ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:29
 

Εγκρίθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 7,4 εκατ. στη Cyta

Με το νόμο εγκρίνεται πληρωμή από το Ταμείο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και η χρήση τους για τη διενέργεια δαπανών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με 26 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 4 αποχές, ψηφίστηκε σε νόμο από την Ολομέλεια της Βουλής ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών ύψους 7,4 εκ ευρώ.

Συγκεκριμένα με το νόμο εγκρίνεται πληρωμή από το Ταμείο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους 7,4 ευρώ και η χρήση τους για τη διενέργεια δαπανών για σκοπούς για τους οποίους η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2017 κρίνεται ανεπαρκής.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που κατατέθηκε στην Ολομέλεια προτείνεται η παροχή συμπληρωματικών πιστώσεων που αφορούν τη χρηματοδότηση της θυγατρικής “Cyta Hellas” (€2 εκ.) και τη συνδυαστική συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου (€5,4 εκ.).

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανάγκης για χρηματοδότηση της Cyta Hellas, η ΑΤΗΚ είχε εκτιμήσει αρχικά ότι ποσό ύψους €4 εκ. έπρεπε να καταβληθεί απαραίτητα σε μετρητά για κάλυψη αναγκών ρευστότητας. Ταυτόχρονα, έχει ήδη δοθεί από την ΑΤΗΚ, σύμφωνα με την Πρόεδρό της, κατεύθυνση για μηδενική χρηματοδότηση της Cyta Hellas σε μετρητά για το 2017.

Η κατεύθυνση αυτή εξακολουθεί να ισχύει και το ποσό των €2 εκ. σε μετρητά ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για χρηματοδότηση της Cyta Hellas, στην περίπτωση που η κατεύθυνση της μηδενικής χρηματοδότησης σε μετρητά για την εταιρεία δεν επιτευχθεί πλήρως.

Όσον αφορά τη συνδυαστική συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου, οι υφιστάμενες πιστώσεις ύψους €15,6 εκ. μαζί με το συμπληρωματικό ποσό των €5,4 εκ. θα χρησιμοποιηθούν, στην περίπτωση που αυτό απαιτείται, για την έγκαιρη εξόφληση των δανείων της Cyta Hellas από την Τράπεζα Κύπρου και τη Marfin Laiki.

Σημειώνεται ότι η ΑΤΗΚ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Κύπρου για οριστική κατάληξη σε συνδυαστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα εξής:

-Εξόφληση των δανείων της Cyta Hellas με καταβολή από την ΑΤΗΚ ποσού ύψους €21 εκ. Τα δάνεια αυτά συνήφθησαν κατά τα έτη 2010 και 2011 με τη Marfin Laiki και την Τράπεζα Κύπρου, αντίστοιχα, και ήταν συνδεδεμένα με καταθέσεις της Cyta και του Ταμείου Συντάξεων.

Μετά το κούρεμα των καταθέσεων ζητήθηκε ο συμψηφισμός των καταθέσεων με τα δάνεια της Cyta Hellas, κάτι που δεν υλοποιήθηκε.

Ως επακόλουθο, υποβλήθηκαν αγωγές με αίτημα το συμψηφισμό και την εξόφληση των δανείων της Cyta Hellas από τις δεσμευμένες καταθέσεις. Με τη συνδυαστική αυτή πρόταση παρέχεται η δυνατότητα τόσο στη Cyta όσο και στη Cyta Hellas, καθώς και στο Ταμείο Συντάξεων να διατηρήσουν τα δικαιώματα ή τις απαιτήσεις τους σε σχέση με τις υποβληθείσες αγωγές εναντίον της τράπεζας σε σχέση με το κούρεμα καταθέσεων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X