ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:28
 

Δημιουργούνται οι συνθήκες για επιστροφή στην κερδοφορία στην Ελληνική

Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις από την Φρανκφούρτη, οι κινήσεις που προέβη το 2017 θα αποδώσουν αναφέρει

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τις συνθήκες για την επιστροφή στην κερδοφορία εντός του 2018, εκτός και δεν υπάρξουν άλλες «δυσάρεστες εκπλήξεις» από την Φραγκφούρτη, έθεσε η Ελληνική Τράπεζα με τη σειρά κινήσεων στις οποίες προέβη το 2017.

Η Ελληνική Τράπεζα κατέγραψε για το 2017 ζημιές, ύψους €45 εκατ., με τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή της τράπεζας, Ιωάννη Μάτση να εκτιμά ότι υλοποιήθηκε σειρά ενεργειών, που ναι μεν «κτύπησε» τον ισολογισμό τους, ωστόσο βοηθά την τράπεζα να υλοποιήσει τους στόχους της την επόμενη τριετία.

Πέραν των €83 εκατ. προβλέψεων, την υλοποίηση του Σχεδίου εθελουσίας με τίμημα €41 εκατ. διέγραψε την αναβαλλόμενη φορολογία, διατηρώντας ωστόσο υψηλή κεφαλαιακή βάση, ενώ υλοποίησε μια πιο ευέλικτη εσωτερική δομή.

«Έτσι με τη νέα δομή, θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να είμαστε πιο στοχευμένοι για να μπορέσουμε να πετύχουμε του στόχους μα στην επόμενη τριετία δηλαδή να παράξουμε περισσότερα προϊόντα και να τα διοχετεύσουμε στην αγορά», ανέφερε ο κ. Μάτσης σε συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του, ο Οικονομικός Διευθυντής της τράπεζας, Λαρς Κρέιμερ ήταν πιο ξεκάθαρος αναφορικά με τις προοπτικές της νέας χρονιάς. «Θέσαμε τις βάσεις, για το 2018 πιστεύω ότι εκτός αν υπάρξουν εκπλήξεις από την Φραγκφούρτη είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στην κερδοφορία», ανέφερε.

Οι ποσοτικοί στόχοι

Ο κ. Μάτσης σημείωσε ότι η τράπεζα πέτυχε τους ποσοτικούς στόχους που έθεσε για το 2017. Μείωσε τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις κατά €342 εκατ. λόγω και των ανταλλαγών ακινήτων έναντι χρεών, ενώ διοχέτευσε €526 εκατ. σε νέο δανεισμό, το οποίο θεώρησε «μεγάλη επιτυχία» δεδομένων των παραδοσιακών μεριδίων της τράπεζας στην αγορά. Ο μόνος στόχος που δεν επιτεύχθηκε ήταν στην καθαρή αύξηση του εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου που μειώθηκε λόγω των πρόωρων αποπληρωμών, ειδικότερα από εταιρικούς δανειολήπτες.

Παραδέχθηκε ότι «έπεσαν έξω» όσον αφορά το ύψος των προβλέψεων οι οποίες ήταν αρκετά υψηλές. «Και ο λόγος; Είναι η ανάγκη μας να είμαστε όσο πιο συντηρητικοί γίνεται στις καθαρές αξίες που δίνουμε στις ΜΕΧ μας», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, η ελληνική διαθέτει πλέον πολύ υψηλές προβλέψεις που φτάνουν στο 60% των συνολικών ΜΕΧ. «Οπόταν έχουμε αρκετές προβλέψεις, θεωρούμε ότι είμαστε αρκετά συντηρητικοί».

Πάντως, ο κ.Μάτσης ανάδειξε και τους ποιοτικούς στόχους που πέτυχε η τράπεζα το 2018. Ειδικότερα, υλοποίησε το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, διαφοροποίησε και απλοποίησε την εσωτερική δομή, ενώ εφαρμόζει από το 2017 μια αλλαγή της κουλτούρας του προσωπικού.

«Ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε περισσότερους από τους πελάτες που έχουμε. Δηλαδή οι καταθέτες να είναι και δανειολήπτες, για να αυξήσουμε τα εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία θα μας αυξήσουν τα κέρδη στα έσοδα από τόκους. Η τράπεζα είναι υγιής, δεδομένου έχει τη ρευστότητα και έχουμε τη δυνατότητα να τη διοχετεύσουμε στην αγορά», είπε.

Η αποτίμηση των εξασφαλίσεων

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Φραγκφούρτη να ζητήσει διαφοροποίηση της αξίας των εξασφαλίσεων που έχουν οι τράπεζες στα βιβλία τους, δεδομένου ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εκποίηση των εξασφαλίσεων, κάτι που θα ισοδυναμεί με περισσότερες προβλεψεις, ο κ. Μάτσης είπε ότι υπάρχει κίνδυνος χωρίς να δώσει χρονικό όριο, προσθέτοντας πως κίνδυνος θα αποτραπεί αν οι τράπεζες πετυχαίνουν τους στόχους τους.

«Εδώ είναι η πρόκληση, πρέπει να καταφέρουμε να πετύχουμε στους στόχους που δείχνουμε στους επόπτες μας. Πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε τα ΜΕΧ, πώς θα καταφέρουμε να διαθέσουμε τα ακίνητα. Αν δεν τα καταφέρουμε είναι μεγάλος ο κίνδυνος να έρθουν οι επόπτες και να ζητήσουν την αύξηση των προβλέψεων», είπε.

Συμπλήρωσε ωστόσο πως «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε θέμα με τους επόπτες. Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι ο τρόπος με τον οποίο αποτιμούμε και φτάνουμε στις προβλέψεις είναι σωστός».

Κοινωνική πολιτική από την κυβέρνηση όχι από τις τράπεζες

Ερωτηθείς για το σχέδιο Εστία το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, που αφορά την απόκτηση στεγαστικών δανείων ευάλωτων ομάδων, ο κ. Μάτσης είπε πως το μέτρο αυτό αφορά κοινωνική πολιτική, την οποία μέχρι τώρα ασκούν οι τράπεζες μέσω διαγραφών δανείων ευάλωτων δανειοληπτών.

«Είμαστε υπέρ της κοινωνικής πολιτικής παρά να πιέζουν τις τράπεζες να την κάνουν, διότι έχουμε καταθέτες και μετόχους. Την κοινωνική πολιτική πρέπει να τη κάνει η Κυβέρνηση, και η ΕΣΤΙΑ εκεί αποσκοπεί», είπε.

Κλείστε τα παραθυράκια

Σε ερώτηση για τους νόμους των εκποιήσεων, ο κ. Μάτσης είπε πως οι τράπεζες επιδιώκουν την τροποποίηση νομοθεσιών, αλλά και της βελτίωσης της κατάστασης στα Δικαστήρια.

«Ο νόμος (περί εκποιήσεων) και η κατάσταση στα Δικαστήρια μας δημιουργούν δυσκολίες. Εστία ή όχι, ο νόμος πρέπει να βελτιωθεί για να προχωρήσουμε με εκποιήσεις», είπε, προσθέτοντας «θέλουμε να κλείσουν τα παραθυράκια στο νόμο».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X