπως ελεύθερη διακίνηση ατόμων, επιτρέποντας σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαθίστανται στο ΗΒ με πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και παροχές.

Τα σχέδια που συζητούνται περιλαμβάνουν «το μοντέλο της Νορβηγίας», μια συμφωνία συνεργασίας Νορβηγικού τύπου, όπου το ΗΒ θα παραμείνει στην ενιαία αγορά της ΕΕ, θα μπορεί να εμπορεύεται ελεύθερα, αλλά σε αντάλλαγμα θα επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση πολιτών – βασικό σημείο συζήτησης στους διαλόγους για το Brexit για όσους θέλουν να είναι σε θέση να ελέγχουν τη μετανάστευση από την ΕΕ. Το ΗΒ θα πρέπει επίσης να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ -μικρότερο ποσό από αυτό που συνεισφέρει τώρα- και να συμμορφώνεται με πολλούς από τους κανόνες της ΕΕ.

Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια «ήπια συμφωνία Brexit» και σίγουρα θα είναι η καλύτερη επιλογή για την εμπορική σχέση ΗΒ- Κύπρου.

Μια «σκληρή συμφωνία Brexit» θα ήταν μία όπου θα διατηρηθούν λίγοι από τους υφιστάμενους δεσμούς μεταξύ ΗΒ και ΕΕ, και συνεπώς θα σήμαινε ότι η Βρετανία θα παραιτηθεί από τη συμμετοχή της στην ενιαία αγορά της ΕΕ και τα οφέλη της συμμετοχής σε μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ και να καθιερώσει δικές τις εμπορικές συμφωνίες και κανόνες.

Μια «μη-συμφωνία Brexit» σημαίνει ότι το ΗΒ και η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία απόσυρσης και ως εκ τούτου οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα στις αλλαγές λόγω αποχώρησής από την ΕΕ.

Το ΗΒ θα καταφύγει στη συμμετοχή του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), το παγκόσμιο φορέα διακυβέρνησης διεθνούς εμπορίου.

Οι εξαγωγές του ΗΒ στην ΕΕ θα υπόκεινται στους ίδιους τελωνειακούς ελέγχους και φόρους που επιβάλλει σήμερα η ΕΕ σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας «σκληρής συμφωνίας Brexit» ή μιας «μη-συμφωνίας Brexit» θα επεκταθούν σε ολόκληρη την ΕΕ ως αποτέλεσμα των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεσμών που συνδέουν την περιοχή, οι οποίοι έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40% το τελευταίο τέταρτο του αιώνα. Το ΗΒ κατατάσσεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 13% του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών. Υπάρχουν επίσης πολυσύνθετες εφοδιαστικές αλυσίδες μεταξύ εταιρειών σε όλο το συνασπισμό.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ με στενότερους δεσμούς με το ΗΒ, όπως η Κύπρος, θα υποφέρουν δυσανάλογα, επομένως, όσο πιο κοντά βρίσκεται η συμφωνία σε αυτή του ελεύθερου εμπορίου τόσο το καλύτερο για την Κύπρο.

Η οικονομία της Κύπρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και πάνω από το ένα τρίτο των τεσσάρων εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κύπρο προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε είναι πολύ σημαντικό εάν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit να μειωθούν όσον το δυνατών πιο πολύ οι επιπτώσεις που αφορούν τις αεροπορικές πτήσεις. Σίγουρα το γεγονός ότι η Κύπρος είναι επίσης μέλος της Κοινοπολιτείας θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το αποτέλεσμα.

Αυτή τη στιγμή, γίνονται διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Και οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να συμφωνήσουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου στις γενικές γραμμές για το πως θα λειτουργήσουν σε θέματα όπως το εμπόριο, η ελεύθερη μετακίνηση και η ασφάλεια. Αν όλα πάνε βάση σχεδίου, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να πάρει το πράσινο φως και από τις δύο πλευρές εγκαίρως για τις 29 Μαρτίου 2019.

Η K. Treppides & Co. Limited μέσω του καινοτόμου τρόπου σκέψης και εμπειρίας της καλωσορίζει αυτού του είδους επιχειρηματικής κουλτούρας και αναμένει την θετική επίδραση της στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου. Το όραμα μας και η δέσμευση μας στο να προσαρμοζόμαστε στις νέες αλλαγές των παγκόσμιών αγορών και τάσεων, μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να παρέχουμε καινοτόμες λύσεις και υπηρεσίες στους πελάτες μας.

* Ανώτερο Διευθυντικό Στέλεχος της K. Treppides & Co. Limited

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X